خبرگزاري "مهر" - گروه حوزه و دانشگاه : تقويت ارتباط علمي حوزه و دانشگاه همان اصلي كه امام راحل (ره) به آن تاكيد بسيار مي ورزيدند مي تواند در پاسخگويي به نيازهاي جامعه و ارتقاء سطح علمي بسيار موثر باشد. گروه حوزه و دانشگاه خبرگزاري مهر در سلسله گفت و گوهايي با اعضاي هيئت علمي دانشگاه ها و برخي صاحبنظران به بررسي اين موضوع پرداخته است.

رئيس دانشگاه علامه طباطبايي:
= تقويت ارتباط حوزه و دانشگاه، منشا آثار قابل توجهي در علوم انساني و اجتماعي خواهد بود

رئيس دانشگاه علامه طباطبايي گفت : از زمان آغاز بحث ارتباط حوزه و دانشگاه مدت زيادي مي گذرد و از آن زمان عبور كرده ايم و حال بايد به تقويت اين ارتباط بپردازيم.

دكتر نجفقلي حبيبي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : ارتباط حوزه و دانشگاه در واقعيت خارجي اتفاق افتاده است و اين ارتباط بين حوزه و دانشگاه ديده مي شود اما بايد افزايش يابد.

نشست هاي مشترك بين حوزه و دانشگاه مي تواند مباحث و آثار مشتركي ميان حوزه و دانشگاه ايجاد كند. اين سلسله نشست ها و همايش ها بايد به طور مستمر پي گيري شود تا حوزه و دانشگاه به تفاهم روشن تري در تمامي مباحث دست يابند

وي تصريح كرد : همكاري بين دانشگاه و حوزه به خوبي ديده مي شود. دانشگاهيان به حوزه مي روند و برخي دروس را تدريس مي كنند و علماي حوزوي هم به دانشگاه ها مي آيند و ارائه برخي دروس را برعهده مي گيرند. بنابراين ارتباط بين حوزه و دانشگاه وجود دارد و بايد به تقويت اين ارتباط پرداخت.

رئيس دانشگاه علامه طباطبايي خاطرنشان كرد : نشست هاي مشترك بين حوزه و دانشگاه مي تواند مباحث و آثار مشتركي ميان حوزه و دانشگاه ايجاد كند. اين سلسله نشست ها و همايش ها بارها در كشور اتفاق افتاده است اما بايد به طور مستمر پي گيري شود تا حوزه و دانشگاه به تفاهم روشن تري در تمامي مباحث دست يابند.

دكتر نجفقلي حبيبي ياد آور شد : تقويت اين ارتباط و ايجاد تفاهم وسيع در مباحث حوزه و دانشگاه زمان مي برد. به عنوان مثال اگر شرع در حوزه از اهميت بسزايي برخوردار باشد بايد بررسي كرد كه اين مباحث چقدر مي تواند در حوزه علوم انساني و علوم اجتماعي در دانشگاه ها اثر گذار باشد. يا بالعكس، بايد مشخص شود كه مسائل مورد تاكيد در برخي رشته هاي دانشگاهي چقدر زمان مي برد تا در مسائل حوزوي نيز وارد شود و اهميت داده شود.

وي تصريح كرد : اگر ارتباط مباني علمي و حوزوي در دانشگاه ها و حوزه ها افزايش يابد و مباحث فوق با شدت بيشتري پي گيري شود، به طور حتم آثار بهتري در حوزه علوم انساني و اجتماعي فراهم خواهد شد.

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس:
=  ارتباط حوزه و دانشگاه هنوز به صورت معنوي و دروني اثرگذار و جريان ساز نشده است 
= براي تقويت ارتباط حوزه و دانشگاه بايد از علماي دانشگاهي و حوزوي در كنار يكديگر سود جست

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي گفت : ارتباط حوزه و دانشگاه به صورت ظاهري در كشور برقرار شده است اما اين ارتباط هنوز به صورت معنوي و دروني اثرگذار و جريان ساز نيست.

