شازند - خبرگزاری مهر: شمارش معکوس برای راه‌اندازی طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند در جنوب استان مرکزی و تولید روزانه 16 میلیون لیتر بنزین آغاز شده و با انجام تست های نهایی، این طرح عظیم ملی به زودی راه اندازی می شود

به گزارش خبرنگار مهر، طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) دارای بیش از 33 واحد است که از سال 87 با هدف افزایش تولید و کیفیت بخشی شروع شده و اکنون در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی در مراحل پایانی بهره براری است.

اکنون هزاران مهندس و کارگر ایرانی که در طول حدود پنج سال برای این طرح در سرما و گرمای شازند تلاش کردند، خوشحال از به ثمر نشستن این طرح عظیم ملی و شادمانی مردم، رهبری و ارتقاء فنی کشور هستند.

گام های آخر برای آغاز تولید

مجری طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه امام خمینی شازند می گوید: آخرین واحدهای ساخته شده در مراحل نهایی است و این طرح در اواخر آبان ماه به تولید روزانه 16 میلیون لیتر بنزین می رسد.

رشید سیدیان، با بیان اینکه، هم اکنون روزانه حدود هشت میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه امام خمینی(ره) تولید می شود، افزود: واحد "آر اف سی سی"  به عنوان واحد اصلی بنزین سازی به زودی راه اندازی به بهره برداری کامل می رسد. 

کاهش چشمگیر تولید فراورده های کم ارزش در پالایشگاه

روزانه 250 هزار بشکه خوراک وارد پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند می شود که با راه اندازی واحدهای جدید بنزین سازی این طرح، تولید فرآورده های کم ارزش پالایشگاهی، مانند کک و گوگرد به نحو چشمگیری کاهش یافته و این مواد ارتقاء می یابد.

سیدیان با بیان اینکه، 8 میلیون لیتر از بنزین تولیدی با کیفیت است گفت: با راه اندازی کامل طرح توسعه، زیرساخت های مورد نیاز برای توزیع این فرآورده نیز ایجاد می شود.
 
60 تا 70 درصد تجهیزات پالایشگاه تولیدات داخلی است
 
مجری طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند در ادامه با اشاره به استفاده از توان داخلی در اجرای این طرح عظیم ملی گفت: 60 تا 70 درصد تجهیزات این پالایشگاه اعم از برج ها، دیگ های بخار، اسکلت فلزی و هزاران قطعه از تجهیزات مورد نیاز طرح توسعه از تولیدات کارخانه های کشور به خصوص 2 کارخانه مشاین سازی و آذرآب اراک است.
 
وی با اشاره به اهمیت تولیدات داخلی در اجرای این طرح گفت: این پالایشگاه مقدمه ای برای اثبات توان کارخانه های داخلی به خصوص کارخانه های استان در تامین نیاز صنعت نفت و گاز است.
 
 
 توان تولید صنایع داخلی اثبات شد
 
مدیر گروه ساخت و تولید ماشین سازی اراک نیز با بیان اینکه، صنایع استان مرکزی حضور جدی در تولید و نصب تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه امام خمینی شازند داشتند گفت: این صنایع بعد از مدتها توانستند توان خود را به اثبات برسانند و مخلصانه برای طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) کار کردند.
 
علی نبی زاده با اشاره به اینکه ماشین سازی اراک به عنوان بزرگترین و باسابقه ترین واحدهای صنعتی در طراحی، تولید و نصب  تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهی، نفت و گاز است افزود: این کارخانه توانست در تولید و نصب بیش از 60 درصد تجهیزات پالایشگاه حضور داشته باشد و بزرگترین برج های پالایشگاه که اکنون در مرحله تولید بنزین قرار گرفتند را بسازد.
 
ساخت بویلرهای حجیم در آذرآب

مدیر کارخانه آذرآب گفت: علاوه بر ساخت و نصب دو دستگاه بویلر 227 تنی، سه دستگاه بویلر بازیافت حرارتی، 38 دستگاه راکتور و برج و 40 مبدل حرارتی برای طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند تهیه کرده است.
 
غلامرضا بهمنش افزود: بویلرهای ساخته شده برای پالایشگاه در وزن های تقریبی یک هزار و 600 تن  بوده که با ساخت آنها در داخل  14 میلیون دلار ارز نصیب ایران شده است.
 
بویلرهای یوتیلیتی  بخار تولید این دستگاه ها در فرآیند پالایش بنزین استفاده شده و نقش به سزایی در خودکفایی کشور در تولید این محصول استراتژیک ایفا می کند.
 

 طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند
 
طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند شامل حدود 30 واحد فرآیندی است که 17 واحد از این تعداد، عملیاتی و مابقی واحدهای جانبی، خدمات دهنده به واحدهای عملیاتی است.
 
پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نخستین پالایشگاه ایران است که افزون بر 90 درصد از نفت خام ورودی آن به مواد با ارزش شامل گاز مایع، پروپیلن، بنزین، نفت سفید و گازوییل و تنها 8.4 درصد آن به نفت کوره و قیر تبدیل می‌شود.
 
افزایش ظرفیت پالایشی از 170 هزار به 250 هزار بشکه در روز، افزایش تولید بنزین در ازای کاهش نفت کوره، تولید محصولات با مشخصات و کیفیت استاندارد سال 2005 اروپا و کاهش مواد آلاینده، از جمله اهداف اجرای این طرح است.
 
با بهره برداری از این طرح که با سرمایه گذاری 40 هزار و 700 میلیارد ریال در حال اجراست، خوراک پالایشگاه از 100 درصد نفت خام اهواز به مخلوط 55 درصد نفت خام اهواز و 45 درصد نفت خام سنگین از حوزه های دیگر تغییر می کند.
 
با بهره برداری کامل از آن، این پالایشگاه امسال به بزرگ ترین تولیدکننده بنزین پالایشگاهی در کشور تبدیل می شود.
 
گزارش از شکوفه راستین