عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه ای به " ویلی تلاوی " نخست وزیر توالو ، این کشور را تهدید کرد.

مجله مهر:  «آپی سایی له له میای». این، نام وزیر امور خارجه کشور تووالو است که دیروز در دیدار با علی اکبر صالحی وزیر امورخارجه کشورمان، به بررسی مسائل مختلف درباره گسترش همکاری های دو کشور پرداخت و با ابراز خرسندی از سفر به تهران  گفت کشورش به دنبال برقراری روابط سیاسی و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران است.

 

اما کشور «تووالو» چه جایگاهی در جغرافیای سیاسی دنیا دارد؟

تووالو((Tuvalu، کشوری بسیار کوچک و متشکل از  9 جزیره مرجانی در اقیانوس آرام است. مساحت این کشور حدود 26 کیلومتر مربع است که پس از واتیکان، موناکو و ناورو، کوچکترین کشور جهان محسوب می شود و طبق آخرین سرشماری، 11 هزار و 992 نفر  هم جمعیت دارد.میانگین سن ساکنان تووالو هم۲۵سال است

این کشور در میانه راه جزایر هاوایی و استرالیا قرار دارد و با کشورهای کیریباتی، فیجی و ساموآ همسایه است.منبع تغذیه اصلی مردم این کشور، ماهی است. اما  میوه و نارگیل هم در این کشور کشت می‌شود .تووالو به جز ماهی، صادرات دیگری ندارد و تقریباً کلیه کالاهای مصرفی را از کشورهای خارجی، خریداری می‌کند.

این کشور که تماما مسطح است، هیچ نقطه‌ای با ارتفاعی بیش از ۴٫۵ متر ندارد.

این کشور در قرن نوزدهم میلادی مستعمره انگلیس شد و در سال ۱۹۷۸ این کشور استقلال خود را به دست آورد.در تووالو که به صورت پادشاهی اداره می‌شود، ملکه انگلیس رئیس حکومت است واو پادشاه تووالو را به پیشنهاد نخست وزیر این کشور منصوب می کند.

در این کشور نخست وزیر رئیس دولت است . او و معاونش با رای اعضای مجلس و از میان آنها انتخاب می‌شوند.

مجلس نمایندگان این کشور ۱۵ کرسی دارد که نمایندگان آن با رای مردم برای دوره‌ای چهار ساله انتخاب می‌شوند.

یک نکته جالب دیگر هم این که «آپی سایی له له میای» که اکنون در قامت وزیر امور خارجه به ایران سفر کرده، در فاصله سالهای 2006 تا 2010 نخست وزیر تووالو بوده است.

تووالو و تحریم به خاطر ایران

اما چرا رابطه ایران و تووالو مهم است؟ پاسخ این پرسش را شاید بتوان در نامه نماینده مجلس نمایندگان امریکا به نخست وزیر تووالو جستجو کرد.

حدود چهارماه پیش یعنی 20 تیرماه امسال،«هوارد برمن » نماینده دموکرات عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه ای به " ویلی تلاوی " نخست وزیر توالو نوشت :" این کار ( نصب پرچم تووالو روی نفت کش های ایران) به رژیم ایران کمک می کند تا از تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا فرار کند و برای برنامه هسته ای و حمایت خود از تروریسم منابع مالی بیشتری کسب کند!"
برمن در ادامه با تهدید کشور توالو به اینکه همکاری این کشور در نصب پرچم هایش روی نفت کش های ایران می تواند عواقبی چون تحریم در پی داشته باشد از نخست وزیر توالو خواست تا از پذیرفتن کشتی های شرکت ملی نفتکش ایران پرهیز کند.

تووالو البته اولین نام عجیب و غریب در سیاست خارجی ایران نیست. مجمع الجزایر کومور، سنت وینسنت گرنادینس، گامبیا و ... کشورهای دیگری بودند که نام آنها را شاید برای اولین بار شنیده باشید. اما در دیدار با وزاری امورخارجه دولت های نهم و دهم، بر گسترش روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با ایران تاکید کرده اند.