فاطمه آجرلو در گفت وگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : در مورد ارتباط علمي دانشگاه و حوزه اولين بحث مهم جنبش نرم افزاري است كه مي بايد به آن اهتمام ورزيد.  منظور از جنبش نرم افزاري چنان كه رهبر معظم انقلاب فرمودند ارتقاء فكر و انديشه و ايجاد تحول در تمامي حوزه هاي علوم و تمامي گفتمان هاي علمي از فيزيك و شيمي گرفته تا علوم كامپيوتر و علوم انساني است. 

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي با توجه به وضعيت كنوني ارتباط علمي حوزه و دانشگاه گفت :  الان شايد از نظر ظاهري ارتباطي داشته باشيم اما اين ارتباط از نظر دروني و معنوي آنطور كه بايد و شايد اثرگذار و جريان ساز نيست. من  به عنوان كسي كه با مسائل آكادميك آشنا هستم چنين ارتباطي را نمي بينم. بايد اين ارتباط از طريق جنبش نرم افزاري پيگيري شود. چگونگي اين ارتباط  نياز به تدبير و كار كارشناسي دارد. 

وي تصريح كرد : ما الان بنا را بر محوريت دانايي گذاشته ايم و اين محوريت دانايي نياز به تبيين و تدوين دارد تا به حوزه و دانشگاه ارائه شود.

نماينده مردم كرج در مجلس هفتم افزود : نبايد به جنبش نرم افزاري نگاه تكنيكي داشت. اختراعات و اكتشافات علوم جديد با بحث جنبش نرم افزاري تفاوت دارد . اگر جنبش نرم افزاري در سيستم حوزه و دانشگاه ما ساري و جاري شود ديگر فناوري متناقض با تعليمات ديني وجود نخواهد داشت.

وي افزود : براي تطبيق علوم جديد و علوم حوزوي بخش خاصي در كشور وجود ندارد و اين وظيفه تا كنون بر عهده مراجع تقليد، آيات عظام و مجتهدين بوده و از اين پس هم بخش اعظم آن بر عهده اين افراد خواهد بود، اما بايد براي حل اين معضل از علماي دانشگاهي و حوزوي در كنار يكديگر سود جست.  البته لازم است كه علماي علوم حوزوي هم علوم ديگر را مطالعه كنند و بر آن اشراف داشته باشند مانند علامه طباطبايي كه منجم و رياضيدان بودند و چون بر علوم مختلف اشراف داشتند تفسير وي با هيچ كدام از تفاسير ديگر قابل مقايسه نيست.

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي :
= انسان موضوع محوري همه علوم دانشگاهي و حوزوي است

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي گفت : ارتباط علمي و معنوي بين حوزه و دانشگاه همواره وجود داشته است و اينطور نبوده كه اين دو نهاد در مقابل يكديگر قرار گيرند.

محمد علي شيخ در گفت وگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : ارتباط بين حوزه و دانشگاه هميشه برقرار بوده است. چه قبل از انقلاب اسلامي و چه بعد از آن. مثلا در قبل از انقلاب اسلامي استاد شهيد مطهري از اساتيد بنام دانشگاه تهران بوده است  و يا استاد جلال الدين همايي و استاد سيد محمد مشكات نيز از اين دست افراد بودند. اينطور نبوده كه حوزه و دانشگاه مقابل هم باشند. اين ارتباط علمي و معنوي بين آنها همواره وجود داشته است. البته اگر ارتباط اين دو بخش ملموس تر شود و آمد و شد بين حوزه و دانشگاه افزايش يابد اين رابطه گسترده تر خواهد شد.

وي تصريح كرد : در رشته هاي علوم انساني اين ارتباط واضح تر و بيشتر است. براي مثال ، در دارالشفاء دروس فلسفه اسلامي و فلسفه غرب تدريس مي شوند و در دانشكده علوم حديث نيز چنين است.

