همدان - خبرگزاری مهر: شناخت صحیح خواسته های مشتریان و تولید محصول و ارائه خدماتی متناسب با آن موضوعی است که در همدان کمتر به آن توجه شده و این درحالی است که باید همواره در پی افزایش سهم شرکت از بازار بود.

به گزارش خبرنگار مهر، امروزه بازاریابی اهمیت و جایگاه ویژه ای نزد سازمان‌ها و شرکت‌های تجاری موفق دنیا پیدا کرده به گونه‌ای که برخی از آنها بخشی از حوزه کاری خود را به این مقوله اختصاص داده و هزینه‌های قابل توجهی را نیز برای آن در نظر می‌گیرند.

پرواضح است که در دنیای رقابتی و رقابت دنیای امروز دیگر نمی توان بدون توجه به این مهم به تولید و عرضه محصولات و ارائه خدمات اقدام کرد و انتظار فروش و سود کلان را نیز در سر پروراند.

از آنجایی‌ که در دهه های اخیر میزان رقابت در بازارهای دنیا افزایش پیدا کرده و گستره بازارها، جهانی شده است، این بهره گیری از بازاریابی و متغیرهای آن است که می‌تواند تعیین کند که چنین شدت رقابت و گستره بازاری یک فرصت برای سازمان است یا یک تهدید.

سازمان ها باید به علوم بازاریابی آشنا باشند

به عبارت دیگر میزان بهره مندی سازمان ها از علوم بازاریابی می تواند این امر را تبدیل به یک فرصت و یا یک تهدید کند.

سازمان ها می‌توانند با شناخت درست و دقیق بازار و مشتریان و بهره مندی از توانایی های خود از چنین بازارهایی از آن به عنوان یک فرصت بهره ببرند و خود را در بازاری با میزان رقابتی که امروز شاهد هستیم حفظ کنند.

به طور حتم این مهم در مورد استان همدان نیز صادق است، به گونه ای که شاهد هستیم در کنار برخی از شرکت های داخلی علاوه بر آنکه توانسته سهم خود را در بین محصولات رقبا حفظ کنند و گاها آن را گسترش داده اند شرکت ها و سازمان هایی در کشور وجود داشته و دارند که روز به روز فعالیت خود را کاهش داده یا تعطیل کرده اند که به نظر می رسد این ریزش ها و رویش ها بستگی به میزان بهره مندی آنها از مبحث بازاریابی بوده است.

مهدی خان بابایی نوا از کارشناسان مدیریت بازرگانی درباره جایگاه بازاریابی در صنعت استان همدان می گوید: بازاریابی یک فرایند اجتماعی و مدیریتی است که به وسیله آن، افراد و گروه ها، نیازها و خواسته های خود را از طریق تولید، عرضه و مبادله کالاهای مفید و با ارزش با دیگران، تامین می کنند.

بازاریابی به دنبال تامین نیازها و خواسته هاست

وی با تأکید بر اینکه بازاریابی به دنبال تامین نیازها و خواسته هاست، افزود: نیازها تقریبا ثابت و محدود بوده اما خواسته و تقاضای مشتریان دائما در حال تغییر است که بر این اساس نیازها و خواسته های مشتریان می تواند با توجه به عوامل متفاوتی، تغییر کند.

این کارشناس بازرگانی عنوان کرد: وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی حاکم بر یک جامعه، علایق، عقاید، درآمد و ذائقه مشتری از جمله عواملی هستند که می توانند بر خواسته مشتری تاثیر گذاشته و انتظارات مشتریان را از محصولات و خدمات تغییر و یا افزایش دهد.

وی ادامه داد: با توجه به این بحث می توان چنین نتیجه گرفت در چنین حالتی شرکت‌هایی می توانند به کسب سود مستمر امیدوار باشند که متوجه خواسته های متغیر باشند و سمت و سوی سازمان خود را با توجه به بازار و مشتری تعریف کنند.

وی ادامه داد: در دنیایی با چنین شدت رقابتی، سازمان هایی می توانند به بقای خود امیدوار باشند که بتوانند حجم بیشتری از انتظارات مشتریان خود را برآورده کنند.

توجه به قیمت، کیفیت و خدمات پس از فروش محصول فاکتورهای اساسی هستند

خان بابایی نوا توجه به قیمت، کیفیت، خدمات پس از فروش محصول، نحوه توزیع، شیوه بسته بندی را از جمله متغیرهایی برشمرد که سازمان و شرکت های تولیدی می توانند آنها را با خواسته های مشتریان هماهنگ کنند.

وی عنوان کرد: توجه به درآمد مصرف کنندگان، ذائقه آن ها، الگوی زندگیشان نیز از دیگر فاکتورهایی است که در صورت شناخت صحیح، گرایش‌های سازمان را شکل می دهند.

به اعتقاد این کارشناس، با شناخت صحیح از خواسته های مشتریان می توان اقدام به تولید محصول و ارائه خدماتی متناسب کرد و سهم شرکت را از بازار حفظ و یا افزایش داد.

ایجاد ارتباط تجاری با سایر کشورها فرصتی برای احیا صنعت است

بنابر اظهارات وی، در دنیای رقابتی امروز کمتر منطقه و یا کشوری را می توان دید که هیچ گونه مبادله تجاری با دنیای بیرون نداشته باشد که البته این موضوع بسته به میزان توان سازمان در حوزه های مختلف می تواند یک تهدید یا یک فرصت به حساب آید.

خان بابایی نوا درباره وضعیت استان همدان نیز گفت: در مورد صنعت استان همدان نیز این مقوله صادق است، بگونه ای که شاهد هستیم در کنار شرکت های موفق در این حوزه، سازمان هایی وجود دارند که علاوه بر آنکه نتواسته اند سهم خود در بازارهای جهانی و حتی داخلی را افزایش دهند، در حفظ سهم خود از بازار ناکام بوده و حتی آن را کاملا از دست داده اند.

وی ادامه داد: این واقعیت را ما در حالی شاهد هستیم که رقبای آنها در نقطه مقابل قرار داشته و پا به پای بازار برنامه ها و استراتژی های خود را تغییر داده و همواره در حفظ و افزایش سهم خود از بازارهای داخلی و خارجی موفق عمل کرده و بقای خود را تضمین کرده اند.

متاسفانه صنعت استان همدان آنگونه که باید رشد نکرده است

این کارشناس مدیریت بازرگانی عنوان کرد: در استان همدان با وجود پتانسیل های بالایی که در حوزه تولید موجود است متاسفانه صنعت استان آنگونه که باید رشد نکرده است و جایگاه خود را پیدا نکرده است.

وی اضافه کرد: وجود منابع لازم اعم از نیروی کار متخصص، نیروی کار ارزان، وجود برخی از منابع طبیعی خدادادی که در انحصار استان است و همچنین برخی از محصولات کشاورزی که در استان که به لحاظ کیفیت از همتایان خود سبقت گرفته است از جمله منابعی هستند که در صورت شناخت صحیح، جای خود را در صنعت استان همدان باز کرده و آن را به عنوان یک صنعت پویا و یکه تاز تبدیل کرده و فواید خود را به استان تزریق کنند.

خان بابائی نوا گفت: رسیدن به نقطه ممکن، نیازمند توجه ویژه به مقوله بازاریابی است که می توان از رسانه های جمعی و گروهی برای ترویج و تفهیم اهمیت این مهم و تقویت صنعت در استان همدان بهره برد.