به گزارش خبرنگار مهر، احساسی شگفت مرا به سوی روستایی کشاند که در پنج کیلومتری شهر دهلران واقع شده بود، نام این روستا فرخ آباد است.
در ابتدای ورودم چوپانی با عرق گیری که صورت و سرش را پوشانده بود و گوسفندان خود را به چرا می برد، همکلام شدم. احوالش را پرسیدم، با لهجه عربی- فارسی اش پس از تشکر کردن و لبخندی، از من پرسید چه کاره ای؟ خبرنگار بودنم را به او تفهیم کردم.
گفتم از خودت بگو از روستایت دم بزن! آهی کشید و نگاهی معنادار کرد، نگاهش شنیدنی تر از گفتارش بود.
با سکوت رساتر از زبان سخن می گفت، چفیه اش را که باز کرد، درد و رنج در خطوط پیشانی اش شیواترین قصیده سال های زندگی اش بود. به روستا خیره شد و من به سمت روستای فرخ آباد روانه شدم.
کودکان با پاهایی بی کفش و گِل آلود و صورت هایی سوخته در آفتاب و بادهایی سوزان که به زبان محلی "سویر" می گویند، حیران و شگفت زده به من خیره شدند و با زبان عربی هم کلاسی ها و هم بازی هایشان را صدا زدند و آمدن من را خبر می دادند، شاید مرا با یک گزارشگر تلویزیونی اشتباه گرفته بودند.
کم کم به جمعشان، بزرگترها هم اضافه شدند، به همه گفتم خبرنگارم، آمده ام تا مشکلات شما و روستایتان را از نزدیک ببینم و صدایتان را به گوش مسئولان برسانم. یکی از آنها که تحصیل کرده تر از دیگران بود جلوتر آمد و گفت: قبل از تو خودِ مسئولان بارها آمده اند و صدا و زندگی ما را از همین جا که شما ایستاده ای شنیده اند و رفته اند.
با کمی سکوت گفت: خبرنگار! اینجا نقطه تلاقی انسان و احشام است، اینجا روستایی است که از هرگونه امکانات بهداشتی و رفاهی خالیست و دریغ و درد که کسی صدای ما را نمی شنود، از طرف ما به مسئولان بگو.... .
روستای فرخ آباد در سال 72 براساس برنامه دولت ایجاد شد و مردم در این مکان اسکان یافتند. روستایی با 125 خانوار که 800 نفر جمعیت دارد که مردمان آن دارای مذهب تشیع هستند روستایی که اگر جابه جا نشود شاهد فاجعه انسانی در آن خواهیم بود زیرا از نظر بهداشت در مرز هشدار است و بیماری های فراوان آنها را تهدید می کند.
حسن آبشخور رئیس شواری روستای فرخ آباد در این خصوص، وجود بیماریهای پوستی، بیماری مشترک انسان و دام و سقط جنین از عمده ترین مشکلات روستا می داند.
وی در این خصوص می گوید تاکنون هم تلفات انسانی ناشی از تلاقی زندگی انسان و دام داشته ایم.
20 هکتار زمین برای جابجایی روستا در نظر گرفته شده است
کرم بشارتی بخشدار مرکزی دهلران در خصوص روستای فرخ آباد گفت: برای رفع مشکلات و جابجایی این روستا 20 هکتار زمین برای استقرار روستا در نظر گرفته شده که این میزان زمین در قطعات 400 متری برای هر خانوار پیش بینی شده است.
بشارتی افزود: یکی از اساسی ترین مشکلات این روستا بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی در این منطقه است که همین باعث شده خساراتی به منازل این روستا وارد شود.
وی اظهار داشت: تاکنون 60 قطعه زمین مسکونی در محل جدید تحویل مردم شده است و برای 25 قطعه از آنها پروانه ساخت صادر شده و برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده اند.
بخشدار مرکزی دهلرا ن گفت: برای احداث هر واحد مسکونی توسط بنیاد مسکن تسهیلات مقاوم سازی 100 میلیون ریالی پرداخت می شود.
بشارتی افزود: شغل اصلی مردم این روستا دامداری و کشاورزی است و همین باعث شده زندگی مشترکی با دام داشته باشند.
وی افزود: در مکان جدید در حاشیه روستا مکانهایی برای نگهداری احشام آنها در نظر گرفته شده و در آینده نزدیک این روستا جابه جا خواهد شد.
