ورامین - خبرگزاری مهر: رئیس اداره بهزیستی شهرستان ورامین اظهار داشت: قانون سه درصدی باید اصلاح شود و در مجلس قوانین جدیدتری برای معلولان گذاشته شود تا بتوانند از آن تبصره استفاده کنند.

بهروز هیودی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: بحث اشتغال یک بحث کشوری است، قانون سه درصدی طبق قانون حمایت از معلولان است؛ هر ارگان و سازمان دولتی که بخواهد کسی را استخدام کند باید سه درصد از معلولان را انتخاب کند، حالا این معلولان خود شاخه های گسترده تری دارند.

وی بیان داشت: بهزیستی در دو سه سال اخیر اصلاً استخدامی نداشته که بخواهد استخدام کند یا در آموزش و پرورش که استخدام یکصد هزار نیرو داشت و وزارت بهداشت استخدامی که انجام داد، ندیدیم که از معلولان استخدام شده باشند البته شاید نیز استخدام شده باشند.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان ورامین ادامه داد: فرمانداری ورامین، بخشداری یا هر ارگان دولتی در شهرستان ورامین خودش برای خودش نمی تواند استخدام کند؛ آزمونها به صورت سازمانی و کشوری برگزار می شود و افرادی انتخاب و پذیرفته می شوند و در نهایت نیرو را به شهرستان مربوطه اعزام می کنند و این دست ما نیست.

هیودی اضافه کرد: اگر یک نفر بگوید در آموزش و پرورش قبول شدم ولی به این دلیل که نابینا هستم یا معلول بوده ام، مرا جواب کردند، فقط می توانیم یک نامه گواهی بدهیم که ایشان معلول هستند و از این قانون می تواند استفاده کند؛ اما اینکه دستگاه مربوطه از او استفاده نمی کند، بحثی است که مسئولان مربوط بالاتر باید جوابگو باشند.

استخدامی های هر سازمان به صورت پیمانی یا رسمی است

وی بیان داشت: اکنون استخدامیهای هر سازمانی به صورت پیمانی یا رسمی است و مدرک لیسانس به بالا قبول می کنند و برای دیپلم و زیر دیپلم آزمون برگزار نمی شود، مثلاً سازمان بهزیستی فقط افراد دارای مدرک لیسانس به بالا را می پذیرد و پایین تر از آن را نمی پذیرد و به این دلیل به نابینایان گفتیم که به دانشگاه بروند.

این مسئول افزود: نابینایانی که به دانشگاه می روند، یک مقدار از هزینه تحصیلشان را بهزیستی تأمین می کند تا بتوانند به تحصیلات خود ادامه دهند.

هیودی تصریح کرد: نابینایان باید به دانشگاه آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی یا هر دانشگاه دیگری که می توانند بروند و به تحصیلاتشان ادامه دهند تا راه برای آینده شان باز شود که اگر یک یا دو سال دیگر مدرک گرفتند و آزمون استخدامی برگزار شود، بتوانند در ادارات  کار کنند چون از طریق آزمونهای استخدامی فقط افراد دارای مدرک  لیسانس پذیرفته می شوند.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان ورامین گفت:سال گذشته از طریق بودجه نقدی به انجمن نگاه روشن ورامین کمک کردیم و قول دادیم یک مقدار در خرید وسایل مربوط به انجمن که نیاز داشتند، کمکشان کنیم که مقداری از آن تعهدات محقق شد و کالاها و تجهیزاتی که می خواستند را در اختیارشان قرار دادیم.

حدود 400 نفر نابینا در سطح شهرستان ورامین

وی اضافه کرد: طبق آخرین آمار، حدود 400 نفر در سطح شهرستان ورامین نابینا داریم که افراد کم بینا نیز جزو آنها هستند، یعنی افرادی که از ناحیه یک چشم نابینا هستند یا درصد نابینایی کمی دارند، جزو این آمار قرار گرفته اند.

این مسئول تصریح کرد: در بحث کمکهای مستمر، با توجه به آن دستورالعملهای که وجود دارد، اگر فرد معلول و سرپرست خانواده باشد به صورت مستمر ماهیانه مبلغی به حسابش واریز می شود، در خصوص کمکهای غیرمستمر بستگی به نوع کمک و شرایط فرد دارد، مثلاً به داوود شیرکوند، حدود دو ماه پیش از طریق طرح آفتاب که رئیس سازمان بهزیستی به ورامین آمد، چهار میلیون تومان بابت ازدواج به او کمک کردیم.

وی افزود: بهزیستی خودش که نمی تواند شغل به وجود آورد؛ با کارفرماهایی که در سطح شهرستان به صورت خصوصی کارگاه دارند، صحبت کرده ایم مثلاً مسئول یک کارگاه تولیدی می گوید، چهار نفر معلول ناشنوا می خواهم که کار خیاطی انجام دهند یا اینکه یک گارگاه تولیدی دیگر می گوید کارم بسته بندی است و می توانم چهار نفر معلول از ناحیه پا را قبول کنم.

بسیاری از کارفرماها راغب به اشتغال نابینایان نیستند

هیودی اظهار داشت: متأسفانه در بحث اشتغال نابینایان بسیاری از کارفرماها راغب نیستند، به این دلیل که کارفرما می گوید که اگر قرار است ماهانه یکصد  یا 200 هزار تومان حقوق بدهم به فردی می دهم که بتواند کاری برایم انجام دهد، متأسفانه اکثر نابیناها که در سطح شهرستان داریم چون حرفه و فن درستی ندارند، نمی توانند جایی مشغول به کار شوند.

