محمد جواد زمردیان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه به مناسبت سالروز شناسایی و خنثی نمودن کودتای 18 تیر ماه سال 1359، مستندی با عنوان کودتای نقاب توسط این اداره کل تهیه شد، اظهار داشت: مستند کودتای نقاب به کارگردانی مهدی امامی و ساخته شده است.
وی با اعلام اتمام کار این پروژه افزود: این مستند در آینده ای نزدیک از شبکه استانی همدان پخش خواهد شد.
وی با بیان اینکه اینکه مستند در سالروز خنثی سازی کودتا نیز از شبکه دو سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد، گفت: ضبط روایات راویان مستند کودتای نقاب از 10 اسفند سال گذشته با اعتباری افزون بر 95 میلیون ریال با مشارکت بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان تامین شده است.
زمردیان عنوان کرد: این مستند در سه بخش مستندات تاریخی شامل مکتوبات و تصاویر، بازسازی صحنه ها و روایات می شود که بازسازی صحنه های مستند شامل30 سکانس است که بخش عمده کار در همدان تصویر برداری شده است.
وی در توضیح اتفاقات این کودتا اظهار داشت: نام طرح نظامی این اقدام "نجات قیام انقلاب بزرگ" بود که در آن تنی چند از افسران ارتش شاهنشاهی ایران با تمرکز افسران به جا مانده از حکومت منحوس پهلوی در نیروی هوایی برای بازگردانی شاپور بختیار به ایران و حذف رهبری نظام و همچنین نابودی جمهوری اسلامی طرحریزی کرده بودند که با لو رفتن کودتا در 18 تیر 1359 و محاکمه عوامل و دستاندرکاران آن، این اقدام با شکست مواجه شد.
زمردیان افزود: ساختار سازمانی کودتای نقاب در ایران و پاریس پیریزی شده و نیروهای مخالف داخلی و خارجی و جریانهای سیاسی مخالف در داخل و خارج کشور، شناسایی و یک هسته اطلاعاتی وسیع برای اجرای کودتا پیریزی شده بود.
محمد جواد زمردیان در ادامه با اشاره به اینکه کودتای نقاب توسط ستادی از پاریس به رهبری شاهپور بختیار هدایت میشد، گفت: در دی ماه سال 1359 یکی از هواداران شاپور بختیار نمودار سازمانی را تهیه و نام آن را نقاب گذاشت و در آبان ماه وارد ایران شد.
وی با بیان اینکه پایگاه سوم شکاری به نام پایگاه شاهرخی همدان که بعدها به پایگاه شهید نوژه تغییر نام داد به عنوان مبدا و محور عملیات انتخاب شد، این پایگاه به خاطر دارا بودن هواپیما و نزدیک بودن به تهران، قرار گرفتن در خارج از شهر، وجود عناصر مستعد و قابل جذب برای کودتاچیها انتخاب شد.
زمردیان با اشاره به اینکه این کودتا از لحاظ تجهیزات نظامی به کار گرفته شده در تاریخ کودتاهای جهان بیسابقه بود، اضافه کرد: تمام برنامهها تا 48 ساعت قبل از کودتا طبق برنامه پیش میرفت، اما شب قبل از حادثه یکی از خلبانانی که برای کودتا در همدان پیش بینی شده بود به عنایت الهی دچار تردید شده و پس از مشورت با مادرش و تشویقهای وی به اعلام موضوع به مقامات، سرانجام موفق به ملاقات با مقام معظم رهبری شده و اطلاعات موثر و کارا از کودتا را تا مقدار زیادی افشا میکند.
زمردیان اعلام کرد: بلافاصله ستادی مرکب از واحدهای سپاه پاسداران، گروه مهندسی، انجمن اسلامی نیروی هوایی ارتش، تعدادی از پرسنل نیروی زمینی ارتش و عدهای از کماندوهای تیپ 23 نوهد به نام "ستاد خنثی سازی کودتا" تشکیل میشود که پس از بررسی اطلاعات، طرح حمله به پایگاه نوژه و پارک لاله که محل تجمع 40 تن از خلبانان کودتا بود، کشیده شد و عملیات خنثیسازی کودتا با حضور نیروهای سپاه پاسداران و عدهای از کارکنان ارتش آغاز و پس از محاصره پایگاه نوژه، نیروها وارد عمل شدند و همه کودتاگرها را دستگیر کردند.
وی یادآور شد: همه عوامل و رهبران این کودتا در دادگاههای انقلاب در سال 1359 به اعدام محکوم شده و تیرباران شدند.