عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی با اشاره به توجیه غلط غیبت توسط برخی از مردم گفت: درحالیکه اگر غیبت از کسی دروغ باشد بدتر از غیبت راست است و آن تهمت زدن است.

حجت الاسلام محمد ابوطالبی در مورد تعریف غیبت و زشتی آن در اسلام به خبرنگار مهر گفت: غیبت حرف زدن از برادر مؤمن خود است که اگر آن یاد را بشنود از آن کراهت دارد. یعنی حرفی را پشت سر برادر مؤمن خود بزنیم اگر بشنود از آن حرف ناراحت می‏شود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی افزود: غیبت از گناهان کبیره در اسلام است و خداوند برای گناهان کبیره آتش سختی فراهم می‏کند. در قرآن درباره حرام بودن آن آمده کسی که غیبت می‏کند مانند این است که گوشت برادر مرده خود را می‏خورد. قرآن می‎فرماید در خوردن گوشت برادر مرده خود چقدر کراهت دارید از غیبت کردن هم به همان اندازه کراهت داشته باشید.

وی در مورد دلایل عادت زشت غیبت در مردم هم گفت: یکی از پندارهای غلط در بین مردم این است که می‎گویند پشت سرش فقط نمی‎گویم حاضرم جلوی رویش همین حرفها را هم بزنم درحالیکه فرق نمی‎کند زیرا انسان با شنیدن آن حرفها چه پشت سر و چه رودروی خود ناراحت می‏شود. یا اینکه می‎گویند مگر دروغ می‎گویم، درحالیکه اگر غیبت از کسی دروغ باشد بدتر از غیبت راست است و آن تهمت زدن است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی تصریح کرد: این بهانه‏ها و دلیل آوردن‏ها نمی‏تواند توجیه غیبت کردن باشند و غیبت کردن هیچ مجوزی ندارد.

این کارشناس علوم قرآنی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی درمورد آثار سوء غیبت در خانواده و جامعه هم اظهارداشت: غیبت کردن روابط صحیح اجتماعی را از بین می‏برد و مناسبات افراد را تیره می‏کند. باعث از هم گسستن روابط خویشاوندان و خانواده و افراد از هم می‏شود. در ضمن اینکه کسی که جلوی فردی غیبت می‏کند باعث بی اعتماد شدن آن فرد به غیبت کننده هم می‏شود. زیرا انسان عاقل فکر می‏کند که این غیبت‏کننده اگر جلوی ما غیبت کسی را می‏کند چه ضمانت که پشت سر ما هم غیبت ما را نکند معلوم است که غیبت ما را هم به دیگران می‏کند.

ابوطالبی درمورد راهکار اصلاح عادت بد غیبت در مردم هم تصریح کرد: باید حقیقت غیبت کردن و آثار سوء آن برای مردم روشن شود. رسانه‏ها، علمای علم اخلاق و متولیان فرهنگی و نهادهای آموزشی باید کراهت غیبت را برای مردم بازگو کنند و حقیقت غیبت که مانند خوردن گوشت مرده برادر خود است را برای مردم روشن کنند. 

این نویسنده و محقق علوم قرآنی درباره رابطه گپ های خودمانی و دورهم خوش بودنها با غیبت کردن هم یادآور شد: این دو هیچ رابطه‏ای با هم ندارند. می‏شود دورهم خوش بود و گپ ‏های خودمانی داشت بدون اینکه هیچ غیبتی در آن جلسه بشود. اگر غیبتی در جلسه‏ای اتفاق افتاد باید یا آن جلسه را ترک کرد و یا اگر می‏شود از آن غیبت جلو گیری کرد و جلوی غیبت کننده را گرفت.