به گزارش خبرنگار مهر، امروز مصدومان گازهای شیمیایی و 80 هزار هکتار جنگل بلوط و 30 هزار هکتار مرتع در سردشت جولانگاه ذرات خاک موسوم به ریزگردهای عربی شده اند، درختانی که تنها محافظ مردمان رنجور و مصدوم این دیار بوده، اما اکنون روزنه های حیات بخش آنها گرد و غبار بیابانهای عربی را جذب می کنند.
امروز مردم و جانبازان شیمیایی سردشت با وجود همه مشکلات ریوی و تنفسی مجبور به استنشاق هوای آلوده شده اند بطوریکه بر اساس اعلام رئیس اداره حفاظت محیط زیست سردشت میزان آلودگی هوای این شهرستان خطرناک است.
در حالیکه مصدومان سردشت ۲۲سال از درد ناشی از بمباران شیمیایی رژیم بعث عراق رنج می برند، هجوم توده هوای غبار آلود از کشورهای عربی درد مضاعفی بر سرفه های خشک مصدومان افزوده و با توجه به نبود امکانات و کلینبکهای تخصصی انها در مقابله با این ریزگردها بی دفاع مانده اند.
میزان آلودگی ناشی از ریزگردها در سردشت 13 برابر حد مجاز
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سردشت با بیان اینکه ورود گرد و غبار غلیظ و ریزگردها میزان آلودگی هوا در این شهرستان را به بیش از 13 برابر حد مجاز رسانده، گفت: هم اکنون میزان غلظت ریزگردها دو هزار میکروگرم بر متر مکعب بوده که این وضعیت بسیار خطرناک است.
کریم خضری از بیماران قلبی و بویژه مصدومان شیمیایی خواست تا از تردد در هوای آزاد خودداری کنند، بروز وضعیت گرد و خاک غلیظ در سردشت همچنین باعث شد تا مدارس این شهرستان در نوبت صبح و بعد از ظهر در مقطع ابتدایی تعطیل اعلام شود.
موجی از گرد و غبار و ریزگردها برای چندمین بار در طول یک ماه اخیر آسمان شهر مهاباد را فرا گرفت، بروز این پدیده در مهاباد از اولین دقایق روز دوشنبه باعث شد تا عده ای از شهروندان برای مقابله با مشکلات ناشی از گرد و غبار موجود در هوا، در سطح شهر از ماسک های طبی استفاده می کنند.
وجود گرد و غبار شدید در آسمان مهاباد منجر به کاهش تردد شهروندان در شهر شده و بیشتر شهروندان به ویژه بیماران قلبی، ریوی، آسمی و نیز افراد سالخورده را که بیش از سایرین در معرض خطر هستند، خانه نشین کرد.
غلظت بالای گرد و غبار همچنین میزان دید افقی را کاهش داده و موجب بروز مشکلاتی برای تردد مردم به ویژه در محورهای مواصلاتی شد.
آلودگی هوا در بوکان 27 برابر حد مجاز
ورود یک سامانه از غرب کشور به آذربایجان غربی موجب بروز پدیده گرد و غبار در آسمان بوکان شد و میزان آلودگی هوای این شهرستان را به 27برابر حد مجاز رسانده بطوریکه بر اساس اعلام اداره حفاظت محیط زیست این شهرستان هم اکنون میزان غلظت ریزگردها در آسمان این شهرستان چهار هزار میکروگرم بر متر مکعب بوده و میزان دید افقی به 200 متر کاهش یافته و این وضعیت جوی تا 48 ساعت آینده ادامه دارد.
ریزگرد و غبار خطرناک تر از ذرات درشت شنی
کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشتی آذربایجان غربی نیز در این میان معتقد است ذرات ریزگرد و غبار به دلیل قدرت نفوذ بیشتر به عمق ریه ها و دستگاه تنفسی بسیار خطرناکتر از ذرات درشت آن هستند ولی اغلب ذراتی که در پدیده گرد و غبار حضور دارند از نوع درشت و غیرقابل تنفس بوده که تهدید جدی برای سلامت مردم ایجاد نمی کند ولی ممکن است در افرادی که سابقه بیماریهای تنفسی دارند مانند مبتلایان به آسم و آمفیزم مشکلاتی ایجاد کنند.
حجت کارگر متداولترین نشانه هایی که طی یک پدیده گرد و غبار مشاهده می شود را تحریک چشمها و راههای فوقانی هوایی دانسته و می گوید: معمولا نوزادان، کودکان و نوجوانان، سالخوردگان، افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی مانند آسم و برونشیت و آمفیزم و بیماران قلبی را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
استان آذربایجان غربی در سال های اخیر بخصوص در دو هفته گذشته با معضل ریزگردها بخصوص ریزگردهای ورودی از عراق رو به رو بوده است.
هجوم ریزگردهای موسوم به عربی عمدتا از مناطق غرب و جنوب غرب کشور و آمادگی مردم جهت کاهش آسیبهای ناشی از آن، به عادت روزانه زندگی اجتماعی تبدیل شده و مردم آذربایجان غربی ناچار به استشمام هوایی با طعم خاک بوده و مسئولان مردم به خصوص بیماران ریوی و تنفسی را به ماندن در منزل توصیه می کنند.