جوانی مرحله ای از عمر است که به واسطه حساسیت دوران تکوین شخصیت سریع می گذرد، اما نوع استفاده و بهره برداری از آن تاثیر پایداری بر کل روند زندگی فرد می گذارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، بدون شک حساس ترین مرحله زندگی انسان ایام جوانی است که حدودا سنین 15 تا 35 سالگی از عمر انسان را در برمی گیرد. در این مرحله انسان از حالات کودکانه و ایام نوجوانی خارج شده و وارد محیط حقیقی و واقعی زندگی می گردد. تضاد در نیروی عقل علنی می شود، قوای درونی انسان به حد رشد رسیده و نیروی جنسی و شهوت بارور می شود.

دوره جوانی از حساسیت زیادی برخوردار است و تجربیاتی که انسان در دوران کودکی و نوجوانی کسب کرده می تواند آن را در جوانی یاری دهد و چنانچه این تجربیات و تعلیمات اگر با عقاید مذهبی و اعتقادات راسخ توام نشده و مستحکم نگردد نمی تواند تاثیری شایسته داشته و نقشی قوی ایفا کند.

متاسفانه درک حساسیت جوانی برای همه جوانان ممکن نیست و حال و هوای دوران جوانی در عده ای کثیر از جوانان چنان غفلتی ایجاد می کند که تا سالیان سال غبار و زنگار دل کنار نمی رود، مگر آنگاه که جوانی به پایان رسد. حضرت علی (ع) می فرماید: مستی بر چهار قسم است، مستی جوانی، مستی ثروت، مستی خواب و مستی ریاست.

کسی که می خواهد از عمر خود تجاربی را فراگیرد چه بسا فرصت به کارگیری آن تجربه برای او پیش نیاید، بلکه یک جوان باید بداند راه موفقیت وی در بهره برداری از تجارب دیگران و به کارگیری آنهاست. پیامبر اسلام (ص) فرمود: بهترین جوانان شما آنانند که خود را شبیه بزرگان نمایند و بدترین بزرگسالان شما آنانند که خود را شبیه جوانان سازند.

جوانی مرحله ای از عمر است که به واسطه حساسیت دوران تکوین شخصیت سریع می گذرد، از این رو بهتر است جوان از لحظات عمر خود بیشترین بهره برداری ها را داشته باشد.

- علم آموزی

علم و دانش برای هر کسی زیور و مزیت است و برای جوان از حساسیت ویژه ای برخوردار است. جوان در مقابل مشکلات باید مجهز به سلاح علم شود و اصول و فروع دینش را بیاموزد. امام باقر(ع) می فرماید: اگر جوان شیعه ای بر من وارد شود که تفقه در دین نمی کند، وی را تنبیه می کنم.

- عبادت

قلب جوان هنوز درگیر تضادهای اجتماعی سخت نشده است و این قلب خالی اگر خالی بماند جایگاه شیطان خواهد شد. ولی اگر این قلب از عشق و علاقه به مبداء پر شود ویران ساختن این بنا برای دشمنان کار ساده ای نیست. این جزء وظیفه مبلغان دینی است که به جوانان بیشتر بپردازند به هر حال اگر قلب جوان با خداوند مرتبط شود مرتبه ای را فتح خواهد نمود که با هیچ چیز قابل قیاس نیست.

- انس با قرآن

از ارزش های دیگر جوان توجه و تدبر وی درقرآن کریم است. پیامبر اکرم(ص) فرمود: کسی که قبل از احتلام قرآن بخواند در همان کودکی به وی عقل کافی داده می شود.

- کار و فعالیت اجتماعی

کار و فعالیت نه تنها از نظر معیشت اقتصادی مورد توجه است، بلکه در بالندگی افکار جوان نقش حساسی دارد. کار هم مشکلات اقتصادی و معیشتی جوان و  احیانا خانواده وی را بر طرف می سازد و هم عزت و آبروی اجتماعی وی محفوظ می ماند و در مقابل گناه و معصیت واکسینه می شود.

- استغفار

خداوند مهربان به خاطر جلوگیری از حالت یاس و ناامیدی در انسان وی را تشویق و ترغیب به استغفار و توبه می نماید. همه در معرض حملات شیطان و هوای نفس قرار دارند و گاهی لغزش هایی متوجه انسان و از وی صادر می گردد. با استغفار و توبه هم جبران مافات می شود وهم قوه ایمانی افزایش می یابد و توان مقابله در برابر فریب هایی شیطان بیشتر می گردد. توبه برای جوانی که در لحظات حساسی از عمر خود به سر می برد ارزش محسوب می شود به طوری که رسول خدا(ص) می فرماید: هیچ چیزی نزد خداوند محبوب تر از  جوانی که از خطای خویش توبه می نماید، نیست.

- ازدواج

ازدواج از زینت های جوان است. ازدواج برای جوان تنها لذت محسوب نمی شود، بلکه علاوه بر آن و نیز مضافا بر عبادت بودنش نیز موجب دوری جوان از بسیاری از گناهان و معاصی می گردد. پیامبر اکرم (ص) فرمود: جوانی نیست که در آغاز سن بلوغش تزویج کند مگر شیطان فریاد می زند وای بر من وای بر من دو ثلث دینش را از من محفوظ نمود و وی بایستی در ثلث باقیمانده تقوای الهی پیشه کند.

---------------------
منابع:
- تحف العقول، ص 124

- بحار الانوار ج 1، ص 214

برچسب‌ها