قم - خبرگزاری مهر: کمبود امکانات و تجهیزات درمانی در کهک موجب نگرانی اهالی و مردم این منطقه توریستی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، تصور کنید، شب از نیمه گذشته و یکی از اعضای خانواده یا بستگان شما در شهر کهک نیاز فوری و حیاتی به کمک درمانی دارد. اگر بیمار را به تنها محل بهداشتی و درمانی شهر منتقل کنید، با در بسته‌ای مواجه می‌شوید که باید زنگ آیفون را فشار دهید تا نگهبان، در را باز کند و اگر نیاز اورژانسی بیمار را تشخیص دهد، با پزشک کشیک که در منزل بسر می‌برد تماس بگیرد تا 10 - 15 دقیقه بعد پزشک بر بالین بیمار حاضر شود.

اگر هم با اورژانس 115 کهک تماس بگیرید، تنها آمبولانس این مرکز که در ابتدای شهر مستقر است، باید پس از مراجعه به محل حضور بیمار و انجام اقدامات اولیه درمانی، مسیر 30 کیلومتری کهک - قم را طی کند تا بیمار را به مرکز بهداشتی و درمانی شبانه‌روزی منتقل کند.

این مدت زمان ممکن است فاصله میان بیماری و مرگ باشد که برای بیمار و همراهان وی به سرعت می‌گذرد؛ یا بر اثر تاخیر در ارائه خدمات درمانی، صدمه جبران ناپذیری به بیمار وارد شود که تبعات آن تا پایان عمر همراهش باشد.

این دغدغه مثل کابوس نفس‌گیر بر زندگی اجتماعی شهروندان کهک سایه افکنده و آنها را نگران کرده است. بنابراین دسترسی سریع به مرکز بهداشتی و درمانی مناسب با امکانات و تجهیزات لازم و پزشکان متعهد و باتجربه و همچنین داروهای مورد نیاز، آرزوی دیرینه شهروندان این شهر است. 

در شهری که حدود 7 هزار نفر جمعیت ثابت دارد، تنها یک مرکز بهداشتی و درمانی وجود دارد که این مرکز هم با قوانین و مقرراتی که بر نحوه اداره آن حاکم است و کافی نبودن نیروی انسانی با اما و اگرهایی مواجه است.

اگر بعدازظهر یکی از همین روزهای سرد زمستانی گذرتان به مطب‌های خصوصی و مرکز بهداشتی و درمانی کهک بخورد، خواهید دید که شهروندان کم درآمد کهک هزینه بالای ویزیت مطب‌های خصوصی و داروها را به خدمات کم هزینه مرکز بهداشتی و درمانی ترجیح می‌دهند.

در شهر کهک دو مطب خصوصی در نزدیکی داروخانه ایجاد شده که اقبال مردم برای مراجعه به این مطب‌ها بیشتر از مرکز بهداشتی و درمانی دولتی است.

مهدی رحیمی یکی از شهروندانی است که علت این مسئله را بی‌اعتمادی مردم نسبت به خدمات مرکز بهداشتی و درمانی می‌داند و به خبرنگار مهر می‌گوید: وقتی مرکز بهداشتی و درمانی کهک بعدازظهرها و شب‌ها بسته باشد و برای ویزیت بیماران اورژانسی شرایطی در نظر بگیرد، مردم هم برای حفظ سلامت خود به مطب‌های خصوصی مراجعه می‌کنند.

وی می‌افزاید: مردم کهک احساس می‌کنند خدمات این مرکز مناسب نیست، از آن طرف نوع برخورد پزشکان مطب‌ها با بیماران خیلی بهتر از مرکز بهداشتی و درمانی است.

داروخانه شبانه‌روزی نداریم

جواد رسولی دیگر شهروند کهکی معتقد است که چشم امید اهالی روستاها و شهر کهک به مرکز بهداشتی و درمانی کهک است، بنابراین مسئولان بهداشتی و درمانی استان باید برای پاسخ به نیازهای مردم توجه بیشتری داشته باشند.

وی نبود داروخانه شبانه روزی را یکی از مشکلات مردم کهک عنوان می‌کند و می‌گوید: در شهر کهک فقط یک داروخانه کوچک وجود دارد که فقط در طول روز به ارائه خدمات می‌پردازد. بارها مشاهده شده که برخی افراد برای تهیه دارو به قم مراجعه کرده‌اند.

مردم ناراضی‌اند

محمدرضا عربشاهی، رئیس شورای اسلامی شهر کهک نیز معتقد است: مردم کهک از نوع خدماتی که مرکز بهداشتی و درمانی این شهر ارائه می‌کند راضی نیستند.

به گفته وی، این مرکز در دهه 50 تاسیس شد و تا حدود 5 سال پیش اعتراض چندانی از نحوه خدمات رسانی آن وجود نداشت و چه بسا با امکانات کمتر، رضایت شهروندان را جلب کرده بود.