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي با توجه به وضعيت ارتباطي حوزه و دانشگاه افزود : اين ارتباط در رشته هاي فني و علوم پزشكي كمتر محسوس است. البته در همه اين علوم، انسان موضوع محوري است و اين بين حوزه و دانشگاه مشترك است. يك پزشك يا مهندس نياز دارد در زمان فراغت خود به مسائل روحي و معنوي بپردازد و اين ارتباط انسان را به حوزه هاي ديگر نشان مي دهد.  نيازهاي آدمي از هم منفك نيستند و نمي توان او را موجود تك بعدي پنداشت . 

استاد دانشگاه علم و صنعت :
= دانشگاه بر مبناي توحيد و حوزه بر اساس توجه به نيازهاي جامعه بايد شكل گيرد 
= عقايد الهي و ديني در كنار علم روز، بشر را به سر حد كمال علوم مي رساند

دكتر معيني در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، گفت : ارتباط دانشگاه و حوزه نه تنها مي تواند در رفع مشكلات جامعه موثر باشد بلكه در دستيابي به اين هدف نيز لازم و ضروري است. وقتي تاريخ را مطالعه مي كنيم متوجه مي شويم كه در طول تاريخ زماني به اوج شكوفايي علمي دست يافته ايم كه ارتباط اصولي بين علم روز و عقايد و آرمان ها وجود داشته است و هرگاه اين علم و عقايد روحاني ما توامان بوده اند موفقيت ها حاصل شده اند. بر عكس در زماني كه اين ارتباط مستمر و اصولي وجود نداشته است به شكوفايي نرسيده ايم.

وي تصريح كرد : اوج شكوفايي علمي در زمان بوعلي سينا و خواجه نصير الدين طوسي نيز گفته هاي  من را تاييد مي كند. اين دانشمندان از دل وحدت حوزه و علم به وجود آمده اند. عقايد الهي و ديني بشر در كنار علم روز به بشر چنان انگيزه اي مي بخشد كه بشر را به سر حد كمال دانش ها و علوم سوق مي دهد.

عضو هيئت علمي دانشكده صنايع دانشگاه علم و صنعت ايران با اشاره به وضعيت ارتباط علمي حوزه و دانشگاه ، خاطرنشان كرد : اين ارتباط در حال شكل گيري است و روز به روز بهتر مي شود. البته هنوز اين ارتباط به صورت منسجم وجود ندارد. شايد علت اين كه اين ارتباط آن طور كه بايد و شايد در گذشته ايجاد نشده، عدم احساس نياز به اين ارتباط بوده است. اين احساس نياز به شكل صوري بوده و فقط بر اساس فرمايشات امام راحل (ره) شكل گرفته است.

وي يادآور شد : برخي فكر مي كنند اين ارتباط يك ارتباط صوري است و فقط در حرف بايد اين ارتباط وجود داشته باشد. اما اساس كار اين گونه نيست. بايد ارتباط علمي حوزه و دانشگاه روز به روز افزايش يابد. كار دانشگاه بايد بر مبناي توحيدي و كار حوزه بايد بر اساس توجه به نيازهاي جامعه شكل گيرد. اين نگاه به دانشگاه و حوزه مي تواند ارتباط اين دو را افزايش دهد.

دكتر معيني در ادامه تصريح كرد: اگر در برخي از پروژه هاي علمي ارتباط دانشگاه و حوزه با يكديگر افزايش يابد به نحوي كه از آغاز يك پروژه، اين ارتباط و همكاري برقرار شود و تا پايان پروژه و دستيابي به نتيجه اين ارتباط مستمر باشد مي توان به ارتباط مستمر و بيشتر حوزه و دانشگاه اميدوار بود. ايجاد چنين ارتباط هايي بعد از مدتي همكاري بهتر و بيشتر حوزه و دانشگاه را سبب خواهد شد.

عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران خاطر نشان ساخت : علاوه بر تعريف پروژه هاي مشترك براي حوزه و دانشگاه، برگزاري سمينارها و همايشهاي علمي و كارگاه هاي آموزشي مشترك نيز به ارتباط هر چه بيشتر حوزه و دانشگاه مي انجامد.