به گزارش خبرنگار مهر، آموزش و پرورش در هفت روز گذشته کانون اخبار مختلفی بود که مهمترین آن برنامه های متنوع و رنگارنگ پژوهشی است که در ادامه می خوانید.
گلایه گذاری یک پژوهشگر به حاجی بابایی در هفته پژوهش
از روز شنبه هفته جاری که زنگ پژوهش توسط وزرای آموزش و پرورش و علوم در هنرستان دخترانه آزادگان در منطقه یک نواخته شد تا روز چهارشنبه همایشها و برنامه های مختلفی در آموزش و پرورش برگزار شد که نقطه مشترک همه آنها یک چیز بود، "تقدیر از پژوهشگران و محققان دانش آموز و معلم"؛ همایشها و جشنواره های معمولی که هر سال در آموزش و پرورش برگزار می شود بدون اینکه برون داد خاصی داشته باشد.
مسئولان ستادی و استانی آموزش و پرورش در این مراسمها از مقام شامخ معلم پژوهشگر تقدیر کرده و پژوهش را اصل و اساس برنامه ریزی در آموزش و پرورش خوانده و خواهان حرکت تمام ساحتهای آموزشی و تربیتی به سمت پژوهش شدند. در مهمترین این سخنرانیها حمید رضا حاجی بابایی گفت که "اگر یک کار نیم بندی هم در آموزش و پرورش انجام می دهیم از پژوهش است". ما هر چه فکر کردیم که منظور آقای وزیر از کار نیم بند چه بود متوجه نشدیم اما حدس زدیم که شاید طرح تعطیلی پنجشنبه ها که هیچ وقت مشخص نشد براساس کدام پژوهش بوده است، همان کار نیم بند باشد.
زنگ پژوهش در مدرسه همسر آقای وزیر؟
هفته پژوهش امسال حاشیه های زیادی داشت، از جمله آنکه گفته می شود زنگ پژوهش در هنرستان تحت مدیریت همسر آقای وزیر نواخته شده است. یکی از سایتهای خبری به نقل از شیرزاد عبداللهی، کارشناس مسائل آموزشی به این موضوع اشاره کرده و گفته است: " نتخاب این هنرستان که همسر وزیر آموزش و پرورش ریاست آن را بر عهده دارد، این سئوال را در ذهن فرهنگیان ایجاد کرد که آیا بر اساس معیارهای پژوهشی این هنرستان را برای نواخته شدن زنگ پژوهش انتخاب شده است؟ با توجه به اینکه این هنرستان در حوزه پژوهش فعالیت و برجستگی خاصی ندارد بسیاری گمان میکنند که انتخاب این مدرسه نوعی ادای احترام ویژه به خانواده وزیر بوده است."
انتقاد یک پژوهشگر از آقای وزیر
یکی دیگر از حاشیه های جالب تجلیل از پژوهشگران برتر که دوشنبه در سالن حجاب برگزار شد، انتقاد علنی یک پژوهشگر آموزش و پرورش در میان سخنان وزیر آموزش و پرورش بود.
هنگامی که آقای وزیر با گرمای خاصی در حال سخنرانی حول محور پژوهش و سند تحول بنیادین بود، یکی از پژوهشگران بازنشسته پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش از جای خود بلند شد و گفت که اجازه چند لحظه سخن می خواهد. حاجی بابایی که از این واقعه تعجب کرده بود گفت که " این جا نه، وسط صحبت است". آن فرد نیز گفت: "نترسید می خواهم راجع به سند تحول بنیادین و تشکر از هوشمندی شما صحبت کنم". وزیر پاسخ داد که "نمی ترسیم" و اجازه داد که آن فرد پشت تریبون بیاید اما باز هم حاجی بابایی با ناراحتی تاکید کرد که "این روش درست نیست".
به هرحال آن پژوهشگر بازنشسته گلایه خود را پشت تریبون وزیر مطرح کرد و گفت: "باید پشت سر کلمات زیبا، عمل و پشتوانه نیز باشد و باید شاهد این باشیم که قدری به دوستانی که برای ارائه پیشنهادها و نقدها و نظرهای خود حرفی دارند، وقت ملاقات بدهید. دکتر مهرمحمدی کسی است که 20 سال برای این سند زحمت کشیده است و در این مملکت حق دارد؛ حال نباید سایت وزارت آموزش و پرورش بیاید و با کلمات بیادبانه او را بکوبد! شاید اشتباهاتی هم داشته باشد".
وی افزود: "شما مُروّج معارف اسلامی بودهاید و قرآن را به صحنه تعلیم و تربیت آوردهاید اما دو بار از شما به طور مستقیم درخواست ملاقات کردهایم، ولی..." در حالی که مسئولان برگزاری همایش این فرد را از پشت تریبون به کنار می بردند، برخی از حاضران وی را تشویق می کردند.
البته آقای وزیر هم سخنان پژوهشگر را بی پاسخ نگذاشت و گفت که "خود من دو سال وقت گذاشتهام، حالا دیگر نمیشود که وقتی رئیس جمهور صحبت میکند، کسی بلند شود و بگوید که از حاجیبابایی هم تشکر کنید، اینها مشخص است".
