به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
توزیع غذای داغ در ظروف پلاستیکی مصداق واقعی سرطان
چهارشنبه این هفته همزمان با روز بدون نایلکس رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهر تهران گفت: مواد غذایی داغی که در ماه رمضان در ظروف پلاستیکی توزیع میشوند مصداق واقعی سرطان است.
محمدهادی حیدرزاده افزود: 21 تیر با هدف درست مصرف کردن کیسههای پلاستیکی به عنوان «امروز یک کیسه پلاستیکی کمتر» نامگذاری شده است.
وی با اشاره به اینکه روزانه در تهران 500 تن کیسه پلاستیکی استفاده میشود گفت: مصوبهای در شورای اسلامی شهر تهران داشتهایم که فروشگاههای شهروند و میوه و ترهبار از کیسههای تجدیدپذیر استفاده کنند.
تشکیل کمیته اضطرارآلودگی هوا دردی دوا نمی کند
در این روز همزمان با قرار گرفتن هوای پایتخت در شرایط هشدار مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوا اعلام کرد: تا زمانی که عوامل اصلی ایجاد آلودگی کنترل نشوند تشکیل جلسات کمیته اضطرار دردی را دوا نمی کند. یوسف رشیدی افزود : متاسفانه با وجود این که امروز همه مردم تهران آلودگی هوا را از اصلی ترین معضلات شهر می دانند و جان و سلامتی همه ساکنان تهدید می شود اما اقدامات اساسی و عملی برای کاهش آلودگی هوا صورت نمی گیرد و این معضل همچنان به قوت خود باقی است.
وی در مورد ورود دوباره ریزگردها از کشورهای عربی به کشور و پایتخت گفت: برای رفع این معضل باید اقدام اساسی انجام شود که ظاهرا تاکنون اقدامات دستگاه های مسئول یعنی وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست و وزارت امور خارجه بی نتیجه بوده است، در این شرایط انتظار می رود که مجلس و سازمان بازرسی کل کشور نیز موضوع را پیگیری کنند.
برداشت آب و احداث بی رویه سد عامل افزایش پدیده گرد وغبار
عضو فراکسیون محیط زیست مجلسهم چهارشنبه این هفته خشکسالیهای پی در پی، برداشت آب بی رویه و احداث بی رویه سد را عامل اصلی بروز پدیده گرد و غبار دانست.
کمالالدین پیرموذن با اشاره به فعالیتهای انجام شده در خصوص رفع و مهار ریزگردها گفت: در دو سال گذشته اقداماتی از جمله بیابانزدایی و توسعه جنگل در کشور و بعضی از شهرهای غربی و جنوب غربی کشور انجام شده است اما این در حالی است که این اقدامات کافی نیست.
وی افزود:150 نماینده مجلس برای مهار ریزگردها بیانیه ای را امضا کرده اند و در مجلس هم قرائت شده است.انتشار ریزگردهایی که از کشورهای همسایه غربی به شهرها و استانهای غربی وارد کشور می شوند صدمات زیستمحیطی و مشکلات انسانی متعددی را با خود همراه دارند.
پارک پردیسان فروشی نیست
سه شنبه هفته جاری سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام کرد: پارک پردیسان فروشی نیست و هیچ تغییر کاربری در دولت نهم و دهم در آن صورت نگرفته است .
این سازمان در بیانیه ای عنوان کرد: نه در دولت نهم تغییر کاربری در پارک پردیسان انجام شده و نه در دولت دهم این اتفاق خواهد افتاد و قرار نیست فروشی انجام شود طرح این موضوع فروش پارک پردیسان تنها فرا فکنی برای عملکرد مدیریت اسبق بر سازمان حفاظت محیط زیست است که در آن زمان حدود 30 هکتار از اراضی پارک پردیسان به سایر ارگان ها و نهادها واگذار شده است و اسناد حاکی از آن است به میزان چندین هکتار به اشخاص حقیقی جهت کاربری های مختلف واگذار شد که خوشبختانه اقدام عملی صورت نگرفت.
50 درصد صنایع آلاینده امسال رفع آلایندگی میشوند
در این روز مدیر کل محیط زیست استان تهران از ساماندهی واحدهای صنعتی آلاینده در سال جاری خبر داد: 50 درصد صنایع آلاینده امسال رفع آلایندگی میشوند.
رسول علی اشرفی پور با اشاره به طرح جامع کاهش آلودگی هوا در پایتخت و 7 کلانشهر کشور اظهار داشت: در این راستا ساماندهی واحدهای صنعتی آلاینده در استان تهران در سال جاری در دستور کار قرار دارد.
مدیر کل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه این مرکز مسئولیت کارگروه کاهش آلودگی هوا را بر عهده دارد، گفت: یکی از اقداماتی که در سال جاری در اولویت قرار دارد موضوع ارتقای پایش آلاینده های محیطی با تأکید بهره وری فناوری های پیشرفته، بسترسازی مخابراتی، سیستم های نرم افزاری و توجه به سیستم های پایش لحظه ای کارخانجات است.
وی افزود: همچنین نصب فیلترهای مناسب و سیستم های تصفیه فاضلاب صنعتی یکی دیگر از اقداماتی است که در راستای رفع آلایندگی صنایع بزرگ انجام خواهد شد.
ساخت و ساز غیرمجاز در یکی از شاهکارهای محیط زیستی
دوشنبه این هفته ساخت و ساز در محدوده زون حفاظت شده رودبارکی در منطقه پرور استان سمنان که یکی از شاهکارهای محیط زیستی معروف است موجب اعتراض دوستداران محیط زیست شد ودر حالی که مسئولان از توقف ساخت و ساز در این منطقه به دستور مقامات قضائی خبر دادند شواهد حاکی از ادامه این ساخت و سازهاست.
