رشت - خبرگزاری مهر: گفتمان مهندسی فرهنگ اقتصاد مقاومتی به معنای مدیریت افکارسازی جامعه ضرورتی اجتناب ناپذیر است که باید به این مهم توجهی ویژه شود.

به گزارش خبرنگار مهر، سیاستهای برنامه‌ ریزی، ارتقای فرهنگ کار، افزایش سرمایه‌ گذاری، بهره ‌‌وری و نیز عزم ملی از مولفه‌های دستیابی به اقتصاد مقاومتی است و همچنین دستیابی به اقتدار اقتصادی امری نیست که در کوتاه‌ مدت رخ دهد بلکه نیازمند یک برنامه ‌ریزی صحیح در بلند ‌مدت است.

ایجاد اقتصاد مقاومتی به عزم ملی و جهاد اقتصادی نیاز دارد، مردم و مسئولان باید کمک کنند تا بهره ‌وری در اقتصاد کشور بالا رود.

حرکت در مسیر راهبرد اقتصاد مقاومتی بهترین مسیر برای عبور از گذرگاه تحریمهاست

معاون برنامه ریزی استاندار گیلان در این باره گفت: حرکت در مسیر راهبرد اقتصاد مقاومتی بهترین مسیر برای عبور از گذرگاه تحریمها و تهدیدات در شرایط فعلی است.

محمد حسین اصغریان با تاکید بر اینکه راهبرد اقتصاد مقاومتی باید فرهنگ ‌سازی شود، افزود: اقتصاد مقاومتی برنامه ‌ریزان را به سمت تولید داخلی و استفاده از تمامی امکانات ممکن و پرهیز از واردات سوق می ‌دهد.

وی اظهارداشت: تحقق اقتصاد مقاومتی زمینه را برای دستیابی به استقلال اقتصادی فراهم، وابستگی به سایر کشور‌ها را کاهش داده و موجب اتکای جامعه به نیروی فکری و انسانی خود می ‌شود.

معاون استاندار گیلان با بیان اینکه برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید راهکارهایی به منظور کاهش وابستگی به صادرات نفت خام پیدا کرد، گفت: در این صورت نست در شرایطی که قیمت نفت و یا تقاضا برای نفت کاهش یابد اقتصاد کشور دچار صدمه نخواهد شد.

وی ادامه داد: برقراری اقتصاد مقاومتی موجب ایجاد اعتماد به نفس، خرد جمعی و هویت ملی در جامعه خواهد شد، برای دستیابی به یک اقتصاد مقاومتی کشور نیاز به یک انقلاب اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دارد.

به هر حال نامگذاری سال گذشته به عنوان " سال جهاد اقتصادی " زمینه ‌ساز اقتصاد مقاومتی و نامگذاری امسال به عنوان سال " تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" نیز ادامه‌دهنده اقتصاد مقاومتی است.

حلقه مفقوده راهکارهای اجرایی کردن نامگذاری سالها از سوی مقام معظم رهبری در کشور باید شناسایی شوند و همینطور حمایت از تولید باید بر اساس مزیتهای کشور باشد چرا که اگر مصرف‌ کننده داخلی مصرف تولید ملی را نسبت به کالاهای خارجی ترجیح دهد در آن صورت می ‌توان از تولید ملی، سرمایه‌ گذاری ایرانی و نیروی انسانی حمایت کرد.

هر کشوری باید با تقویت زیرساختها و بنیان اقتصادی خود در مقابل نامطلوبیت های داخلی و خارجی ایستادگی و به بقای خود ادامه دهد.

نماینده مردم لنگرود در مجلس در این ارتباط گفت: مسئولان باید بتوانند با استفاده از تجربه متخصصان و مشاوران در زمینه تخصص خود فکرهای جدیدی را به بدنه جامعه تزریق کنند تا راههای پیشرفت جامعه را هموار سازند.

فساد اقتصادی ضربه ‌های جبران ‌ناپذیری بر اقتصاد مقاومتی وارد می‌ کند

مهرداد لاهوتی با اشاره به اینکه فساد اقتصادی، فساد قدرت و همچنین تبعیض و نابرابری ضربه ‌های جبران ‌ناپذیری بر اقتصاد مقاومتی وارد می‌ کند، افزود: جامعه نمی ‌تواند بدون اصلاح این مولفه ها روی پای خود بایستد و به حیاتش ادامه دهد.

وی همچنین حمایت از تولید داخلی را فرصتی طلایی و مغتنم برای تقویت اقتصاد داخلی و تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و اظهارداشت: اقتصاد‌ی می ‌تواند در مقابل حمله‌ های اقتصادی مقاومت کند که عرضه و تولیدی پویا داشته باشد.

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: مهمترین اقدام در شرایط کنونی توجه به تولید داخلی است که خود نیاز به تامل، تعقل و تدبیر دارد.

وی افزود: لازمه‌ این مهم استفاده از تجربه متخصصانی است که دارای دانش اقتصادی، تولید و همچنین درک صحیح از سازوکارهای اقتصادی هستند.

لزوم ترویج ایجاد شغل جزو ارزشهای حاکم و حتی مقدس در جامعه

لاهوتی در ادامه با اعلام اینکه سیستم تنبیه و تشویق با جهت ‌گیری تولیدی می‌ تواند گام موثری در پایداری اقتصاد کشور باشد، یادآورشد: قدرت نظام اسلامی را باید در زمینه رفع مشکلات اقتصادی به همه دنیا نشان داد.

به هر حال نظام جمهوری اسلامی به دلیل پیگیری آرمانهای عدالت‌خواهانه، همواره مورد خشم و نفرت سلطه‌ گران جهانی و در راس آنها آمریکا قرار دارد، این زورگویان برای تسلیم کردن ملت ایران و پشیمان کردن مردم از راهی که آمده‌اند، انواع فشارهای سیاسی و فرهنگی را بر کشور وارد می کنند.