کاظم الباج دهیار فرخ آباد وضعیت زیست محیطی این روستا را بسیار خطرناک دانست و افزود: زندگی مشترک انسان و دام و از طرفی فضولات احشام در سطح روستا باعث شده باتلاق های فضولات حیوانی به وجود بیاید و مشکلات بهداشتی زیادی برای مردم روستا به وجود بیاید.
بالا آمدن آبهای زیرزمینی اسیدی باعث خرابی خانه ها شده است
وی افزود: بالا بودن آب های زیرزمینی در این روستا که دارای آب اسیدی است باعث فرسایش و ریزش خانه های این روستا شده است.
دهیار فرخ آباد اظهار داشت: در سال 1375 به صورت رسمی قرار شد به خاطر مشکلات بهداشتی روستا جابه جا شود که این امر 15 سال بعد محقق شده است و علت تاخیر هم عدم همکاری بعضی از ادارت مرتبط و شرکت نکردن در جلسات کارگروه مسکن شهرسازی، باعث شده جابه جایی 15 سال زمان ببرد.
الباج اظهار داشت: آن چیزی که باعث زندگی مشترک انسان و دام در روستای فرخ آباد شده، نبود مرتع در اطراف روستا است.
وی گفت: روستای فرخ آباد هیچ گونه امکانات رفاهی خدماتی ندارند به طوری که تلفن و پست بانک در این روستا وجود ندارد که مردم مجبورند برای پیگیری امورات زندگی روزمره خود به شهر بروند.
مردم برای جابجا شدن رغبتی ندارند
وی افزود: تا زمانی که در سایت جدید، برق، آب و جاده دسترسی آماده نشود مردم رغبتی برای اسکان در این سایت ندارند چرا که تعلل 15 ساله مسئولان باعث شده ذهنیت برای آنها به وجود بیاید.
الباج گفت: زندگی مشترک انسان و دام در این روستا تلفات جانی هم داشته است و اگر این روستا در اسرع وقت جابه جا نشود، شاهد مشکلات عدیده بهداشتی در این روستا خواهیم بود.
آبشخور رئیس شورای روستای فرخ آباد گفت: شورای روستا به دنبال حل مشکلات روستا وجابه جایی آن است.
وی اظهار داشت: زندگی مشترک انسان و دام در این روستا باعث شده مشکلات و بیماری زیادی در این روستا به وجود بیاید به طوری که بیماری مشترک انسان و دام و مشکلات پوستی در این روستا مشهود است و از طرفی دیگر بوی تعفن و گاز ناشی از تجمع فضولات دامی در روستا باعث سقط جنین چهار نفر در این روستا شده و بر اثر بیماری پوستی یک نفر جان خود را از دست داده و بسیاری هم به مشکلات روحی و روانی دست و پنجه نرم می کنند که سه نفر به همین خاطر در منازل خود در حصر هستند.
رئیس شورای روستای فرخ آباد افزود: فرزند خودم به یک نوع بیماری مبتلا شده که متاسفانه تاکنون بهبود پیدا نکرده و به پزشکانی که مراجعه کرده ام گفتند بهبودی این بیماری تا 20 سال زمان می برد.
تسهیلات اختصاصی به روستای جدید کفاف نیاز مردم را نمی دهد
آبشخور گفت: مسئولان تلاش کردند که این روستا جابه جا شود ولی تسهیلاتی که برای ساخت و ساز در نظر گرفته اند کفاف نمی دهد و اگر در سایت جدید، محلی برای اسکان احشام خود نداشته باشند شاهد زندگی مجدد انسان و دام در سایت جدید خواهیم بود چرا که دامداری تنها شغل آنها برای زندگی است.
عباس چعب از شهروندان روستای فرخ آباد گفت: سه سال پیش به یک بیماری بسیار بدی مبتلا شدم که با پیگیریهای فراوان و هزینه های سرسام آور بهبود یافتم و منشا این بیماری زندگی مشترک انسان ودام است.
وی افزود: من و خانواده ام و گوسفندانم در یک حیاط اسکان داریم و آب و غذای ما با گوسفندان و گاوها با هم مشترک است و مسئولان هم زندگی در این روستا را از نزدیک دیده اند.
وی افزود: وجود آب اسیدی در منطقه باعث از بین رفتن گوسفندان ما شده است و مسئولین در تلاشند که جابه جایی روستا انجام بگیرد ولی تا زمانی که مشکل آب و برق محل جدید حل نشود مردم میل رفتن ندارند.
..................
گزارش از مجتبی کاور