به گزارش خبرگزاری مهر ،نخستین همایش ملی "معماری و شهر پایدار" با حضور، سید محمد جواد شوشتری، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران، دکتر عظمتی، معاون پژوهشی و فن آوری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دکتر صبری، دبیر همایش، اساتید دانشگاه، دانشجویان و علاقه مندان به موضوع شهر پایدار آغاز شد.
شوشتری، در ابتدای این همایش با اشاره به اینکه معماری شهر پایدار، مساله ای است که دیر به آن پرداخته شده است، گفت: نگرانی که متولیان شهر به شهر پایدار دارند، فاصله میان مطالعات و عملیات در شهر است.
وی با اشاره به اینکه تعجیل در اجرای یک طرح دلیل عمده ایجاد مشکل است، گفت: برگزاری همایش ملی معماری و شهر پایدار فضای نقد را باز کرده است بنابراین بهتر است کاری کنیم که آیندگان به ما افتخار کنند مانند ما که به گذشته معماری خود مفتخریم.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران با تاکید بر اینکه معماری شهر را کسانی می سازند که از پشت میز دانشگاه بیرون آمده اند، ادامه داد: بخش عمده نازیبایی که در شهر به چشم می آید به عهده دانشگاه و دانشگاهیان است.
وی ساخت و ساز در شهر را به نوشتن انشاء تشبیه کرد و سازمان زیباسازی را موظف به پاک کردن غلط های املایی در شهر دانست و افزود: رفع اشکالات انشایی در شهر به عهده اساتید دانشگاه و تحصیل کرده های رشته معماری و شهرسازی است.
دکتر شوشتری با اشاره به ساخت های بی حد و حصری که از بعد از انقلاب در شهر تهران انجام شده است، گفت: خیابان ها، اتوبان ها، ساختمان ها و فضاهای شهری که در شهر ساخته شده نگاه پایدار و ارتباط ارگانیک به شهر ندارد.
به گفته مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران، معماران، شهرسازان و طراحان با توجه به حقوق صنفی خود باید با اشکالات موجود در شهر مخالفت کرده و حتی اجازه طراحی طرحهایی که با اصول شهرسازی مغایر است را ندهند.
وی با تاکید بر اینکه جسارت در طراحی و معماری به دلیل موالیدی که معلول به دنیا می آیند، کم شده است، گفت: در طرح تفضیلی شهر تهران موضوع آرام سازی بخش تاریخی و قدیمی در دستور کار قرار گرفته است که باید به آن توجه ویژه کرد.
شوشتری با اشاره به اینکه توجه به تهران قدیم دست گرفتن کل بافت های تاریخی به صورت یک جا نیست، ادامه داد: هرجا که بهانه ای برای حفظ بافت تهران قدیم وجود دارد به صورت پازلی کار شروع شده و با قرار گرفتن تکه های پازل در کنار یکدیگر هدف نهایی به دست می آید.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران با تاکید بر اینکه رفع اشکالات مدیریت شهری باید توسط دانشگاه انجام شود، گفت: برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی این امکان را پیش روی دانشگاهیان قرار میدهد تا پروژه های شهری را نقد علمی کرده و به رفع اشکالات کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه برگزاری نشست های علمی و کارگاه های آموزشی به افزایش ارتباط مدیریت شهری با دانشگاه کمک می کند، ادامه داد: در حال حاضر 13 پروژه بزرگ از سوی سازمان زیباسازی در حال پیگیری است اما آیا همه این پروژه ها درست یا اینکه باید با نقد صحیح از سوی اساتید دانشگاه به رفع اشکالات آن کمک کرد.
شوشتری نقد نشدن پروژه های شهری به خصوص در حوزه زیباسازی را افزایش مشکلات دانست و افزود: بعد از بهره برداری از پروژه های شهری، پیوست اجتماعی وجود دارد که بی توجهی به آن باعث استفاده نامناسب از طرحها می شود.
به گفته مدیرعامل زیباسازی شهر تهران، تغییر و تحول مدیریتی را یکی دیگر از موضوعاتی دانست که به عدم دست یابی به معماری پایدار می انجامد.
در ادامه دکتر عظمتی، معاون پژوهشی و فن آوری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با بیان اینکه در سیر تحول دانشگاه در جهان، دانشگاه آموزشی، پژوهشی و پیشرو را داریم، گفت: دانشگاه پیشرو بهترین نوع ارتباط دانشگاه با جامعه است که به رفع مشکل جامعه می پردازد.
وی با اشاره به فلسفه و اهمیت برگزاری همایش ملی معماری و شهر پایدار، ادامه داد: شهر پایدار شهر است که در آن بهره برداری از منابع موجود به نحوی است که آیندگان هم بتوانند از آن بهره مند شوند.
دکتر عظمتی با بیان اینکه رویکرد اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی در تعریف شهر پایدار از اهمیت ویژه ای برخوردار است، ادامه داد: بهره برداری بهینه از منابع موضوعی است که کشور ما به آن احتیاج دارد و داروی دردی است که امروز به آن مبتلا هستیم.
وی با طرح این سوال که با وجود قوانین، مقررات و آیین نامه هایی که در طول سالیان گذشته در مورد این موضوع داشته ایم، چقدر در اجرا موفق بوده ایم، افزود: باید به پاسخ این پرسش برسیم که رابطه پایداری با شرایط روز ما چیست و پاسخ پرسش هایی از این دست بااجرای همایش ها به دست می آید.
دکتر رضا سیروس صبری، دبیر عملی نخستین همایش ملی معماری و شهر پایدار با تاکید بر اینکه باید با نگاه مثبت به سمت بهسازی وضعیت حال حاضر رفت، گفت: برنامه ریزی برای اجرای این همایش به عنوان محلی برای تبادل نظر یک سال پیش آغاز شد و در نهایت با یک تلاش شبانه ریزی توانستیم به اجرای مناسب برسیم.
وی با ارائه گزارشی از روند اجرای همایش و نحوه داوری مقاله های گفت: در مرحله اول 377 خلاصه مقاله به دبیرخانه علمی رسید که از میان آن 198 مقاله در سه کمیته منظر شهری پایدار و گرافیک محیطی، سیر تحول بوم شناسانه تاریخی معماری و شهر پایدار و شیوه های نوین آموزش معماری و شهر سازی پایدار پذیرفته شد.
به گفته دکتر صبری با وصول 198 مقاله، 19 داور بعد از سه بار بررسی، 118 مقاله را برای حضور در همایش نهایی کردند که از این تعداد 26 مقاله به صورت پوستر چاپ و 9 مقاله در دو روز همایش اجرا خواهد شد.
دبیر عملی نخستین همایش ملی معماری و شهر پایدار با تاکید بر اینکه مقالات از کلیه دانشگاه های کشور به دبیرخانه ارسال شده است، گفت: علاوه بر 5 بخش سخنرانی کلید و منتخب در دو روز همایش 2 کارگاه بوم شناسانه منظر شهری برگزار خواهد شد.
بر اساس این گزارش، نخستین همایش ملی" معماری و شهر پایدار" از سوی سازمان زیباسازی شهر تهران و با همکاری و هماهنگی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و با حمایت رسمی سیویلیکا ، پایگاه اطلاع رسانی مقالات تخصصی ایران، 21 و 22 آبان ماه در مرکز همایش های بین المللی برج میلاد تهران برگزار می شود.