وزیر اسبق نفت با تشریح سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران برای برای دبیرکلی اوپک از ایجاد اتحاد و همگرایی بیشتر به‌عنوان مهمترین برنامه خود در این سازمان یاد کرد و گفت: دوام و بقای اوپک به اتحاد و همگرایی کشورهای عضو بستگی دارد.

غلامحسین نوذری در گفتگو با مهر در آستانه برگزاری یکصد و شصت و یکمین نشست اعضای اوپک در تشریح مهمترین سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در صورت در اختیار گرفتن صندلی دبیرکلی اوپک، گفت: با گذشت بیش از 50 سال از تاسیس اوپک باید باردیگر فلسفه وجودی تشکیل این سازمان را مورد مطالعه قرار داد.

کاندیدای پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک با تاکید بر اینکه تا پیش از سال 1960میلادی قیمت نفت خام توسط کشورهای بزرگ مصرف کننده این کالای اقتصادی تعیین می شد، تصریح کرد: بر این اساس کشورهای دارای ذخایر عظیم نفت خام نقشی در تعیین قیمت طلای سیاه نداشتند.
 
وزیر اسبق نفت در دولت نهم با یادآوری اینکه سازمان اوپک ابتدا با حضور کشورهای نفت‌خیزی همچون ایران، عربستان، عراق، کویت و ونزوئلا تاسیس شد، اظهار داشت: در نهایت کشورهای دیگری همچون امارات متحده عربی، کویت، نیجریه و اندونزی عضو این سازمان شدند.
 
تشریح سیاستهای ایران برای دبیرکلی اوپک
 
مدیرعامل اسبق شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه مهمترین هدف ایران برای در اختیار گرفتن دبیرکلی اوپک ایجاد اتحاد و یک همگرایی بیشتر بین اعضا و کشورهای مختلف عضو این سازمان است، بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی باید همگرایی، اتحاد و هم سویی بین کشورهای مختلف عضو اوپک تقویت شود و سیاست اصلی ایران هم تقویت و استحکام بیشتر این همگرایی‌ها بین کشورهای مختلف عضو اوپک است.
 
وی در ادامه با اعلام اینکه نقش کلیدی اوپک تامین بلندمدت و پایدار نفت مورد نیاز کشورهای بزرگ مصرف کننده است، تاکید کرد: اوپک باید به کشورهای بزرگ مصرف کننده نفت این اطمینان را بدهد که این سازمان به مسئولیت ها و تعهدات خود در قبال جامعه جهانی پایبند خواهد بود.
 
به گفته کاندیدای پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک یکی از برنامه‌های دیگر ایران برای دبیرکلی اوپک ایجاد اعتماد و اطمینان بیشتر به مصرف کنندگان جهانی نفت برای تامین بلندمدت و پایدار انرژی مورد نیاز آنها توسط سازمان اوپک خواهد بود.
 
نوذری در ادامه با اشاره به اینکه منافع مشترک تمامی کشورهای عضو اوپک فراهم کردن زمینه سرمایه گذاری‌ها در صنایع نفت و گاز است، یادآور شد: اطمینان برای عرضه مطمئن، پایدار، کوتاه و بلندمدت نفت هم به کشورهای مصرف کننده نفت هم در گروی انجام این سرمایه گذاری‌ها است.
 
وزیر اسبق نفت ایران با بیان اینکه فضای لازم برای سرمایه گذاری در کشورهای عضو اوپک باید توسط کشورهای بزرگ مصرف کننده نفت ایجاد شود، گفت: از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که رشد و رونق اقتصاد جهانی هم در گروی تامین و عرضه بلندمدت و مطمئن نفت خام است.
 
این عضو کابینه دولت نهم با اعلام اینکه بدون شک نقش اوپک در رشد و شکوفایی اقتصاد جهانی غیرقابل توصیف و بسیار برجسته است، تصریح کرد: به عبارت دیگر یک بال اصلی پیشرفت اقتصاد جهانی به سیاست‌های اوپک وابسته است که این موضوع باید با تامین منافع ملی کشورهای عضو اوپک هم همراهی داشته باشد.
 
اتحاد اوپکی‌ها ضامن حفظ منافع ملی کشورها
 
نوذری در ادامه در پاسخ به سوال مهر مبنی عدم رعایت نظام سهمیه بندی اوپک و سقوط قیمت جهانی نفت توسط برخی از کشورهای عضو، اظهار داشت: اوج همگرایی و انسجام اعضای اوپک در رعایت نظام سهمیه بندی تولید نفت که مورد توافق همه اعضا بوده، خلاصه می شود.
 
