شهرکرد - خبرگزاری مهر: تعداد زیادی از درختان پارک جنگلی تهلیجان شهرکرد برای کارهای عمرانی قطع شده و ادامه قطع و عدم مراقبت مناسب از این درختان طی سالهای گذشته تاکنون این پارک که محل اکسیژن سازی این شهر محسوب می شود را در خطر جدی نابودی قرار داد.

به گزارش خبرنگار مهر، پارک جنگلی تهلیجان شهرکرد یکی از بزرگترین پارک های جنگلی استان چهار محال و بختیاری است و اهمیت آن برای شهر شهرکرد بسیار زیاد است.

این پارک دربهترین نقطه شهرکرد و در بالای شهرکرد قرار گرفته است.

بسیاری از قسمت های پارک به خاطر کارها و اقدامات عمرانی تاکنون نابود شده است، این پارک به گفته اهالی، شش شهرکرد و مرکز اکسیژن سازی این شهر است.

عدم مدیریت مناسب و عدم آبیاری و کود دهی مناسب موجب خشک شدن بسیاری از درختان این پارک جنگلی شده است.

قطع ده ها درخت در پارک جنگلی تهلیجان

این در حالی است که در هفته جاری شاهد کنده شدن بسیاری از درختان در این پارک بودیم.

ایجاد جاده ای خاکی که در این پارک موجب  قطع بسیاری از درختان این پارک شده و این مهم نابودی پارک را در کنار عدم مراقبت های لازم در خطر جدی قرار داده است.

 به گفته کارشناسان، اقدامات غیرعلمی و نداشتن آگاهی مناسب و اقدامات عجولانه بدون پشتوانه علمی، شهرکرد را در آینده نزدیک در خطر تبدیل شدن به شهر آلوده قرار داده است.

فعال محیط زیست ومنابع طبیعی در استان چهار محال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص اظهار داشت: پارکهای جنگلی یکی از انواع مختلف پارکها است که دارای قوانین خاص خود برای استفاده و بهره برداری و مدیریت است.

 هومان خاکپور افزود: شهرها به سمت صنعتی شدن می روند و احداث پارکهای جنگلی به دور از ساخت و سازهای شهری برای رهایی مردم از آلودگی های صنعتی است.

وی تاکید کرد: پارک جنگلی با هدف این ساخته می شود که مردم هنگامی که وارد این پارک می شوند، احساس آرامش و راحتی پیدا کنند وپارکهای جنگلی ساخت و سازهای پارک های شهری را ندارند.

 این کارشناس منابع طبیعی ادامه داد: پارک جنگلی تهلیجان  یکی از بزرگترین پارکهای جنگلی استان چهار محال و بختیاری است و مهمترین و تنها پارک جنگلی شهرکرد آنرا می توان نام برد.

وی  بیان داشت: این پارک جنگلی در حدود سال 1350 احداث شد و زیر نظر سازمان جنگلها است.

پارکهای جنگلی بر اساس قانون شرایط وضوابطی برای استفاده دارند

وی  با بیان اینکه پارکهای جنگلی بر اساس قانون شرایط وضوابطی برای استفاده دارند، یادآور شد: پارکهای جنگلی  بر اساس قانون، غیر قابل واگذاری و غیر قابل تغییر کاربری هستند.

 وی یادآور شد: اما قانون اجازه داده که مدیریت و بهره برداری پارک جنگلی می تواند واگذار شود آنهم با شرط حفظ کاربری و وحفظ مالکیت.

منظور از مدیریت تلاش برای نگهداری درختان، آبیاری، حفاظت است/ شهرداری شهرکرد مسئول حفاظت پارک

 خاکپور ادامه داد: منظور از مدیریت و بهره برداری، تلاش برای نگهداری درختان، آبیاری، حفاظت است.

 وی یادآور شد: مدیریت پارک جنگلی تهلیجان شهرکرد نیز در دهه 1380 درقالب یک قرار داد کوتاه مدت به شهرداری شهرکرد واگذار شد و شهرداری شهرکرد بر اساس قانون آبیاری، حفاظت و بهره برداری با حفظ کاربری را بر عهده گرفته است.

این فعال محیط زیست ادامه داد: سازه های درست شده به دست انسان نباید وارد پارک جنگلی شود و هنگامی که وارد پارک جنگلی می شویم نباید حس کنیم که وارد پارک شهری شده ایم.