وی ادامه داد: کارفرما می گوید، این کار را برای بهزیستی انجام می دهیم و بیمه سهم کارفرما را پرداخت می کنیم به شرط اینکه آن معلولی که می خواهد مشغول به کار شود، بتواند کاری برایمان انجام دهد.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان ورامین گفت: بحث مشکل اشتغال در کشور یک طرف قضیه است، مشکل اینجاست در بحث نابینایان این موضوع بدتر از معلولان جسمی، حرکتی و ناشنوایی است، کارفرما می گوید فرد حداقل یک چشم سالم داشته باشد که بتواند این کار را انجام دهد.

وی اضافه کرد: متأسفانه در سطح بسیاری از ادارات اگر دقت کنید، اپراتورهایشان را گویا کرده اند، به فرض اینکه به بیمارستان زنگ می زنید تلفن گویا جوابتان را می دهد یا بسیاری از کارگاههای که در سطح شهرستان است نیاز به اپراتور ندارند.

بسیاری از سازمانها قبول نکردند که قانون سه درصدی اجرا شود

این مسئول عنوان داشت: متأسفانه بسیاری از سازمانها قبول نکردند که قانون سه درصدی اجرا شود، به هر حال علتش را نمی دانم واین موضوع در سطح شهرستان نیست که پیگیری کنیم به هر حال سازمانها استخدام معلولان رابه طور کلی که نابینایان یک قسمت از آنها هستند را قبول نکرده اند.

وی افزود: مشکل برای همه معلولان است و فقط برای نابینایان نیست، قانون سه درصدی مختص نابینایان نیست مثلاً برای استخدامی سه نفر معلول، ممکن است این سه معلول، یک معلول جسمی، یک نابینا و یک ناشنوا باشد، قانون سه درصدی در کل برای معلولان است که قابلیت اجرایش صورت نگرفته است و بسیاری از سازمانها این قانون را اجرا نمی کنند.

هیودی یادآور شد: متأسفانه یا خوشبختانه، دولت استخدام را بسیار محدود کرده است، یعنی سازمانها و نهادهای دولتی که در سطح کشور هستند، بسیاری از فعالیتهایشان را به بخش خصوصی یا NGOها واگذار می کنندو به خاطر اینکه فعالیتها واگذار می شود، نیرویی استخدامی نمی شود.

وی ادامه داد: قانون سه درصدی در اصل باید اصلاح شود و در مجلس قوانین جدیدی برای معلولان گذاشته شود تا بتواند از آن تبصره استفاده کنند؛ معلولان باید به این امید باشند که اگر قرار است در ادارات صد نفر را استخدام کنند، سه تای آنها می تواند معلول باشد.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان ورامین  بیان کرد:  نمی توان مشکل اشتغال این همه معلول را در سطح شهرستان حل کرد  در سطح استان یا کشور که جای خود دارد.

وی اضافه کرد: در رابطه با اشتغال با شهرداری صحبت کردم، آنها قوانین استخدامی دارند که از طریق آزمون برگزار می کنند، درست است که شهرداری یا هلال احمر نهاد غیر دولتی هستند ولی اینها از طریق آزمون استخدامی که استانداری یا مراجع ذیربط برگزار می کنند، نیرو استخدام می کنند و خودشان به طور رسمی نمی توانند نیرو جذب کنند.

برای بیمه تأمین اجتماعی نابینایان فعلا نمی توان کاری انجام داد

هیودی یادآور شد: برای بیمه تأمین اجتماعی نابینایان تا زمانی که جایی استخدام نشوند، نمی توان کاری انجام داد، چون وقتی جایی کار کنند، کارفرما آنها را بیمه می کند.

وی افزود: دو نوع بیمه داریم؛ یکی بیمه کارفرمایی است که فرد سر کاری می رود، استخدام می شود و کارفرما او را بیمه می کند و یکی بیمه خوش فرمایی است که فرد در جایی مشغول به کار می شود، برای خودش شغل درست می کند و خود را بیمه تأمین اجتماعی می کند که آن موقع بهزیستی نیز 23 درصد حق کارفرما را به آنها هر سه ماه یک بار بر می گرداند.

این مسئول تصریح کرد: خود بهزیستی نمی تواند نابینایان را بیمه کند ولی بیمه خدمات درمانی ایرانیان است که می توانند نابینایان خود را بیمه کنند، بیمه ایرانیان طرحی است که کل جمعیت تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی بتوانند از خدمات درمانی استفاده کنند، سال گذشته  نفری هزار تومان برای دفترچه خدمات درمانی پرداخت می کردند ولی امسال نفری 18 هزار تومان که ما به التفاوتش را معلولان از بهزیستی می گیرند.

وی ادامه داد: بیمه ایرانیان، بیمه پایه است و بیمارستانهای دولتی مانند بیمارستان مفتح و بیمارستانهای دانشگاهی این نوع بیمه را پذیرش می کنند و همان فرانشیز را از آنها می گیرند و اگر به دکتری که طرف قرارداد با بیمه خدمات درمانی است مراجعه کنند، ویزیتش را بیمه قبول می کند و داروخانه های طرف قرارداد نیز این نوع بیمه را قبول دارند.