کاندیدای پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک با یادآوری اینکه اوپک در 50 سال گذشته فراز و فرودهای متعددی را تجربه کرده است، بیان کرد: دوام و بقای اوپک به همکاری‌های چند جانبه تمامی اعضای اوپک وابستگی دارد.
 
وزیر اسبق نفت با تاکید بر اینکه هر جا تعدادی از کشورهای عضو از اهداف کلان و کلی اوپک فاصله بگیرند به منافع ملی همه کشورها آسیب وارد شده است، تبیین کرد:از سوی دیگر هر جا که بین تمامی اعضای اوپک همگرایی، همسویی و اتحاد بیشتری به وجود آمده است، زمینه حفظ منافع ملی همه کشورهای عضو اوپک فراهم شده است.
 
 
 
اوپک طرفدار قیمت عادلانه نفت است
 
این عضو کابینه دولت نهم در پاسخ به سوال مهر مبنی بر اینکه از دیدگاه ایران منطقی ترین قیمت برای بهای نفت خام چیست؟ توضیح داد: قیمت جهانی نفت بر مبنای عرضه و تقاضا تامین می شود اما بای بین عرضه و تقاضا هم یک تناسب منطقی وجود داشته باشد.
 
نوذری با اعلام اینکه یکی از شروط تضمین عرضه بلندمدت نفت تامین سرمایه گذاری‌های مورد نیاز برای توسعه صنایع نفت کشورهای عضو اوپک است، تبیین کرد: جذب سرمایه گذاری منجر به اطمینان بلند مدت‌تر مصرف کنندگان برای خرید نفت خام خواهد شد.
 
وی با تاکید برآنکه آن قیمتی منطقی و عادلانه است که زمینه رشد اقتصادی در کشورهای مصرف کننده و جذب سرمایه برای کشورهای تولیدکننده نفت را تضمین کند، اعلام کرد: بنابراین یک رابطه مستقیمی بین قیمت نفت، سرمایه گذاری و رشد اقتصاد جهانی وجود دارد.
 
رابطه ایران و اعراب در اوپک
 
کاندیدای پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک در ادامه در پاسخ به سئوال دیگر مهر مبنی بر اینکه برخی از کشورهای غربی قصد القای اختلافات گسترده بین ایران و اعراب در اوپک را دارند، گفت: در شرایط فعلی برخی از مسائل سیاسی بر روی اوپک سایه می‌اندازد که نتیجه آن زیان همه کشورهای عضو این سازمان است.
 
وی با یادآوری اینکه به نظر می‌رسد بسیاری از مسائل می خواهد به چهره متحد و منسجم بین اعضای اوپک آسیب وارد کند، تصریح کرد: این در حالی است که فضای صمیمی و دوستانه می تواند در تداوم حفظ منافع ملی همه کشورهای عضو تاثیر گذار باشد.
 
عرضه و تقاضا قیمت نفت را تعیین می‌کند
 
نوذری همچنین در پاسخ به این سوال که برخی از کشورهای مصرف کننده، اوپک را به تلاش برای گران شدن نفت متهم می کنند آیا در صورت دبیرکلی برنامه‌ای برای حمایت اعضای اوپک در برابر این اتهامات دارید؟ گفت: کشورهای اوپک همواره به دنبال قیمت‌های منطقی و عادلانه برای نفت خام بوده که امکان تولید بلندمدت نفت را تضمین کند.
 
وزیر اسبق نفت ایران با تاکید بر اینکه برای کشورهای عضو اوپک سرمایه گذاری در قبال فروش و صادرات نفت و ایجاد درآمد اهمیت دارد، اظهار داشت: اما نباید فراموش کرد که اوپک تعیین کننده قیمت نفت نیست بلکه این شرایط عرضه و تقاضا، رکود و یا رونق اقتصاد جهانی در تعیین قیمت طلای سیاه تعیین کننده است.
 
کاندیدای پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک با تاکید بر اینکه بر خلاف کشورهای عضو اوپک برخی از کشورهای نانو اوپک همواره از قیمت‌های بالای نفت حمایت می کنند، گفت: این در حالی است که اعضای اوپک همواره و در سخت ترین شرایط از توسعه و رونق اقتصاد جهانی حمایت کرده‌اند.
 
------------------------------------------------
 
گفتگو از محمدعلی زمان خانی