خسارت 30میلیارد تومانی سیل؛ نتیجه بی‎تدبیری در اجرای طرح آبخیزداری، طرح تفحص از عملکرد وزارت نیرو و جهاد کشاورزی درباره دریاچه ارومیه، انتقاد از طرح عقیم سازی و یا زنده گیری سگ های شهری، قتل شکارچی متخلف در درگیری با محیط بانان قمیشلو، انتقال گوزن زرد به زیستگاه جدید در 4 استان کشورو اعزام تیم کارشناسی بررسی خشکیدگی 2 هزار هکتار از شمشادهای تنکابن از مهمترین اخبار این هفته حوزه محیط زیست بود.

به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.

خسارت 30میلیارد تومانی سیل؛ نتیجه بی‎تدبیری در اجرای طرح آبخیزداری

چهارشنبه این هفته ، معاون آبخیزداری سازمان جنگلها و مراتع گفت: حوزه آبخیز بهشهر تنها با اعتباری معادل 5/1 میلیارد تومان تکمیل می شد اما استانداری مازندران با تأمین نکردن این اعتبار خسارتی 30 میلیارد تومانی به بار آورد.
پرویز گرشاسبی افزود: مطالعات حوزه آبریز 36 هزار هکتاری شهرستان بهشهر به طور کامل انجام شده و پیشنهاد اجرای آین طرح به فرمانداری بهشهر داده شده که نیازمند اعتباری حدود 5/1 میلیارد تومان است که متأسفانه تا کنون این اعتبار تأمین نشده و در سال جاری تنها 50 میلیون تومان از آن محقق شد.
تعلل مسئولان استانداری مازندران در تأمین اعتبارات لازم برای اجرای طرحهای آبخیزداری درحالی صورت می گیرد که به اعتقاد بسیاری ازکارشناسان اجرای این طرحها یکی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از بروز سیلاب است و به گفته نماینده مردم شرق مازندران در مجلس خسارت اولیه سیل بهشهر حدود 30 میلیارد تومان براورد شده است. به هر حال به نظر می رسد تأمین اعتبار 5/1 میلیاردی برای اجرای طرح آبخیزداری در جایی مانند بهشهر بسیار مقرون به صرفه تر از خسارت 30 میلیاردی است که سیل اخیر در این شهر به بار آورده است.

سازمان محیط زیست گزارش مقابله با ریزگردها را به مجلس ارائه کند

در این روز، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس از درخواست این فراکسیون از مسئولان سازمان محیط زیست برای ارائه گزارش عملکرد درخصوص مقابله با ریزگردها خبر داد.
کمال الدین پیر موذن با بیان مطلب اظهار داشت: از مسئولان سازمان محیط زیست درخواست کردیم تا با حضور در فراکسیون محیط زیست مجلس گزارش عملکرد خود را در ارتباط با موضوع ریزگردها ارائه دهند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مقابله با ریزگردها یکی از موضوعاتی است که توسط معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست پیگیری می شود، خاطرنشان کرد: قرار بود سازمان محیط زیست با عراق در قالب تشکیل کنسرسیوم این موضوع را پیگیری و برای مقابله با آن اقداماتی انجام دهند.
عضو فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اما هنوز از سوی سازمان محیط زیست به ما چیزی اعلام نشده و هنوز هیچ گزارشی حصول نشده است، که در این راستا از مسئولان سازمان مربوطه دعوت کرده ایم تا برای ارائه گزارش عملکرد خود در این رابطه به فراکسیون محیط زیست بیایند.

