به گزارش خبرنگار مهر، ماه صفر ماهی است که در آن اربعین حسینی، رحلت پیامبر(ص)، شهادت امام حسن و امام رضا(علیهماسلام) قرار دارد.
مردم کنگان نیز مانند چند نقطه دیگر جنوب، روز آخر ماه صفر نزدیک غروب در کنار ساحل جمع می شوند و به نشانه پایان دو ماه حزن و اندوهی که بر اهل بیت پیامبر وارد شده، پاهایشان را به آب دریا میزنند و به عبارتی غمها را به دریا می سپارند؛ البته در کنار این سنت دیرینه کارهای دیگری را نیز انجام میدهند از جمله اینکه برگ درختانی نظیر نخل، لوز و... را به آب میزنند و طبق این باور غمهایشان را به آب میسپارند.
یک رسم به مثابه یک فرهنگ است و رسم طلع صفر نیز از این قائده مستثنی نیست؛ تا زمانی که منافاتی با اعتقادات دینی، مذهبی و عرفی نداشته باشد یک سنت حسنه به شمار می رود.
منافات برخی رسومات" طلع صفر" با اعتقادات مذهبی
اما چند سالی است که رسم طلع صفر نیز به مانند خیلی از رسومات دیگری چون مهریه و جهیزیه، دچار شاخ و برگ هایی شده که به شدت با اعتقادات و مسائل مذهبی منافات دارد و متضاد است و دیگر نمی توان نام سنت نیکو را بر آن گذاشت.
چند سالی است که برخی از جوانان در بعداز ظهر آخرین روز ماه صفر به طرق مختلف به ابراز شادی میپردازند.
از جمله کارهای نادرست در این روز که مصادف با شهادت امام هشتم است؛ گذاشتن آهنگ با صدای بلند، آتش بازی، انفجار ترقه به نشانه ابراز شادی و… است که توسط برخی از جوانان صورت می گیرد؛ این کارها در روز شهادت، باعث شده که برخی از مردم زبان به طعن ما بگشایند که" شیعه اهل بیت هستید ولی در روز شهادت امام رضا به ابراز شادی می پردازید " و البته سخنان آنان نیز به گزاف نیست.
با توجه به اینکه فی النفسه، مراسم طلع صفر مشکلی ندارد و حضور مردم دریک مکان برای پاس داشتن رسم و رسومات قدیمی به نوعی باعث تزریق شور و نشاط در جامعه می شود؛ پیشنهاد می کنیم با تدابیر مسئولان مراسم طلع صفر، یک روز بعد از ماه صفر انجام شود.
شاید در ابتدای امر این موضوع اندکی سخت به نظر آید ولی مطمئنا با همکاری اداره تبلیغات اسلامی شهرستان، امام جمعه به عنوان رئیس شورای فرهنگ عمومی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای اسلامی شهر می توان این موضوع را پس از چند سال فرهنگ سازی کرد.
لزوم تلاش مبلغان و رسانهها برای فرهنگسازی دینی در رسم"طلع صفر"
روضه خوانان می توانند در روزهای آخر ماه صفر به طور مکرر و هر روز در پایان روضه، دقایقی را برای روشن گری در این مورد اختصاص دهند.
همچنین می توان در خطبه ی نماز جمعه به طور مختصر این موضوع برای مردم بازگو کرد یا اینکه این مطلب به صورت اعلامیه قرائت و یا در اختیار مردم گذاشته شود و مساجد نیز این مطلب را برای نمازگزاران بازگو کنند.
اداره فرهنگ و ارشاد، اداره تبلیغات اسلامی و شورای اسلامی شهر می توانند با یک برنامه ریزی مناسب در یک روز بعد از ماه صفر( کنار ساحل) به اجرای برنامه های متنوعی بپردازند.
اصحاب رسانه نیز در این امر برای فرهنگ سازی و جا انداختن این موضوع تمام توان خود را بکار خواهند گرفت و این مراسم را پوشش خبری خواهند داد.
