به گزارش خبرنگار مهر، علی نیکزاد امروز در آخرین روز برگزاری اجلاس وزرای کشورهای گروه اسکاپ در تهران، گفت: مشارکت عمومی و خصوصی می تواند رسیدن به اهداف را برای کشورها میسر سازد و حوزه حمل و نقل به دلایل مختلف سهم بزرگی در تولید ناخالص داخلی دارد.
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: حمل و نقل امروز حتی از صنعت نفت و گاز نیز مهمتر است و این موضوع به دلیل آن است که در حوزه راه و ترابری منابع تجدید شونده هستند اما در حوزه نفت و گاز امکان تجدید منابع وجود ندارد.
نیکزاد با تاکید بر اینکه در حوزه های حمل و نقل بندری، ریلی، راه و هوایی انجام سرمایه گذاری حیاتی است، ادامه داد: ایران در سال 2006، 17.5 میلیون خانوار در 15.8 میلیون واحد مسکونی زندگی می کردند و در دولت نهم و دهم تعداد خانوارها در سال 2011 به 21.2 میلیون خانوار و واحدهای مسکونی به 21.6 میلیون واحد مسکونی افزایش یافت.
وی با تاکید بر مشارکت عمومی - خصوصی در ساخت 5.8 میلیون واحد مسکونی در 5 سال اخیر، بیان داشت: صفر کردن قیمت زمین و تامین تاسیسات زیربنایی اتفاق مهمی است که در راستای ایجاد اشتغال و کاهش نرخ تورم توسط دولت دنبال شد.
وزیر راه و شهرسازی افزود: هم اکنون بیش از 223 هزار و 405 کیلومتر انواع راه و 98 هزار راه روستایی، 100 هزار کیلومتر راه اصلی و بزرگراه و 2 هزار کیلومتر آزادراه در کنار 12 هزار و 500 کیلومتر راه آهن در کشور وجود دارد.
نیکزاد با تاکید بر فعالیت 145 گمرک در سراسر کشور ادامه داد: در ایران با استفاده از توان فنی و مهندسی 3200 کیلومتر آزادراه، 12 هزار کیلومتر راه آهن و 14 هزار و 800 کیلومتر راه اصلی و فرعی برای توسعه متوازن و گسترش دسترسی به راه ها در مناطق شهری در حال احداث است.
وی به ساخت 150 هزار کیلومتر راه روستایی در کشور و برنامه دولت برای آسفالت کردن تمام راههای روستایی بالای 50 خانوار خبر داد و افزود: ایجاد هر کیلومتر راه آهن در ایران 4 میلیارد تومان هزینه دارد که حاکی از 10 برابر شدن هزینه احداث در یک دهه گذشته است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به لزوم استفاده از توان بخش خصوصی در سرمایه گذاری ها بیان داشت: فروش اوراق مشارکت در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد و در روشهای استفاده از سرمایه گذاری عمومی و خصوصی در احداث آزادراهها نیز پیشرفتهایی را داریم.
نیکزاد خاطر نشان کرد: آزادراه زنجان - تبریز، ساوه - همدان، رشت - قزوین، سیرجان - بندرعباس و قم - تهران - مشهد با مشارکت عمومی - خصوصی در حال ساخت است که دارای 50 درصد مشارکت بخش خصوصی خواهد بود.
وی به اولویت در تکمیل ساخت و توسعه شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) با 14 هزار هکتار زمین سخن گفت و افزود: امیدواریم در این حوزه با استفاده از توان بخش خصوصی داخلی و خارجی بتوانیم 6 میلیون ظرفیت بالفعل جابه جایی مسافر را به 40 میلیون نفر در سال 2015 برسانیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: هم اکنون اکثر بنادر تجاری ایران در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و از 16 ایرلاین موجود تنها یک شرکت دولتی است و 21.5 میلیون مسافر در سال از طریق بخش خصوصی جابه جا می شوند.
وی با اشاره به لزوم محرومیتزدایی و ایجاد توسعه متوازن شهر و روستا، اظهار داشت: ایجاد راههای مشارکت عمومی - خصوصی در کشورهای عضو و شناسایی کشورهای سرمایه فرست می تواند به توسعه زیرساختها در کشورهای گروه اسکاپ منجر شود.