طرح عقیم سازی و یا زنده گیری سگ های شهری راه به جایی نمی برد

سه شنبه هفته جاری، عضو انجمن دیده بان حقوق حیوانات گفت: پس از اعتراضات فراوانی که نسبت به سگ کشی در شهرهای بزرگ کشور توسط دوستداران و حامیان حیوانات شکل گرفت به تازگی شنیده می شود که قرار است طرح زنده گیری یا عقیم سازی سگهای تهران در دستور کار قرار بگیرد اما این طرح هم راه به جایی نمی برد.
سپهر سلیمی با بیان این مطلب افزود: در مورد طرح سگ کشی گفته می شود بدلیل اینکه این طرح دارای عواید فراوانی برای پیمانکاران آن است برای همین پیمانکاران انگیزه ای برای نابودی سگ ها ندارند و به همین خاطر همیشه و به شکل های مختلف سگهایی باقی می مانند که سال دیگر زاد و ولد کنند و باز هم دوباره کشته شوند تا این چرخه سگ کشی و درآمدهای ناشی از آن ادامه داشته باشد.
به گفته وی، جایگزینی طرح سگ کشی با طرح زنده گیری یا عقیم کردن سگ های شهری راه علاج کاهش سگ های شهری نیست. اگر در طرح سگ کشی، منافع پیمانکاران باعث به سرانجام نرسیدن این طرح می شود طبیعتاً باید چنین مشکلی نیز در طرح زنده گیری یا عقیم سازی سگها نیز وجود داشته باشد. زیرا پیش از این برای کشتن سگ ها پول پرداخت می شد و در طرح های جدید هم برای گرفتن سگ ها و یا عقیم کردن سگ ها پرداخت می شود و این باعث می شود که همچنان این چرخه معیوب ادامه داشته باشد.

طرح تفحص از عملکرد وزارت نیرو و جهاد کشاورزی درباره دریاچه ارومیه

دو شنبه این هفته ، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس با اشاره به بحران دریاچه ارومیه از انجام طرح تحقیق و تفحص از وزارت نیرو و جهاد کشاورزی خبر داد.
کمال الدین پیرموذن در این باره اظهار داشت: با توجه به وضعیتی که دریاچه ارومیه دارد، اگر وزارت خانه های نیرو و جهاد کشاورزی اقدامی انجام ندهند، از سوی نمایندگان مجلس تحقیق و تفحص انجام خواهد شد.
عضو فراکسیون محیط زیست مجلس افزود: دریاچه ارومیه 12 قرن است که بی آب نبوده و دچار خشکسالی نشده است علی رغم اینکه در مقاطعی بارندگی ها کمتر از این بوده، اما آب دریاچه بیشتر از حال حاضر بوده است.
وی با اعلام اینکه عوامل انسانی مهمترین دلیل خشکسالی دریاچه ارومیه است، تصریح کرد: عامل انسانی مهمترین دلیل ایجاد بحران این دریاچه است که علت آن هم صدور مجوزهای بی شمار توسط وزارت جهاد کشاورزی برای حفر چاه های عدیده در اطراف این دریاچه و همچنین بی توجهی وزارت نیرو نسبت به این موضوع است.

قتل شکارچی متخلف در درگیری با محیط بانان قمیشلو

یکشنبه هفته جاری اداره کل محیط زیست استان اصفهان قتل شکارچی متخلف را که شبانه وارد منطقه حفاظت شده قمیشلو شده و با محیط بانان منطقه درگیر شده بود اعلام کرد.
بر اساس گزارش اداره کل محیط زیست استان اصفهان، این شکارچی متخلف نیمه شب وارد منطقه شده، اقدام به تیر اندازی کرده و با محیط بانان منطقه درگیر شده است که در این درگیری ناخواسته به قتل رسیده است.