نظام مزبور با توجه به ویژگیهای خاص خود در ابعاد مختلف از قبیل بعد اقتصادی نیازمند الگوهای ویژه‌ ایست، این الگو‌ها نیز باید منطبق بر آرمانها و عقاید اسلامی باشد و هم متناسب با ویژگی‌ های بومی کشور طراحی شود.

تجویز الگوهای اقتصادی غربی برای کشور نه تنها اهداف نظام جمهوری اسلامی را برآورده نخواهد کرد بلکه بد‌ترین راه ‌حل در چنین شرایطی است.

حمایت از تولید ملی با هدف افزایش توان رقابتی و صادرات محصول یکی از مهمترین ابعاد الگوی اقتصاد مقاومتی است، این موضوع ضمن افزایش قدرت دفاعی و پدافندی نظام، باعث تسریع رشد و پیشرفت کشور و ایجاد اشتغال پایدار می ‌شود.

رئیس پارک علم و فناوری گیلان در این زمینه گفت: برای جبران عقب ماندگی‌ های بزرگ کشور ایجاد اشتغال، تولید ثروت و صادرات محصول به دنیا تنها راه سوار شدن بر موج های جدید فناوریست.

مجید متقی طلب افزود: تحریمها نه تنها مانع رشد و پیشرفت کشور نیست بلکه باعث خودکفایی در نیازهای ضروری و همین طور اصلاح سازوکارهای معیوب اقتصادی خواهد شد.

وی اظهارداشت: تدابیر هوشمندانه برای مقابله با تحریمها و ضرورت استفاده از این تدابیر نشانگر لزوم حضور جهادگونه در عرصه مزبور است.

رئیس پارک علم و فناوری گیلان فرهنگ ‌سازی برای استفاده مردم از تولیدات داخلی را یکی از بهترین راهکارها برای ارتقای بخش تولید دانست و یادآورشد: کیفیت ضامن تولید پایدار و رضایتمندی مردم را به همراه دارد.

بدون شک اقدامات علمی اقتصاد مقاومتی باید در بلند مدت مد نظر قرار گرفته و از انجام اقدامات کوتاه مدت پرهیز شود، برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی چالشهایی وجود دارد، نخست باید نگرش مسئولان اقتصادی تغییر یابد که برنامه‌های پژوهشی در دستگاهها و برنامه‌ ریزی‌ های راهبردی در تصمیم‌ گیری ها گنجانده شود.

دیگر اینکه تنها تلاش برای افزایش تولیدات داخلی کافی نیست چراکه باید در این زمینه کیفیت نیز مورد توجه قرار گیرد تا مردم نیز در این راستا به استفاده از تولیدات داخل رغبت داشته باشند.

همچنین استفاده از الگوی اسلامی در عرصه اقتصادی کشور بسیار راهگشاست و استفاده از نظرات کارشناسی علمای دینی و صاحبنظران اقتصاد اسلامی بر روند اقتصاد مقاومتی تاثیر خوبی خواهد داشت.

تدوین نقشه جامع بهبود فضای کسب‌ وکار، ایجاد خودکفایی در محصولات استراتژیک و همچنین ارتقای دانش فنی بومی‌ سازی فناوری‌ های نوین در کشور از دیگر موارد مورد تاکید در اقتصاد مقاومتی است که باید مورد توجه قرار گیرند.

استفاده از مدیران خلاق در عرصه های اقتصادی

فرمانده سپاه قدس گیلان در این رابطه گفت: برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی باید روحیه ایثارگری دوران دفاع مقدس را بازیابی کرد.

سردار هامون محمدی افزود: اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی و حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی سه ضلع اصلی اقتصاد مقاومتی هستند که طی سه سال اخیر و با نگاه دقیق و هوشمندانه رهبر فرزانه انقلاب به عنوان الگوی حرکت اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است.

وی اظهرداشت: در موقعیت کنونی که دشمن از هرگونه تهاجم و تخاصمی علیه ملت و نظام مقدس جمهوری اسلامی طرفی نبسته، دل به تشدید تحریم های اقتصادی خود داده و همین امر بکار گیری تمام قابلیتها و ظرفیتها را ضروری ساخته است.

فرمانده سپاه قدس گیلان پایبندی به زنجیره تعهدات اخلاقی در حوزه تولید و مصرف را یکی از الزامات اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: این تعهدات می تواند شامل تولید مناسب و با کیفیت کالاهای مورد نیاز، مصرف کالای داخلی، عدم اسراف در منابع موجود و دامن نزدن به حلقه های واسطه گری از عرصه تولید تا مصرف باشد.

وی ادامه داد: تمامی این موراد مستلزم نوعی فرهنگ سازیست تا باور کرد گذر از این پیچ تاریخی نیز برای ملت بزرگ ایران چندان سخت نخواهد بود.

با وجود این تعریف صحیح و ارائه یک متد علمی و عملی از اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور نیازمند یک برنامه ریزی و البته بهره گیری از توان تمام نخبگان علمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.

خودباوری و اعتماد جامعه مهمترین شاخصه های اقتصاد مقاومتی است 

اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد خودکفا، مولد، مستقل و شکوفایی که در برابر همه فشارها بتواند مقاومت کند و ستون های جامعه را به استواری محافظت کند.

بنابراین از مهمترین مولفه ها و شاخصه های اقتصاد مقاومتی را باید خودباوری و اعتماد جامعه دانست زیرا تا زمانی که جامعه از نظر فکری و فرهنگی به این مرحله از رشد و بالندگی نرسد که ما می توانیم، هرگز نمی تواند چنین اقتصادی را شکل داد.