وی یاد آور شد: در چند سال گذشته تا کنون شاهد کم مهری ها و تخریبهایی نسبت به درختان و حفاظت از درختان در این پارک هستیم.

سوزاندن عمدی درختان

 خاکپور اذعان داشت: عدم آبیاری مناسب، قطع درختان، سوزاندن عمدی درختان را در سال های گذشته در این پارک شاهد هستیم که عدم آبیاری مناسب موجب خشک شدن بسیاری از درختان شده است.

احداث سازه های دست ساز در پارک جنگلی ممنوع است

این کارشناس منابع طبیعی گفت: در پارک جنگلی نباید سازه های دست ساز، قطع درختان به بهانه خیابان کشی و ...انجام شود.

 وی با بیان اینکه هر ساله شاهد خشک شدن و قطع ده ها درخت در این پارک جنگلی هستیم، بیان کرد: میانگین کم بارش در شهرکرد و پایین بودن سرانه فضای سبز از میانگین کشوری باید در نظر گرفت و نباید به بهانه های مختلف فضای سبز شهرکرد را از بین برد.

وی گفت: فضای سبز شهرکرد در حدود هشت متر مربع  است  و این در حالی است که استاندار جهانی 20 متر مربع است.

سرانه فضای سبز شهرکرد در سراشیبی کاهش

وی اذعان داشت:  فضای سبز استان اصفهان 17 متر مربع است و هر روز نسبت به افزایش سرانه فضای سبز خود تلاش می کنند و این در حالی است که عملا ما فضای سبز خود را در شهرکرد در حال کاهش قرار می دهیم.

وی قطع درختان، عدم آبیاری مناسب، خشکاندن درختان، رفتارهای غیر علمی  و نادرست  و ... نشان از حرکت در جهت عکس تولید سرانه فضای سبز در شهرکرد را دارد.

وی به مرغزار شهرکرد اشاره کرد و ادامه داد: نزدیک به دو دهه است که حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق مجاز و غیر مجاز امان مرغزار شهرکرد که کارکردهای غیر قابل کتمانی در ایجاد تعادل آب و هوای شهرکرد به عنوان مرکز چهارمحال و بختیاری داشته، بریده است.

 خاکپور ادامه داد: برداشتهای بیش از حد مجاز این چاه ها و شدت افت سطح آب سفره های زیرزمینی به همراه چرای بی رویه دام، تخریب بخش هایی از این مرغزار به بهانه توسعه و استقرار صنایع و مراکز خدماتی و همین طور تخلیه نخاله ها و مصالح ساختمانی و زباله ها سبب خشک شدن فاجعه بار این مرغزار و تبدیل آن به یک کانون خطرناک فرسایش بادی شده و با ایجاد گرد و غبارهای غیر قابل مهار، هوای بزرگ ترین سکونت گاه شهری شهرکرد را در معرض خطر قرار داده و به شدت تهدید می کند.

وی ادامه داد: این مرغزار در حاشیه شهر شهرکرد، عامل تنظیم کننده اقلیمی در منطقه به حساب می‌آمد و به نظر می رسد خشکی و تخریب آن موجب تبدیل شدن به یک کانون تولید گرد و غبار در منطقه شده است.
 
 
شرایط زندگی برای مردم شهرکرد سخت می شود

وی یادآورشد:  تخریب مرغزار شهرکرد از یک طرف و نابودی پارک جنگلی تهلیجان از طرف دیگر آلودگی هوایی شدیدی را برای شهرکرد ایجاد می کند و شرایط زندگی را برای مردم شهرکرد سخت می کند.

شهرداری شهرکرد تعریف قانون از پارک جنگلی را بپذیرد

این فعال محیط زیست ادامه داد: در چنین شرایطی نباید به بهانه تولید پارکهای شهری مقدار فضای سبز شهرکرد را نابود کرد وضرورت دارد سازمان جنگلها با نظارت دقیق تر در این خصوص وارد شد و حفاظت از این پارک جنگلی را در دستور کار خود قرار دهد و شهرداری شهرکرد تعریف قانون از پارک جنگلی را بپذیرید و بر اساس قانون مدیریت برای این پارک داشته باشد.

 ضرورت دارد که هرچه سریعتر از ارگانهای مانند محیط زیست، منابع طبیعی، هواشناسی، دانشگاهها، مراکز تحقیقی و ... برای مهم وارد شوند و به صورت علمی در این خصوص تصمیم گیری کنند.

.............................................

گزارش: سید محمد رضا موسوی