محدوده رودبارکی در منطقه حفاظت شده پرور استان سمنان به لحاظ قرار گرفتن در میان دو اکوسیستم مناطق بیابانی جنوب استان سمنان و مناطق جنگلی استان مازندران و متأثر شدن از این دو اکوسیستم دارای سیمای جذاب طبیعی و جلوه های زیبایی از شاهکارهای خلقت است.
از سوی دیگر یک سرمایه گذار در زمین شخصی خود که اتفاقا در محدوده حفاظت شده رودبارک قرار دارد و طبق قوانین مناطق حفاظت شده محیط زیستی می بایست تنها کاربری کشاورزی داشته باشد، اقدام به ساخت و ساز کرده است و قصد دارد از مهمانان یک جشنواره گردشگری که آخر همین هفته برگزار می شود در این کمپهای اقامتی پذیرایی کند اما این ساخت و ساز در زمین 5 هکتاری سیمای طبیعی این زون محیط زیستی را به هم زده است.
ارتفاع آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته افزایش نیافته است
یکشنبه هفته جاری معاون دفتر زیستگاهها و مناطق سازمان محیط زیست اعلام کرد: با وجود افزایش بارندگی در حوزه دریاچه ارومیه ارتفاع آب در این دریاچه نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است.
مسعود باقرزاده کریمی افزود: در حال حاضر ارتفاع آب دریاچه ارومیه 02/1271 متر است که نسبت به سال گذشته تغییری نکرده و نسبت به شرایط نرمال که ارتفاع این دریاچه 1274 متر است 8/2 متر ارتفاع کمتری دارد.
به گفته وی، در سال جاری میزان بارندگی در حوزه دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته 24 درصد افزایش داشته اما به دلیل تبخیر بالا این بارندگی تأثیری در بهبود شرایط دریاچه ارومیه نداشته است.
کریمی اظهار داشت: میزان بارندگی در سال جاری نسبت به میانگین بلند مدت همچنان 16 درصد کمتر است و تنها بارندگی نسبت به سال گذشته بهبود یافته است.
افزایش دو درجهای دمای آب خلیج فارس طی7 سال
در این روز معاون دفتر زیست بومهای دریایی سازمان محیط زیست گفت: بر اساس گزارشهای اخیر راپمی دمای آب خلیج فارس طی سالهای 2003 تا 2010 یعنی در طول 7 سال دو درجه افزایش یافته است.
داوود میرشکار افزود: بحث گرم شدن هوا و تغییرات اقلیم مختص ایران نیست و تمام کشورها با آن درگیرند.
به گفته وی، اندازه گیری هایی که با استفاده از تصاویر ماهواره ای در ماه آپریل از درجه حرارت خلیج فارس انجام شده نشان می دهد که در طی 7 سال درجه حرارت آبهای خلیج فارس 2 درجه افزایش یافته است.
میرشکار با بیان اینکه آبسنگهای مرجانی حساس ترین اکوسیستم ها نسبت به تغییر دمای آب هستند اظهار داشت: تمام موجودات آبزی دامنه حرارتی مشخصی برای زیستن دارند اما مرجانها نسبت به تغییرات دمای آب خیلی سریع واکنش نشان داده و دچار مرگ تدریجی می شوند.
افزایش 2 درصدی مناطق حفاظت شده/ پیشنهاد اضافه شدن 27 منطقه
در اولین روز از هفته جاری مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان محیط زیست گفت: سطح مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست در دو سال گذشته حدود 2 درصد افزایش یافته که با توجه به وسعت کشور مثبت ارزیابی می شود.
ناصر مقدسی افزود: سازمان محیط زیست پیشنهاد اضافه شدن 27 منطقه حفاظت شده - در 15 استان کشور و به وسعت بیش از 600 هزار هکتار - را به شورای عالی حفاظت محیط زیست داده که در حال بررسی است.
به گفته وی، توسعه مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست تضمین کننده سلامت و پایداری منابع طبیعی برای نسلهای آینده است و با توجه به تعهدهای بین المللی که داریم بهتر است این روند تسریع یابد.
مقدسی اظهار داشت: مناطق حفاظت شده تا پایان برنامه پنجم توسعه از 13 /10درصد در حال حاضر به 15 درصدافزایش می یابد.
علت سرخی دریاچه مهارلو افزایش غلظت نمک آن است
جمعه هفته گذشته معاون دفتر زیستگاهها و مناطق سازمان محیط زیست اعلام کرد: علت سرخ شدن آب دریاچه مهارلو افزایش غلظت نمک افزود: به دلیل کاهش آب دریاچه در اثر تبخیر بالا، یکسری از فیتوپلانکتون های قرمز رنگ در این دریاچه شکوفا شده اند.
وی با بیان اینکه آب این دریاچه از رودخانه ای که از شهر شیراز می گذرد تأمین می شود گفت: اما علت کم شدن حجم آب دریاچه بالا بودن تبخیر و عوامل اقلیمی است تا ندادن حقابه و وجود سد در بالا دست آن.
کریمی در پاسخ به اینکه راهکار برون رفت دریاچه از این وضعیت چیست اظهار داشت: سرخ شدن دریاچه یک علامت و نشانه به معنای کم شدن حجم آب آن است اما از نظر بیولوژیکی مشکل خاصی برای آبزیان دریاچه ایجاد نمی کند.
معاون دفتر زیستگاهها و مناطق سازمان محیط زیست در ادامه تصریح کرد: البته کم شدن آب دریاچه و بالا رفتن غلظت نمک میتواند برای فلامینگوها که در این دریاچه زمستان گذرانی می کنند مشکل آفرین باشد.