به گزارش خبرنگار مهر، علی حضرتی با بیان اینکه عملیات اجرایی مطالعه خط اول BRT ارومیه به طول 11.5 کیلومتر آغاز شد، افزود: در این راستا از شرکت حمل و نقل و ترافیک تهران مشاورانی انتخاب و پس از تصویب در شورای اسلامی شهر ارومیه به صورت ترک تشریفات در اختیار پیمانکار قرار گرفت.
وی در ادامه اظهار داشت: در این راستا تمامی امکانات مورد نیاز در مسیر 11.5کیلومتر از جمله نرده کشیهای جدا کننده، دسترسی اختصاصی به ایستگاهها، تعداد ایستگاهها و تعداد اتوبوسها جهت جابه جایی بررسی می شود.
بر اساس ارزیابیهای به عمل آمده با وجود آماده نبودن زیرساختهای ترافیکی و شرایط جغرافیایی، ارومیه به لحاظ وجود خودور، دومین شهر بعد از تهران در کشور است که موجب شده این شهر با معضل اساسی ترافیک مواجه باشد.
طی سالهای اخیر با اجرای طرحهای مقطعی متاسفانه مشکل ترافیک ارومیه لاینحل باقی مانده و تمامی طرحهای اجرایی از سوی برخی نهادهای متولی نیز به مانند تسکین دهنده عمل کرده که این امر لزوم برنامه ریزی و اجرای طرحهای اساسی برای رفع این مشکل را دو چندان می کند.
اجرای طرحهای متعدد توسط شهرداری ارومیه از جمله احداث تقاطعهای غیرهمسطح، نصب چراغهای راهنما در نقاط پرترافیک و اجرای طرحهایی توسط راهنمایی و رانندگی نه تنها موجب ساماندهی مشکل ترافیک نشده بلکه گاهی مشکلات ترافیکی ارومیه را از محلی به محلی دیگر منتقل کرده است.
نبود پارکینگهای طبقاتی در نقاط پرترافیک ارومیه و تمرکز مکانهای خدمات درمانی و تجاری در یک نقطه از شهر ارومیه نیز از دیگر مسائلی است که به معضل ترافیک در ارومیه دامن می زند و این در حالی است که طی سال 90 دو پارکینگ طبقاتی در هسته مرکزی شهر افتتاح شده که متاسفانه قسمت اعظم یکی از آنها تبدیل به مجتمع تجاری شده و دیگری نیز نیمه فعال است.
ترافیک سنگین در اکثر ساعات شبانه روز، حجم گسترده از ماشینهای پارک شده در گوشه و کنار خیابانها، رشد فزاینده تعداد خودروهای ورودی، ضعف در اجرا و پیاده سازی طرحهای کاهش ترافیک، نیاز به سفر و تردد در مرکز استان را از حد افراط گذارنده و تمرکز مراکز جاذب سفر در هسته مرکزی موجب افزایش بارترافیکی ارومیه شده است.
در این میان برخی افراد نیز با عدم توجه به این مشکل آن چنان شوق انجام سفر و تردد در شهر با وسیله شخصی را داشته که نخستین تبعات این نیاز افراطی ایجاد و تشدید ترافیک در خیابانها و معابر اصلی شهراست به طوری که در برخی ساعات شبانه روز خیابانها به پارکینگهای متحرک تبدیل می شوند.
طرح جامع ترافیک ارومیه نیز در حالی تصویب شده که امید می رفت اقدامات عملی جدی برای روانسازی و کاهش بارترافیکی ارومیه از سوی سازمانهای متولی از جمله تمرکز زدایی مراکز جاذب سفر، ایجاد خطوط پرسرعت اتوبوس، بازگشایی امتداد خیابان امام خمینی(ره) و اتمام پل 14 شهید انجام شود ولی مسئولان کم هزینه ترین راه حل را برای کنترل ترافیک ارومیه انتخاب کردند.
مسئولان برای رفع این مشکل رو به اجرای طرح محدودیت تردد بر اساس پلاک خودروها آورده اند و اول اردیبهشت امسال اولین روز اجرایی این طرح بود که اجرای این طرح در کاهش بار ترافیکی خیابان امام خمینی(ره) نقش بسازیی داشته و برای تسریع در رفت و آمد و رفاه شهروندان خط اتوبوس پرسرعت نیز در ارومیه ایجاد می شود.