اصفهان – خبرگزاری مهر: یک کارگردان نمایش گفت: تئاتر درمانی به عنوان شیوه‌ای موثر در توانبخشی و درمان افراد دچار عارضه‌های روحی و روانی مورد توجه فعالان حوزه روانشناسی و هنرهای نمایشی در سراسر دنیا قرار گرفته و تکنیک‌های آن بر پایه مبانی علمی طراحی شده است.

امیر شیخ‌جبلی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امروزه تئاتر درمانی(سایکودرام) در بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای اروپایی و آمریکایی به عنوان روشی موثر در درمان افراد نیازمند مورد توجه است چرا که در این روش فرد با بیرون ریختن عقده‌های درونی به آرامش دست پیدا می‌کند.

جنبه‌های روانشناسی در تئاتر درمانی بر موارد دیگر غلبه دارد

وی با بیان اینکه تئاتر درمانی  شاخه‌ای از هنردرمانی محسوب می‌شود که در مسیر توانبخشی و درمان بیماران روحی و روانی به درستی مورد استفاده قرار می‌گیرد، تاکید کرد: در این نوع نمایش جنبه‌های روانشناسی بر توانایی‌های هنری اثر ارجحیت دارد و فرصتی برای به اشتراک‌گذاری انگیزه‌ها و فرافکنی هیجانات سرکوب شده است.

این کارگردان نمایش تاکید کرد: این شیوه درمانی از پنج سال پیش برای نخستین بار بر روی جانبازان گروه اعصاب و روان در مرکز روان‌پزشکی سعادت‌آباد تهران مورد استفاده قرار گرفت که در مدت زمانی کوتاه تغییرات بسیار خوبی در این افراد دیده شده است.

موفقیت تئاتر درمانی در درمان توانخواهان ذهنی جسمی آسوده ماوا

وی با بیان اینکه در اصفهان نیز این روش توسط موسسه آموزشی نگار سبز برای معلولان ذهنی جسمی موسسه آسوده ماوا استفاده شد که با موفقیت همراه بوده است، تاکید کرد: به غیر از معلولان که به دلیل مضیقه‌هایی گاه دچار افسردگی‌ و خود کم بینی می‌شوند این روش برای افراد معمولی که با تعارضات روحی مانند گوشه‌نشینی، انزوا و بیش‌فعالی روبرو هستند، نیز بسیار موثر است.

تاثیر تئاتر درمانی بر خلاقیت کودکان

شیخ‌جبلی با اشاره به اینکه از تئاتردرمانی برای افزایش خلاقیت کودکان و نوجوانان نیز می‌توان استفاده کرد، گفت: در تئاتر درمانی می‌توان به کمک روش‌ها و تکنیک‌های درمانی خاص بر اختلالات‌روانی غلبه کرد و در راه افزایش قوه یادگیری، ثبات و سلامت شخصیت، کسب مهارت‌های فردی و ارتقای حس خود ادراکی، افزایش توانایی‌های فیزیکی و تقویت مهارت‌های حرکتی و تعادل روحی و روانی افراد گام برداشت.

وی اضافه کرد: در این روش شرایطی برای مخاطب ایجاد می‌شود که وی ناگفته‌ها و نیازهای خود را بیان می‌کند و ضمن اینکه با به اشتراک گذاشتن دغدغه‌های خود با دیگران روحش پالایش و تخلیه می‌شود، راهکارهایی نیز در این مسیر دریافت می‌کند.

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه بداهه‌پردازی، غیرقابل پیش‌بینی بودن، تزکیه و دراماتیک بودن مهم‌ترین عناصر ساختاری تئاتر درمانی است .بیان داشت: رو به روشدن‌های مداوم  بیمار با رفتار و اندیشه‌هایی که شاید برای اولین بار رنج‌آور و آزاردهنده ذهن و روان است باعث کم شدن حساسیت‌های فردی به آن اعمال و افکار می‌شود و بدین شکل در نمایش درمانی فرد قادر است بر بسیاری از دل نگرانی‌ها، اضطراب‌ها و ترس‌های مرضی خود غلبه کند.

لزوم ارزیابی تکینک‌های تئاتر درمانی توسط روانشناسان

وی با اشاره به اینکه تکنیک‌های تئاتر درمانی خاص بوده و از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است، تصریح کرد: لازم است تکنیک‌های تئاتر درمانی توسط روانشناسان ارزیابی شود بنابراین علاوه بر اینکه کارگردانان این نوع تئاتر به دلیل کار خود با این مقوله‌ها آشنایی کافی دارند، رواشناسان و جامعه‌شناسان نیز راهنمایی‌های لازم را برای برگزاری جلسات گروهی درمانی به کارگردانان ارائه می‌دهند.

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه این کارگاه‌ها به مثابه آزمایشگاهی است  که جسم و روح افراد در انها  توسط مربی پالایش می‌شود، اظهار داشت: تئاتر پیغام ماهی‌ها توسط توانخواهان موسسه آسوده ماوا در تالار هلال احمر اجرا شده که داستان این نمایش‌ ما حصل کارگاه‌های آموزشی تئاتر درمانی موسسه نگار سبز زنده رود بود.