به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا عالی پناه، در نشست خبری امروز سه شنبه، 29 فروردین ماه که در ساختمان این معاونت برگزار شد گفت: مرکز جدید التاسیس جذب آزمون به ساماندهی فرایند جذب قضات قوه قضاییه اختصاص دارد و به همین منظور تشکیل شده است.
وی گفت: با یک سری مشکلاتی در زمینه جذب آزمون از جمله پراکندگی و متفرق بودن آزمون ها در بخش های مختلف که در رابطه با قضات مواجه بودیم به نحوی که 6 آزمون مانند آزمون ورودی جذب قضات مصاحبه های قبول شدگان و ... از قضات در مقاطع مختلف به عمل می آمد که بخشهای مختلفی متصدی آن بودند.
وی ادامه داد: این آزمون ها در 6 مکان مختلف برگزار می شد که امکان مدیریت آنها را به نحوی که مطابق با سیاستهای کلان قوه قضاییه باشد با مشکل رو به رو می کرد بنابراین مرکز، با هدف تجمیع آزمون های متفرق در مرکز واحد با استقلال نسبی به منظور ایجاد نگاه نظام مند به مقوله آزمون در قوه، متناسب با سیاستهای کلان در زمینه جذب قضات از اوایل بهمن سال گذشته تشکیل و بنا شد که این 6 آزمون در بازه های زمانی به این مرکز انتقال پیدا کند.
عالی پناه گفت: در این مدت بیش از 800 نخبه در دستگاه قضا ثبت نام کرده بودند که از این تعداد با 300 نفر مصاحبه شد و در نهایت 130 نفر قبول شدند که اسامی آنها نیز در سایت معاون آموزش و تحقیقات درج شده است و بر حسب تدابیر ریاست قوه بنا هست که در گزینش این افراد تسریع داده شود.
وی ادامه داد: در روند این مصاحبه ها متوجه شدیم که لازم است در دستورالعمل قبلی نخبه گزینی تغییراتی بوجود بیاید و آیین نامه جامعی در باره جذب قضات نوشته شود و محدود به نخبه گزینی نباشد به همین دلیل پیش نویس هایی تهیه و بررسی شد و به ریاست قوه قضاییه ارائه شد تا اینکه در فروردین ماه امسال این پیش نویس به امضا رسید و اکنون در مرحله ابلاغ قرار دارد.
وی از اشخاصی که داوطلب جذب برای تصدی امر قضا هستند دعوت کرد که در روند جذب شرکت کنند.
عالی پناه گفت: قرار است که 500 نفر به عنوان قضات ویژه شورای حل اختلاف از بین اعضای اصلی و علی البدل و کارکنان ستادی و دبیرخانه های شوراها پس از برگزاری آزمون و مصاحبه علمی و مراحل گزینش جذب شوند اما اینکه چه افردی معاف از آزمون خواهند شد، هنوز مشخص نیست.
وی درباره جذب قاضی در مناطق محروم نیز گفت: در صددیم که کشور را به قطب های مختلفی تقسیم کنیم و برای مناطق محروم قاضی جذب کنیم ملاک های این امر در دست بررسی است و احتمال دارد که از قبول شدگان آزمون کتبی سال گذشته که معدل 10 تا 12 داشته اند برای خدمت در مناطق محروم مصاحبه به عمل بیاید.
عالی پناه بیان کرد: درباره جذب عمومی سال جدید نیز گفت: درصددیم برای کسانی که داوطلب حضور در مناطق محروم و معاف از آزمون ها نیستند در روند آزمون کتبی عمومی قرار بگیرند. منابع آزمون کتبی امسال نیز تغییر می کند و منابع تعیین شده نیز اعلام می شود.
وی زمان برگزاری این آزمون را بین روزهای 15 آبان تا 15 آذر اعلام کرد و گفت: تاریخ دقیق آن اعلام می شود اما هنوز معلوم نیست ظرفیت پذیرش چقدر است.
