به گزارش خبرنگار مهر، در سالهای اخیر مسافرت اتباع آذری به دلایل مختلف از جمله درمان به استان اردبیل افزایش یافته و این در حالی است که این مسافران بدون هیچ گونه محدودیت از جمله عدم وجود قرنطینه به مسافرتهای متعدد به استان اقدام می کنند.
در چند روز گذشته خبری مبنی بر شیوع بیماری سل مطابق با مطالعات و تعداد بیماران بستری شده تبعه آذری مسلول در بیمارستانهای استان منتشر شد که موجی از نگرانی را برای شهروندان به دنبال داشته است.
بیماری سل یا توبرکلوز (به اختصار تیبی) یکی از بیماری های مهلک در جهان و از معضلات بهداشتی کشورهای جهان سوم است.
عامل این بیماری میکوباکتریومهای سلی است و سل اولیه در بیشتر مواقع بدون نشانه است و در جریان معاینه بیماران سلی کشف میشود. نشانه های بیماری عبارتند از سرفه بیش از دو هفته، تب، کم اشتهایی و در کودکان بروز نارسایی رشد. نشانه های شدیدتر بیماری ممکن است شامل حملات سرفه و دیده شدن خون در خلط باشد.
مهمترین آسیب این بیماری به ریه انسان است اما به جز ریه اعضای مختلفی از بدن شامل غدد لنفاوی، استخوان و مفاصل، ستون مهره ها، دستگاه ادراری تناسلی، پریکارد قلب، شکم و روده را نیز متاثر می سازد.
سازمان جهانی بهداشت، سل را یک فوریت جهانی اعلام کرده است زیرا با پیدایش و انتشار باکتری های مقاوم به دارو، مجددا خطر تبدیل بیماری سل به یک بیماری غیر قابل علاج امکان پذیر است.
به دلیل اهمیت شیوع بیماری سل به عنوان دومین بیماری عفونی کشنده در جهان بر آن شدیم صحت خبر منتشر شده در خصوص شیوع این بیماری در استان را از مسئولان علوم پزشکی جویا شویم.
تنها 10 تبعه آذری مسلول در اردبیل بستری است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل با تکذیب اخبار منتشر شده توسط همکاران همان دستگاه اجرایی به خبرنگار مهر گفت: تعداد کل بیماران سل تشخیص داده شده در استان 139 نفر است که 1.5 درصد آمار کشوری را شامل می شود.
فرهاد پورفرضی با بیان اینکه این تعداد در مقایسه با آمار کشوری و جهانی قابل توجه نیست، اضافه کرد: خبر منتشر شده مبنی بر اینکه تمامی این افراد تبعه آذری هستند صحت ندارد.
وی در خصوص آمار مسلولان آذری بستری شده در بیمارستانهای استان اظهار نظر قطعی نکرد و افزود: این تعداد کمتر از 10 مورد است.
آمار بیماران آذری مقاوم به سل بالا است
درمان سل به دورههای طولانی و استفاده از آنتی بیوتیکهای متفاوت نیاز دارد همچنین باید رفتار و تماس افراد مبتلا نیز در روابط اجتماعی کنترل شود. گونههای مقاوم به آنتی بیوتیک مایکوباکتریوم در سالهای اخیر درمان سل را با مشکل مضائف روبه رو کردهاست.
مصرف داروهای ضد سل راه اصلی درمان این بیماری می باشد. دوره درمان و مقدار داروی مورد مصرف، بسته به شدت بیماری و قسمتهای درگیر شده بدن متفاوت است ولی به طور متوسط طول درمان بین شش ماه تا یک سال است.
در حالی که نوع مقاوم به سل در صورت انتقال به بیمار دیگر مشکل درمان را دو چندان می کند پورفرضی در اظهارات اخیر خود از بالا بودن آمار بیماران تبعه آذری سل مقاوم خبر داد.
وی افزود: با وجود اینکه آمار این تعداد بالا است اما در مجموع سه بیمار بستری سل مقاوم در استان وجود دارد.
گزارشی از افزایش آمار نداریم
پورفرضی در خصوص افزایش تعداد بیماران سل اضافه کرد: گزارشی از افزایش تعداد این بیماران نداریم و با این وجود بررسی های اولیه برای این بیماری آغاز شده است.
وی با بیان اینکه بیماری سل در ابتدا با علائم ظاهری قابل تشخیص نیست، تاکید کرد: نباید هر بیمار مشکوک به سل را مسلول برشمرد.
نمی توان در پایانه بیله سوار قرنطینه گذاشت
شايعترين راه انتقال بيماری سل از طريق ذرات معلق در هواست و فردی كه سل ريوی دارد با هر عطسه يا سرفه يا چند دقيقه حرف زدن، حدود سه هزار باسيل را در هوا پخش میكند. همچنين اگر بيمار در ريه خود حفره داشته باشد ميزان آلودگي بيشتر ميشود و 100 هزار باسيل را در هوا پخش خواهد کرد.
افرادي كه دارای ضعف سيستم ايمنی هستند مانند مبتلايان به ايدز، افرادی كه شيمي درمانی میشوند، بيمارانی كه عمل پيوند انجام دادهاند و يا دياليز میشوند، بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماری هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در خصوص ایجاد قرنطینه در پایانه مرزی بیله سوار به عنوان اولین مبدا ورودی اتباع آذری با هدف کنترل بیماری سل تصریح کرد: در هیچ کجای دنیا چنین قرنطینه ای را نمی توان ایجاد کرد و انجام آن عملا غیر ممکن است.
پورفرضی افزود: در این پایانه تنها یک پزشک عمومی مستقر است و امکانات لازم برای تشخیص بیماری سل موجود نیست.
لازم به ذکر است از انواع نشانههای سل میتوان به سرفه مزمن همراه با خلط سینه آغشته به خون، تب، تعریق شبانگاهی و کاهش وزن اشاره کرد. سل را میتوان با رادیوگرافی قفسه سینه، تست پوستی توبرکولین، بررسی میکروسکوپی خلط و کشت میکروبی خلط و مایعات بدن در آزمایشگاه تشخیص داد.
وی با بیان اینکه تنها می توان به خود اظهاری بیمار بسنده کرد، اضافه کرد: در صورتی که فرد صد در صد مسلول باشد مانع ورود وی به استان می توان شد.
منع قانونی در ممانعت از ورود فرد مشکوک به سل
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اضافه کرد: نمی توان از ورود افراد مشکوک به ابتلای سل ممانعت کرد و این کار منع قانونی دارد.
وی تاکید کرد: تلاش می شود با آموزش مسافران و با دادن اطلاعات لازم در خصوص این بیماری در بیماران و مسافران خود آگاهی ایجاد کرد.
هر بیمار مسلول در صورت عدم تشخیص می تواند سالانه 10 الی 15 فرد سالم دیگر را نیز بیمار کند. و علاوه بر این عدم درمان به موقع موجب پیدایش گونه های سل مقاوم خواهد شد که علاوه بر مردم ساکن آن منطقه سلامت افراد دیگر را نیز تهدید می کند.
....................
گزارش: ونوس بهنود