به گزارش خبرگزاري "مهر"، سوالهاي مطرح شده براي بررسي پيشنهاد كانديداتوري دوباره هاشمي رفسنجاني و پاسخهاي اينديپندنت از اين قرار است :
چرا هاشمي رفسنجاني دوباره براي رياست جمهوري ايران كانديدا شده است؟
رئيس جمهوري سابق ايران كه در هفتاد سالگي به سر مي برد خود را با نخست وزير بزرگ قرن 19 ايران " امير كبير" كه مايه مباحات و نجات ايران بود مقايسه مي كند. او مي خواهد وانمود كند كه مي تواند ايران را از وضعيت نا آرامي كه در عرصه بين الملل دارد خارج كند، پروژه هاي رشد و توسعه اقتصادي بزرگي را پايه گذاري كند و انقلاب را مدرنيزه كند.
اين سياستمدار بزرگ ايراني هم، نگراني پيروزي در انتخابات را دارد زيرا در صورت شكست وي در انتخابات اين پست در تصدي رقباي محافظه كار هاشمي قرار خواهد گرفت. در صورت پيروزي هر يك از محافظه كاران، آنها تلاش خواهند كرد تا همكاران و هم پيمانان محافظه كار خود را در دولت جاي دهند تا از اين طريق دامنه قدرت و نفوذ هاشمي را كاهش دهند. در صورت پيروزي نامزد محافظه كاران، اين فرد مطمئناً تلاش خواهد كرد تا قانونمداري اجتماعي و اصلاحات اقتصادي را كه رئيس جمهوري سابق ايران در طول دو دوره رياست جمهوري خود در سالهاي 1989 تا 1997 (1368 تا 1376) آغاز كرد، از بين ببرد.
آيا رئيس جمهوري سابق ايران واقعاً شانس پيروزي در انتخابات را دارد؟
زمانيكه هاشمي براي انتخابات پارلماني ايران در سال 2000 كانديدا شد، به دليل رتبه پاييني كه كسب كرد از حضور در مجلس امتناع كرد زيرا وي تنها تعداد كمي از آراي انتخاباتي را به خود اختصاص داده بود. هنوز هم تعداد زيادي از ايرانيان از وي به عنوان فردي كه داراي فساد شغلي بوده انتقاد مي كنند و از وي با نام " اكبر شاه" ياد مي كنند. اما در سال 2000 زمانيكه سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري اصلاح طلب فعلي ايران در اوج محبوبيت به سر مي برد، هاشمي به مخالفت با وي پرداخت اما اينبار رقباي هاشمي، محافظه كاران خواهند بود كه ديدگاه هاي سرسختانه اي در بحث اصول و پايبنديهاي اخلاقي و روابط خارجه دارند به همين دليل بسياري از واجدين شرايط راي دادن معتقدند كه آنها با انتخاب هاشمي بين بد و بدتر، بد را انتخاب مي كنند و اينطور به نظر مي رسد كه وي در انتخابات داراي احتمال پيروزي بيش از 50 درصد است.
آيا رفسنجاني در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري مي تواند در چارچوب سياست متعادل تري گام بردارد؟
در سالهاي پاياني حضور هاشمي در دفتر كارش به عنوان رئيس جمهوري ايران، وي در بسياري از مواقع در چالشهايي با محافظه كاران متوقف مي شد و همچون موج سواري بود كه توانايي خروج از موج را نداشت. منتقدان هاشمي معتقدند كه با پيروزي وي در انتخابات 27 خرداد، تاريخ تكرار خواهد شد اما حاميان رئيس جمهوري سابق ايران مي گويند وي با توجه به سابقه سياسي خود، قدرت و توانايي افسانه اي در تصدي اين پست دارد و شبكه گسترده پشتيبانان وي، هاشمي را به سوي پيروزي در انتخابات سوق خواهند داد. برخلاف خاتمي، هاشمي يكي از از موسسان و پايه گذاران اصلي انقلاب ايران است و در ميان محافظه كاران از قدرت بيشتري برخوردار است. وي در سابقه سياسي خود سمتهايي چون رييس پارلمان، فرماندهي ارتش و رياست شوراي تشخيص مصلحت نظام كه وظيفه تطبيق مصوبات مجلس با قانون اساسي را برعهده دارد را علاوه بر سابقه دو دوره رياست جمهوري، در كارنامه كاري خود ثبت كرده است. وي با وجود برخي اختلاف نظرها، روابط دوستانه طولاني مدتي نيز با آيت الله خامنه اي رهبري ايران دارد.
كانديداتوري رفسنجاني چه تاثيري در برنامه هسته اي ايران و رابطه اين كشور با غرب دارد؟
بحران هسته اي ايران يكي از قويترين برگهاي برنده رئيس جهورري سابق ايران براي پيروزي در انتخابات است زيرا وي خود را به عنوان تنها فردي به تصوير كشيده است كه مي تواند ايران را از اين انزواي جهاني نجات دهد. هم پيمانان هاشمي نيز مكرراً در گفت وگوهاي مطبوعاتي خود اعلام كرده اند كه وي مي تواند شكاف رابطه بين ايران و آمريكا را مرتفع كند. ديپلماتهاي غربي نيز معتقدند كه پيروزي رفسنجاني توافق با ايران را راحتر مي كند اما وي همچنان بايد به دنبال شاه كليدي براي حل و فصل بحران هسته اي ايران باشد.