وی همچنین درباره روشهای جذب داوطلبان تصدی امر قضا که در آیین نامه به دو بخش عمومی و خاص تقسیم شده است گفت: روش جذب عمومی عبارت است از فرایند جذب داوطلبان قضاوت از طریق آزمون ورودی و مصاحبه علمی. این روش ممکن است به صورت منطقه ای و یا سراسری و احتمالا در 5 یا 6 نقطه کشور برگزار شود. کسانی که در آزمون کتبی نمره بالای 60 داشته باشند به مصاحبه علمی دعوت می شوند و معاون آموزش و تحقیقات اختیار دارد که برای مناطق محروم معدل را تا 50 تقلیل دهد.
عالی پناه گفت: برای اولین بار در کشور نفرات اول تا 50 آزمون ورودی از انجام مصاحبه علمی معاف می شوند مشروط بر اینکه دروس تخصصی آنها به نصاب بالا برسد. برای این افراد تنها مصاحبه تشخیصی انجام می شود. این مصاحبه آزمونی شفاهی برای بررسی اجمالی صلاحیت داوطلبان معاف از آزمون و مصاحبه است.
رئیس مرکز جذب و آزمون معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه در توضیح روش جذب اختصاصی گفت: در آیین نامه جدید از جهت فرایند نخبه گزینی یا اختصاصی افراد را به دو بخش تقسیم کرده است که برخی افراد از آزمون ورودی کتبی معاف هستند اما در مصاحبه علمی شرکت می کنند که در ده بند توضیح داده شده است.
در بند یک آمده " دانش آموختگان کارشناسی حقوق در کلیه گرایش ها از دانشگاههای گروه اول منوط به داشتن معدل حداقل 16
بند 2_ دانش آموختگان کارشناسی حقوق در کلیه گرایش ها از دانشگاههای گروه دوم منوط به داشتن معدل حداقل 17
بند 3_ دانش آموختگان کارشناسی ارشد حقوق در کلیه گرایش ها از دانشگاههای گروه اول منوط به داشتن معدل حداقل 15 و مدرک کارشناسی آنها حقوق و یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق باشد.
بند 4_ دانش آموختگان کارشناسی ارشد حقوق در کلیه گرایش ها از دانشگاههای گروه دوم منوط به داشتن معدل حداقل 17 و مدرک کارشناسی آنها حقوق و یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق باشد.
بند 5_ دانش آموختگان حوزه های علمیه سطح دوم از دانشگاههای گروه اول منوط به داشتن معدل حداقل 17
بند 6_ دانش آموختگان سطح حوزه از حوزه های علمیه سطح اول مشروط بر اینکه کارشناسی حقوق در هر گرایشی داشته باشند و معدل آنها در کارشناسی حقوق بالای 16 باشد.
بند 7_ دانش آموختگان سطح سوم حوزه های علمیه گروه اول بدون شرط معدل
بند 8_ دانش آموختگان سطح چهارم حوزه از حوزه های علمیه گروه اول بودن شرط معدل
بند 9_ رتبه های یک تا 10 آزمون وکالت کانون های استانی و رتبه یک تا 50 آزمون وکالت کانون مرکز
بند 10_ وکلای پایه یک دادگستری مشروط به دو سال سابقه کار متوالی به عنوان وکیل پایه یک
در بند 11 افرادی ذکر شده اند که از آزمون ورودی و مصاحبه علمی معاف هستند که مصاحبه تشخیصی می شوند و عبارتند از دانش آزموختگان و دانشحویان مقطع دکتری تخصصی در هر یک از گرایش های رشته حقوق و فقه و حقوق و گرایش فقه و مبانی فقه و حقوق مبانی اسلامی رشته الهیات. مشروط بر اینکه شخص دارای مدرک کارشناسی در یکی از گرایش های رشته های حقوق و یا کارشناسی ارشد پیوسته در رشته معارف اسلامی و حقوق داشته باشد.
مورد دوم از این بند دارندگان مدرک سطح سوم و چهارم حوزه علمیه از حوزه های علمیه گروه اول هستند مشروط بر اینکه کارشناسی حقوق داشته باشند.
وی ادامه داد: این روند تا زمانی هست که بتوانیم براساس مجوز ههایی که از طرف دولت داده شده است نیاز دستگاه قضا را تامین کنیم اما تدابیر در حال تغییر است اما اکنون تنها مرجع بحث آزمون قضات همین آیین نامه است.