گوزن زرد به زیستگاه جدید می‌رود/ 4 استان میزبان گوزنهای زرد

در این روز، رئیس اداره محیط زیست استان آذربایجان غربی درباره جایابی گوزن های زرد در زیست گاههای جدید گفت: بنا به دستور رئیس سازمان محیط زیست زیست گاههای جدیدی در استان های خوزستان، کرمانشاه، مازندران و گیلان برای جایابی گوزن های زرد شناسایی شده است.
حسن عباس نژاد اظهار داشت: با اینکه گوزنهای زرد در جزیره اشک دریاچه ارومیه دشمن طبیعی مانند گرگ ندارند اما با توجه به تعداد بالای آنها و بنا بر دستور رئیس سازمان محیط زیست مکانهایی در سراسر کشور که امکان رشد و مدیریت آنها وجود دارد شناسایی شده و مازاد گوزن زرد به آنجا منتقل شود.
رئیس اداره محیط زیست استان آذربایجان غربی با تأکید بر اینکه مشکلی برای مدیریت گوزن های زرد وجود ندارد، خاطرنشان کرد: در روزهای اخیر بارش های خوبی در این منطقه صورت گرفته است و در حال حاضر گله های گوزن زرد در امنیت و آرامش در زیست بومشان هستند.
به گفته عباس نژاد، همچنین به دستور رئیس سازمان محیط زیست ارائه آب و علوفه از طریق بالگرد برای این گوزن ها در نظر گرفته شده است.
وی افزود: 300 راس گوزن زرد در این مناطق هستند که در حال سرشماری آنها هستیم تا تعدادشان دقیقا مشخص شود.

اعزام تیم کارشناسی بررسی خشکیدگی 2 هزار هکتار از شمشادهای تنکابن

در اولین روز از هفته جاری، مدیرکل دفتر حمایت و حفاظت سازمان جنگلها و مراتع در پی خشکیدگی دو هزار هکتار از شمشادهای تنکابن اعلام کرد: در هفته جاری تیمی متشکل ازکارشناسان موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، موسسه تحقیقات جنگل و مراتع و دفتر حمایت و حفاظت سازمان جنگلها و مراتع برای بررسی علت خشکیدگی شمشاد ها به منطقه اعزام می شود.
حسین میرزایی با بیان این مطلب افزود: برای مدیریت و کنترل خشکیدگی شمشادها سازمان جنگلها و مراتع هر میزان که اعتبار لازم باشد اختصاص می دهد و در صورت نیاز از اعتبارات سایر بخشها برای مدیریت این بحران استفاده می کند.

وی در پاسخ به اینکه با توجه به ارزش و اهمیت شمشاد که گونه ای نادر و بدون جایگزین است چرا سازمان جنگلها تا پیش از خشک شدن 2 هزار هکتار از این گونه متوجه این معضل نشده است اظهار داشت: البته هنوز مساحت دقیق خشکیدگی شمشادها مشخص نیست و ما دو هزار هکتار را تأیید نمی کنیم اما در حال حاضر نیز بحران خشک شدن شمشادها در اثر پایش های مداوم و مستمر کارشناسان سازمان جنگلها ومراتع مشخص شده است.

محیط زیست گزارشی درباره ندادن بودجه بیابان زدایی به مجلس ارائه نکرد

در این روز، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس با اشاره به عدم تخصیص بودجه عملیات بیابان زدایی در سال جاری گفت: سازمان محیط زیست گزارش خود را مبنی بر عدم تخصیص این اعتبار به مجلس ارائه دهد تا پیگیری های لازم برای این موضوع انجام شود.
موسی الرضا ثروتی در این باره اظهار داشت: با توجه به اینکه تخصیص اعتبارات به معاونت راهبردی و برنامه ریزی رئیس جمهور مربوط است لذا سازمان محیط زیست درخواست خود را می بایست از طریق این معاونت پیگیری کند و در واقع بودجه هایی که در مجلس تصویب می شود باید از طریق این معاونت پیگیری شود.
وی با بیان اینکه برای عملیات بیابان زدایی مجلس اعتباری در نظر گرفته است، تصریح کرد: اعتبارات عملیات بیابان زدایی تخصیص داده شده است اما باید سازمان محیط زیست گزارش خود را مبنی بر عدم تخصیص این اعتبار به مجلس ارائه دهد تا پیگیری های لازم برای این موضوع انجام شود.