این اظهارات لفظی چند دقیقه ای ادامه داشت که در نهایت سخنرانی وزیر آموزش و پرورش کمتر از دو دقیقه بعد از آن تمام شد.
قدم برداشتن بدون پژوهش خطرناک است
تا از اخبار پژوهشی این هفته نگذشته ایم، اشاره ای هم به سخنان معاون پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، حجت الاسلام محمدیان کنیم که خالی از لطف نیست. حاج آقا در سخنرانی خود که قبل از صحبتهای آقای وزیر بود با تاکید خاصی عنوان کرد که "قدم برداشتن در آموزش و پرورش بدون پژوهش خطرناک است".
معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد که "اگر اشتباهی در آموزش و پرورش روی دهد آثار منفی آن دامنگیر مُلک و ملت میشود".
راستش خیلی وقت است می خواهیم از شما بپرسیم که اسم چند پژوهش سازمانتان که عملیاتی شده را نام ببرید. این را هم می خواستیم بپرسیم که این کتابهای کلاس ششم که هنوز خودتان هم نمی دانید چیست براساس کدام پژوهش نوشته شده است و کتابهای کلاس اول که امسال تغییر کرد براساس کدام پژوهش بود که هنوز شورای نظارت بر کتابهای درسی آن را تایید نکرده است ؟ راستی منبع پژوهشی تغییر کتابهای درسی سال دوم ابتدایی که سال تحصیلی آینده باید تغییر کند را هم یادتان نرود که اعلام کنید؟ البته ما که هرچه این پرسشها را حضوری و غیرحضوری از شما می پرسیم تنها یک لبخند معنادار از شما تحویل می گیریم و بس. خلاصه اینکه تصمیماتی نگیرید که دامن 13 میلیون دانش آموز و هزاران معلم را بگیرد، آنقدر که نشود با تمام آبهای خلیج فارس هم آن را خاموش کرد.
چهار سه تا دوازده تا
تغییر نظام آموزشی جدید هم برای خودش تبدیل به یک رمان خواندنی شده که هر چه جلوتر می رویم شاهد یک ماجرای جدید می شویم. داستان از این قرار است که سال گذشته دبیر شورای عالی آموزش و پرورش اعلام کرد که نظام آموزشی به 3-3-3-3 تقسیم می شود یعنی چهار دوره سه ساله یا همان 12 سال، این خبر خبرگزاری مهر به شدت تکذیب شد و جوابیه ای بلند بالا نیز ارسال شد که اصلا چنین نیست و نظام آموزشی جدید 6-3-3 خواهد بود.
و اما وزیر آموزش و پرورش این هفته در کمال ناباوری اعلام کرد که نظام آموزشی جدید 3-3-3-3 یعنی چهار دوره سه ساله است که تعجب خبرنگاران و پرسش آنان را در این باره در برداشت که حاجی بابایی اعلام کرد که " این نظام آموزشی جدید برای این است که نیازهای آموزشی دانش آموزان با هم متفاوت است." همچنین طبق سخنان آقای وزیر قرار است طبق این طرح معلم پایه اول تا سوم ابتدایی یک نفر باشد.
شکوائیه سردار فیروزآبادی
هفته گذشته رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات از ارسال نامه سردار فیروزآبادی به مجلس خبر داد که در آن از حذف کتاب آمادگی دفاعی از دروس دانش آموزان گلایه کرده بود.
این هفته وزیر آموزش و پرورش گفته است که اصلا این نامه برای الان نبوده است و اصلا هم گلایه ای در کار نبوده است و فقط یک نامه بوده است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه همکاری ما با بسیج آنقدر نزدیک است که کتاب مشترکی را در دست چاپ داریم، اظهار داشت: پس از خبر اعلام شده در خصوص نامه سردار فیروزآبادی، موضوع را از سردار نقدی پیگیری کردم و متوجه شدم که ایشان اصلا به دنبال شکوائیه و گلایهای نبوده است.
حاجیبابایی تصریح کرد: سردار فیروزآبادی نامهای را با این مضمون به مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی نوشته است که اگر در این زمینه نیاز به قانونگذاری است، کار قانونگذاری انجام شود و اصلا شکوائیهای مطرح نبوده است.
شیر به مدارس نیامد
در حالیکه هفته گذشته دو قلاده شیر در شهر تهران پیدا شده که همه را نگران کرده و مسئولان آتش نشانی را به دردسر انداخت، خبرها حاکی از آن است که شیر خوراکی علی رغم وعده آقای وزیر مبنی بر توزیع شیر از ابتدای آذر ماه در مدارس و نواخته شدن زنگ شیر هنوز به برخی از مدارس راه پیدا نکرده است.
برخی از والدین دانش آموزان از جمله والدین دانش آموزان مدرسه شهید چمران در منطقه 15 تهران طی تماسی با خبرگزاری مهر گفتند که هنوز اثری از شیر در مدارس فرزندانشان دیده نشده است.