به گزارش خبرنگار مهر، در سالهای اخیر تلاشهای بسیار زیادی برای خدمات دهی مناسب به عشایر صورت گرفته است ولی باز هم در برخی موارد شاهد کاستیهایی هستیم که تلاش مسئولان میتواند در حل این مشکلات و رفع نیازهای عشایر تاثیرگذار باشد.
یکی از مهمترین مسائلی که باید مورد توجه قرار بگیرد، توسعه فضاهای آموزشی و ایجاد محیطی مناسب برای تحصیل فرزندان عشایر است.
دانشآموزان عشایر شهرستان دیر در مناطق چاهکت شرقی و غربی با فقر امکانات روبرو هستند و نیازمند تامین یک فضای مناسب برای کلاس درس هستند و در کنار تامین این فضا باید به مسائل بهداشتی و تغذیهای آنها نیز توجه بیشتری صورت بگیرد.
دانشآموزان در حسرت میز و نیمکت/ تحصیل در محیطی زجرآور
برخی از دانشآموزان مدارس این منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بیان کمبود امکانات در فضاهای آموزشی خود، خواستار توجه مسئولان برای رفع این کمبودها شدند و کمبود امکانات آموزشی، فرهنگی، ورزشی و بهداشتی را از مهمترین مشکلات خود عنوان کردند.
یکی از دانشآموزان پایه پنجم گفت: کمبود امکانات از جنبههای مختلف آموزشی و کمک آموزشی، بهداشتی و ورزشی دانشآموزان عشایر را رنج میدهد.
پرناز ریحانی افزود: مسدولان آموزش و پرورش و امورعشایری با ارایه امکانات آموزشی بیشتر زمینه شکوفایی استعدادهای این دانشآموزان را فراهم کنند.
یکی دیگر از دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی گفت: هم اکنون ما در مدرسهای به نام چادر تحصیل می کنیم که هیچ گونه امکانات اولیه آموزشی همانند میز و نیمکت ندارد و دانش آموزان روی زمین درس میخوانند که بسیار خسته کننده بیروح و زجرآور است.
نابرابری امکانات آموزشی بین دانشآموزان عشایر و غیرعشایر
امیدرضا ریحانی از آنچه نابرابری امکانات آموزشی بین دانشآموزان عشایر و غیر عشایر عنوان شد، انتقاد کرد و افزود: همه دانش آموزان از یک کشور به نام جمهوری اسلامی تعلق دارند و امکانت نیز باید عادلانه باشد.
یکی دیگر از دانش آموزان چاهکت گفت: در مدرسه ما امکانات ورزشی و بهداشتی مطلوب نیست و هیچگونه تغذیه ای از طرف آموزش و پرورش به ماتعلق نمیگیرد و هنگام ظهر حال و هوای یادگیری درس نداریم.
افشین ناصر رحیمی افزود: دانشآموزان عشایر از طبیعت پاک، خدادادی و از استعداد ویژه ای برخوردارند ولی با فقر امکانات روبرو هستند و هیچ امکانات ورزشی ندارند که استعدادهای خود را بروز دهند.
نبود آب آشامیدنی سالم و دستشویی سیار
معلم چند پایه عشایر چاهکت منطقه دیر گفت: روستاهای چاهکت غربی و شرقی 23دانش آموز دارند که در چادر مشغول به تحصیل هستند و نیاز به فضای آموزشی بهتری به نام کانکس دارند.
یوسف زارعی افزود: یکی از مشکلات اساسی که دانش آموزان با آن روبرو هستند نبود وسایل کمک آموزشی و آزمایشگاهی است که در مدرسه اصلا وجود ندارد و چون این منطقه با شهر آبدان نزدیک است مدارس آبدان با ما هیچ گونه همکاری ندارند.
وی اضافه کرد: این دوره ابتدایی در آموزش و پرورش عشایری دوره ای است که زیربنای تعلیم و تربیت در آن پی ریزی می شود و بسیار مهم است که مسئولان باید توجه بیشتری کنند.
وی نبود تغذیه از دیگر مشکلات دانش آموزان ذکر کرد و گفت: دانش آموزان چون صبحانه نمی خورند و در مدرسه تغذیه هم نیست در وسط ظهر گرسنه می شوند و دل به یادگیری درس نمیدهند.
وی نبود میز و نیمکت، تابلو وایتبرد، برق کشی، نبود آب آشامیدنی سالم، دستشویی سیار، کانکس و حمام سیار از دیگر مشکلات دانش آموزان خواند و اضافه کرد: این دسته از دانش آموزان ابتدایی پس از پایان این دوره به علت نبود مدارس مقطع بالاتر امکان ادامه تحصیل را ندارند و این معضلی است که در نقاط دور افتاده و محروم استان بیشتر دیده میشود.
شیوع ناهنجاریهای ساختار قامتی و اسکلتی در دانش آموزان
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر در خصوص وضعیت بهداشت مدارس عشایری گفت: شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر توجه ویژه ای به بهداشت و سلامت دانشآموزان عشایری دارد و آموزش و پرورش نیز باید متناسب با وظایف خود خدمات لازم در راستای سلامت دانش آموزان ارائه دهد چرا که ارتقای سلامت جامعه مرهون همکاری تمامی دستگاههای اجرایی است.
حسن فخرایی خاطرنشان کرد: دانش آموزان عشایری منطقه چاهکت فاقد میز و نیمکت بوده و بر روی زمین می نشینند که این موضوع علاوه بر سردی زمین و مشکلات مربوط به آن، باعث شیوع ناهنجاری های ساختار قامتی و اسکلتی در دانش آموزان می شود که این مهم باید در دستور کار مسئولان مربوطه برای تامین وسایل مورد نیاز دانش آموزان عشایر قرار گیرد.
وی افزود: در بحث بهداشت محیط و استفاده از آب آشامیدنی سالم، علیرغم اینکه همکاران زحمتکش بهداشت محیط مراکز بهداشتی درمانی آبدان و بردخون به طور مستمر مخازن آب را کلرسنجی و کلرزنی می کنند ولی به دلیل فقدان لوله کشی و استفاده از مخازن برای نگهداری بلند مدت از آب، متاسفانه آب آشامیدنی آنها در معرض آلودگی قرار دارد.
فخرایی مناطق عشایری را فاقد حمام بهداشتی دانست و اظهار امیدواری کرد: با توجه به آب و هوای منطقه و سردی هوا در فصل سکونت عشایر در منطقه، متولیان امر نسبت به رفع این معضل اقدام کنند.