عربشاهی خوش خلقی پزشکان و پرسنل و برخورد مناسب با بیماران را یکی از عوامل مهم رضایتمندی شهروندان ذکر می‌کند و می‌افزاید: فردی که به بیماری مبتلا می‌شود نیاز به تکریم دارد ولی پزشکی که کشیک شب بوده و روز کاری‌اش باید تا ساعت 14 و 30 دقیقه فعالیت کند نمی‌تواند آن گونه که باید با بیماران مدارا کند.

وی می‌گوید: امکاناتی که مسئولان مرکز بهداشتی و درمانی ادعا می‌کنند در این مرکز وجود دارد پس از مکاتبات زیاد تهیه شده است، به عنوان مثال آمبولانس این مجموعه در دهه 50 با همکاری مردم خریداری شده و بعد از اینکه از رده خارج شد چند سال مکاتبه انجام شد تا آمبولانس جدید به این مرکز اختصاص یافت.

رئیس شورای اسلامی کهک، کمبود نیروی انسانی را یکی از مشکلات این مرکز می‌داند و می‌گوید: آن طور که مسئولان بیان می‌کنند قانون‌گذار با توجه به جمعیت کنونی کهک اجازه نمی‌دهد امکانات یا نیروی انسانی بیشتری به این مجموعه اختصاص یابد ولی باید این را در نظر داشت که کهک یک منطقه توریستی است و در برخی ایام تعطیل و فصل‌های سال چند برابر جمعیت این منطقه وارد آن می‌شوند و شایسته نیست در منطقه‌ای که توریست خارجی وارد آن می‌شود برای یک بیماری سردرد ساده نمی‌توان در برخی ساعت‌ها به او خدمات ارائه کرد.

عربشاهی می‌افزاید: درخواست مکتوب از اهالی وجود دارد که بیمار با علائم بالینی شکستگی سر به درمانگاه مراجعه کرد ولی در این درمانگاه نخ بخیه وجود نداشت، یا فرد دیگری مشکل فشار خون داشت ولی دستگاه این مرکز خراب بود.

آمبولانسی که راننده ندارد

علیرضا گلچین بخشدار کهک نیز با بیان اینکه سه مرکز بهداشتی و درمانی در کهک، فردو و کرمجگان وجود دارد می‌گوید: مرکز بهداشتی و درمانی کهک دیگر مراکز را پوشش می‌دهد اما این مرکز از نظر تعداد پزشک با کمبودهایی مواجه است و آمبولانس آن نیز راننده و بهیار برای حمل مصدوم ندارد.

به گفته وی، شهر کهک با اینکه نام شهر به خود گرفته است اما از لحاظ بهداشتی و درمانی مشکلات زیادی دارد و در ساعت‌های غیر اداری تنها بیمارانی که وضعیت اورژانسی دارند ویزیت می‌شوند.

شاپوری، رئیس شورای دهیاری نیز در مورد کمبود نیروی بهیار و راننده آمبولانس در این مرکز گفت: این مسئله باید مورد توجه مسئولان باشد که اگر اتفاق ناخوشایندی برای شهروندان رخ دهد فرد مصدوم را چگونه باید به مرکز بهداشتی و درمانی منتقل کرد.

نیاز فوری به توسعه خدمات

وی با بیان اینکه این مرکز در گذشته رضایت شهروندان را جلب کرده بود اظهار می‌کند: رضایتمندی مردم در سال‌های دور از مرکز بهداشتی و درمانی کهک که امکانات کمتری داشت خیلی بیشتر بود.

شاپوری می‌گوید: امکانات این مرکز بیشتر شده و باید رضایتمندی شهروندان را به دنبال داشته باشد اما این طور نیست. مسئولان می‌گویند ضوابط و قوانین اجازه نمی‌دهد مشکلات حل شود، اگر قرار است رو به جلو حرکت شود و از قوانین در راستای بهبود وضعیت مردم به طور مطلوب بهره برداری نشود، درست نیست.

وی می‌افزاید: این مرکز باید به صورت شبانه روز به روی مردم باز باشد چراکه این خواست مهم شهروندان و روستائیان کهک است. البته با توجه به توریستی بودن شهر کهک و حضور افراد از سایر نقاط استان و یا کشور در ایام تعطیل نیاز به درمانگاه شبانه روزی ضروری است.

شاپوری در پاسخ به اظهارات رئیس مرکز بهداشت در مورد اینکه گزارشی در مورد کمبود دارو در شهر کهک ارائه نشده است می‌گوید: برخی داروها در این داروخانه وجود ندارد و در مرکز بهداشتی و درمانی کهک، در خارج از ساعات اداری داروهای اورژانسی تحویل داده می‌شود.

روح الله کریمی