به گزارش خبرگزاری مهر، کارگاه آموزشی مقابله با خطرات زلزله با سخنرانی سید محمد معصومی پژوهشگر زلزله و با حضور جمع کثیری از مهندسان سازه،مسئولان ادارات راه و شهرسازی شهرستان های استان فارس،دانشگاهیان و پژوهشگران در اداره کل راه و شهرسازی فارس برگزار شد.
در این کارگاه یک روزه که رفتارهای صحیح انسانی هنگام زلزله در آن آموزش داده شد و آخرین راهکارهای جامع ایمنی زلزله ارائه شد، شرکت کنندگان با مباحث آسیب شناسی در زلزله و بحران های پس از آن آشنا شدند.
معصومی محقق پژوهشگر زلزله و استاد دانشگاه در این کارگاه آموزشی با بیان اینکه آسیب شناسی واقعی برای تقابل با زلزله ضروری است، گفت: بحث آسیب شناسی علیرغم اهمیت بالا در کشور ما اختلاف زیادی با دیگر کشورها دارد و به آن بسیار کمتر پرداخت شده است.
مخترع دستگاه های حساس اتوماتیک قطع کننده آب، برق و گاز هنگام زلزله افزود: یک زلزله 6.2ریشتری در ایران حدود 306 نفر تلفات انسانی دارد اما همین زلزله در کشورهای دیگر بیشتر از پنج نفر تلفات نمی دهد.
وی با بیان اینکه معمولاً وخامت زلزله ها را تعداد تلفات مشخص می کند، گفت: در کشورمان با توجه به فعال بودن گسل ها در نقطه نقطه آن ضروری است نگاهی تخصصی در تقابل با زلزله داشته باشیم تا بتوانیم از خسارات جانی زلزله بکاهیم.
معصومی با اشاره به اینکه ایران از نظر لرزه پذیری در وضعیت قرمز قرار دارد، افزود: بر اساس تحقیقات،بررسی های زلزله های پیشین در کشورمان و نقشه های زمین شناختی یک وجب از خاک کشورمان از زلزله در امان نیست.
وی با ذکر اینکه هر 12 تا 16 سال یک زلزله مرگبار و مهیب در کشورمان رخ می دهد، تاکید کرد: بر اساس تجربه طی 100 سال گذشته این اتفاق در کشورمان افتاده و تقریبا هر12 تا 16 سال تعداد زیادی از هموطنانمان در زلزله جان خود را از دست داده اند که در این زمینه باید خود را آماده کنیم، مردم را به آمادگی برسانیم و راهکارهای ویژه برای تقابل آماده کنیم.
معصومی اضافه کرد: باید برای مردم کشورمان در بحث زلزله همانند ژاپن و آمریکا کار کنیم و تلفات انسانی را به حداقل برسانیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بین سه تا هفت سال آینده باید منتظر زلزله مهیبی در کشورمان باشیم و این رفتار گسل هاست که تغییر ناپذیرند.
ایرانی ها در بحث زلزله نیز تفاوت های رفتاری بسیاری با دیگر مردم دنیا دارند
این محقق و پژوهشگر اظهار داشت: اولین شعار ما همیشه مقاوم سازی سازه است اما برای مقابله با زلزله به غیر از این مساله و تنگ تر کردن حلقه های نظارت بر اجرای ساختمان، باید آسیب شناسی دقیقی کنیم و رفتارهای صحیح انسانی در زلزله را آموزش دهیم.
وی با بیان اینکه ایرانی ها در بحث زلزله نیز تفاوت های رفتاری بسیاری با دیگر مردم دنیا دارند، ادامه داد: آموزش رفتارهای صحیح انسانی در تقابل با زلزله صورت نپذیرفته و این معضل جدی است چرا که بسیاری از تلفات ما در برابر زلزله ناشی از همین رفتار های غلط و اشتباه است.
این پژوهشگر و محقق زلزله در بخش دیگری از سخنان خود گفت: راه اندازی سیستم هشدار اتوماتیک قطع گاز و آموزش های مداوم به مردم از تجارب ارزشمندی است که مردم ایران باید از آن بهره مند شوند.
این استاد دانشگاه همچنین به استان فارس و درصد بالای خطر پذیر بودن این استان در برابر زلزله اشاره کرد و هشدار داد: 40 درصد از زلزله های کشور در منطقه جنوب اتفاق می افتد که از این مقدار 20 درصد آن در فارس رخ می دهد.
وی ادامه داد: به این ترتیب یک پنجم از زلزله های ایران مربوط به فارس است که این موضوع هشداری جدی قلمداد می شود.
مهرداد راستی رئیس گروه نظام مهندسی،نظارت عالیه و کنترل اجرای ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان فارس نیز در ابتدای این کارگاه به مشکلات سازه ها در مواجهه با زلزله پرداخت و گفت: مهمترین اصل در برابر زلزله بحث پیشگیری است که متاسفانه در صنعت ساختمان به آن توجه کمتری می شود.
راستی افزود: تاسیسات ساختمان ها و مشکلات موجود در طراحی و اجرای آنها از جمله موارد بسار مهمی است که در ساختمان سازی باید به آن توجه فراوانی شود.
رئیس گروه نظام مهندسی،نظارت عالیه و کنترل اجرای ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان فارس خاطرنشان ساخت: امروزه نماسازی ساختمان ها و عدم وجود جزئیات مناسب به خطری بزرگ برای ساختمان ها تبدیل شده و در هنگام وقوع زلزله بلای جان ها انسان می شود.
وی در ادامه به کف سازی ساختمان ها و و روش های غلط اجرا و استفاده مصالح نامناسب هنگام اجرا اشاره کرد و اظهار داشت: اجرا نشدن رادار برای برای دیوارهای جداکننده و خطرات قابل توجه این دیوارها در هنگام زلزله را هیچ گاه نباید از نظر دور داشت.
راستی در پایان از مزایای آموزش در پدیده هایی همچون زلزله سخن گفت و افزود: آموزش به ویژه در ساختمان سازی و مسایل مرتبط با زلزله از اهمیت بالایی برخوردار است که انتقال دانش و تکنولوژی های روز دنیا از طریق آموزش و آگاهی بخشی می تواند همواره از میزان تلفات انسانی در خطرات و بلایای طبیعی همچون زلزله بکاهد.