خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و ادب: چادرهای نمایشگاه کتاب در بخش کودک دیگر عادت کردهاند به باران بهاری و آفتاب اردیبهشت.
ناشران هم دیگر عادت کردهاند به شرایط موجود و گویا مراجعهکنندگان به نمایشگاه هم این شرایط را پذیرفتهاند که یا در تنها سالن مسقف بدون تهویه قدم بزنند یا زیر چادرهایی در حیاط مصلی. حالا دیگر شانس آنهاست که در روز حضورشان در ضیافت کاغذی نمایشگاه، سینه آسمان داغ باشد و خورشید چادرهای بخش کودک را بپزد و هوای سالنهای را دم کرده کند و یا دل آسمان ابری باشد و آب زیر پایشان را نوازش دهد!
مصطفی زمانی مدیر نشر پیام آزادی یکی از ناشران بخش کودک و نوجوان نمایشگاه است. وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فضای حاکم بر بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب امسال گفت: من به عنوان ناشری که هم در بخش کودک و نوجوان و هم بزرگاسال دارای غرفه هستم معتقدم که بحث اصلی بر سر متراژ غرفهها نیست بلکه بحث حضور ناشران بر مبنای حروف الفبا در سالنها است که باید مورد تجدید نظر قرار بگیرد.
وی ادامه داد: برخی ناشران به دلیل اینکه نامشان با حروف خاصی شروع میشود به صورت چرخشی هر سال در ابتدا یا انتهای سالن شبستان قرار میگیرند اما برخی از ناشران به دلیل اینکه الف نامشان در میانه حروف الفباست، همواره در میانه سالن قرار میگیرند و این به نظر من به دور از انصاف است و باید این سیستم چینش تغییر کند.
زمانی اما در ادامه از نهاد صنفی برگزارکننده نمایشگاه در بخش کودک و نوجوان انتقاد کرده و گفت: نمیتوان به انجمن فرهنگی ناشران کودک برای برپایی نمایشگاه امسال نمره قبولی داد. به نظر من به دلیل اینکه انجمن یک نهاد خصوصی است در گرفتن امکانات دولتی نمایشگاه مانند مخابرات و پست و بانک صادرات مشکل دارد و باید برای آن فکری کرد.
درد و دلهای زمانی اینطور پایان یافت: در بخش کودک و نوجوان امسال به ما گفته شده واردات پایانههای فروش کم بوده و تعداد دستگاه اختصاص داده شده، کم است. نماینده انجمن را که میفرستیم برای پیگیری جوابی نمیتواند بگیرد. برای بحث تلفن هم همینطور بوده و اینها ما را به این نتیجه میرساند فعلا خودمان پیگیر امورمان باشیم. از طرف دیگر سیستم خنککننده در سالنهای کودک و نوجوان بسیار ضعیف است و این واقعا باعث عذاب مخاطبان نمایشگاه شده است. حالا بماند که به دلیل بحران کاغذ خیلی از آثار بخش کودک و نوجوان امسال به نمایشگاه نرسید و فریادهای ما هم در این زمینه به گوش هیچ نهادی نرسید. انگار همه خواب هستند.
گلایهها و نقدهای مشابهی از دیگر ناشران هم در اختیار خبرنگار ما قرار گرفت که آنها خواستار حذف نامشان بودند.
اما روایت برزو سریزدی دبیر انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان هم از بخش کودک و نوجوان روایتی شنیدنی و در عین حال غمانگیز است.
دبیر انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در آغاز به شیوه سرخپوستی حضور ناشران کودک و نوجوان در نمایشگاه اشاره کرده و گفت: در قرن 21 و بعد از 25 سال برگزاری نمایشگاه کتاب و این همه افتخار ما به آن، ناشران کودک و نوجوان باید به صورت قبیلهای و سرخپوستی زیر چادر از مخاطبانشان پذیرایی کنند. ما دیگرعادت کردهایم. البته تقصیر کسی هم نیست، باید دولت فکری کند. ما که فعلا خانه به دوش هستیم کاش لااقل شهرداری به حال آن فکری بکند.
برزو سریزدی افزود: امسال ما از روز اول مشکلی در دستگاههای کارتخوان داشتیم که به سرعت برطرف شد. من مدعی هستم که در حال حاضر هیچ دستگاهی در بخش ما با اختلال روبرو نیست اگر هم کسی بر خلاف این بگوید باید بگویم که تا نبینم، باور نمیکنم. البته اگر کسی میخواهد کارتخوانی به غرفه خود اضافه کند باید 24 ساعت زمان صرف کند.
وی در پایان افزود: هر کسی در این چند سال به سالنهای کودک و نوجوان آمده باشد میداند که چادرهای ما سیستم خنککننده ندارد. آفتاب که باشد داغ میشود و باران که بیایید، خیس. دیگر همین است. باید عادت کنیم.