بدین ترتیب طی دو، سه سال آینده، شاهد به ثمر رسیدن این برنامه ریزی خواهیم بود و به عبارتی نتیجه فرهنگ سازی امروزمان را فردا خواهیم دید.
طلع صفر منافاتی با اصل آرمانهای اعتقادی شیعیان ندارد
ضمن اینکه مراسماتی مانند طلع صفر هیچ منافاتی با اصل آرمان های اعتقادی ما شیعیان که همان کتاب خدا و سنت اهل بیت پیامبر است، ندارد باید بدانیم که مراسم طلع صفر در روز آخر ماه صفر، حداقل در ظاهر، حرمت شکنی به مراسم سوگواری امام رضا محسوب میشود.
یکی از فعالان دینی شهرستان کنگان در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص گفت: حتماً باید مراقب بود که در این مراسم خلاف شرع، لهو لعب و خلاف تقیه ای رخ ندهد.
وی گفت: باید مراقب بود که با برگزاری چنین مراسمی به هر نحو وحدت بین دو مذهب به خطر نیافتد.
اجرای این مراسم با نام دین بدعت محسوب می شود
این مبلغ دینی اظهار داشت: هر کاری در این راستا انجام می گیرد نباید به نام دین باشد بلکه باید به نام رسم بومی و محلی لقب بگیرد چون اجرای این مراسم با نام دین بدعت محسوب می شود.
یکی از شهروندان کنگانی نیز در این ارتباط به خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه این رسم در روز شهادت امام رضا اتفاق می افتد جای بازنگری دارد و مسئولان می توانند با برنامه ریزی درست در این زمینه این مراسم را به روز دیگری موکول کنند.
وی گفت: برای مثال می توان با دعوت از افراد محبوب و شاخص در سطح کشور و برگزاری مراسم معقول در کنار ساحل و با نصب بنر و اطلاع رسانی در این خصوص ظرف مدت چند سال نتیجه این زمینه سازی را دید.
یک جوان کنگانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: جوانان و مردم فهیم شهرستان کنگان همیشه پیرو دین بوده و هر چه دین مصلحت بیاندیشد طبق آن رفتار می کنند.
رنگ و لعابهای فریبنده در مراسم "طلع صفر"
وی افزود: مراسم طلع صفر یک رسم نمادین بومی در شهرها و شاید برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است که بعد از ماه های محرم و صفر است که متاسفانه همزمان با شهادت امام رضا علیه السلام برگزار می شود.
وی گفت: این رسم نیز در شهر کنگان هر ساله با جمعیت کثیری از مردم برگزار می شود و این مسئله وظیفه مسئولان در ساماندهی آن را دو چندان می کند.
وی افزود: در سال های دور مردم با در دست داشتن شاخه و برگ درختان محلی، روانه دریا می شدند و دریا را در غم و غصه دو ماه، عزاداری خود شریک می کردند و اعتقاد داشته اند که علاوه بر اینکه با این کار، دریا غم های آنها را خواهد زدود و آن را با دریا شریک می شوند، مکانی که تنها محل ارتزاق آنهاست و تمام زندگی آنها از این محل تامین می شود، با این کار(زدن دست ها و پاها در دریا) خیر و برکت آن بیشتر خواهد شد.
این جوان کنگانی گفت: البته این کارها در حد یک اعتقاد محلی بوده است؛ اما امروزه این مراسم رنگ و لعاب فریبنده ای به خود گرفته است و برخی با اعمال ناشایست و به دور از آن فرهنگ و اعتقاد غنی سعی در بد جلوه دادن آن دارند و شاید هم متوجه این امر نباشند.
وی افزود: از همه مسئولان فرهنگ عمومی در شهرستان کنگان خواهش دارم که نگذارند به همین راحتی در زمانی که خرده فرهنگ های خوب و بد به واسطه صنعت وارد شهرستان شده اند این چنین آداب و رسوم غنی و قدیمی شهرستان کنگان رنگ مدرنیته به خود گرفته و غبار غفلت روی آنها بنشیند.