ارومیه - خبرگزاری مهر:‌ تصادفات رانندگی در محورهای ارتباطی آذربایجان غربی که سالانه جان 500 تن از هموطنان را می گیرد به معضلی بنام زلزله خاموش در استان تعبیر شده که مسئولان حوزه های ذیربط برنامه ای برای کاهش آن ندارند.

به گزارش خبرنگار مهر، "فوت 500 تن در جاده های آذربایجان غربی"، خبر کوتاه و تامل برانگیز است چرا که زلزله ورزقان با همه وسعتش تنها حدود 300 نفر تلفات داشت، ولی جاده های نا امن استان سالانه تلفاتی بالغ بر این زلزله دارند و در این میان آرام بودن جریان شکار جان انسانها توسط غولهای آهنی و جاده ها نیز چشم مسئولان را برای دیدن این فاجعه انسانی سنگین کرده است.

سیر صعودی آمار تلفات جاده ای در محورهای ارتباطی آذربایجان غربی طی سالهای اخیر، از دید کارشناسان دلایل مختلفی از جمله افزایش خودرو و عدم توجه به قوانین رانندگی، نبود بزرگراه و آزاد راه، نبود پزشک متخصص در اورژانس ها طی ایام خاص، نبود نقشه اپیدمیولوژیک نقاط حادثه خیز محورها، ایمن نبودن خودروها و حتی عدم اجرای دقیق قوانین و مصوبات شورای ترافیک در برخی مواقع دارد.

هر یک از این مشکلات جاده های آذربایجان غربی در حوزه عملکردی یکی از دستگاههای اجرایی بوده که به نظر می رسد با توجه به انتقادات معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی نیز اقدام عملی جدی برای کاهش تصادفات بر اساس شرایط موجود انجام نشده و اصلا طرح و ایده مشخص، قابل ارائه و دفاع ندارند که با ادامه روند فعلی غفلت مسئولان، باید منتظر افزایش تلفات بود.

مجروح و معلولیت بالغ بر 8 هزار و 600 تن طی سال گذشته نیز بعد سنگین دیگر تصادفات در محورهای آذربایجان غربی است، هر چند به گفته رئیس پلیس راه آذربایجان غربی سهم جاده ها در سوانح رانندگی 10 درصد و انسان عامل 60 درصد تصادفات است، ولی این در حالی است که دستگاهها باید با اجرای طرحهای فرهنگ سازی به جای شانه خالی کردن از مسئولیتها نسبت به کنترل و کاهش عامل اثر بخش سوانح اقدام کنند.

متاسفانه عدم توجه به جلو، خواب آلودگی رانندگان و سرعت و سبقت غیر مجاز رانندگان که رتبه اول سوانح جاده ای آذربایجان غربی را با وجود کوهستانی و صعب العبور بودن برخی محورها به خود اختصاص داده، نیز بهانه خوبی به دست مسئولان برای کم توجه به این حوزه با اهمیت داده، و سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با عوامل اجرایی طرح نوروزی 92 مبنی بر لزوم کاهش تلفات انسانی نیز تلنگری به آنها وارد نکرده است.

نمونه بارز مشکل نبودن تلفات انسانی در جاد های آذربایجان غربی، عدم توجه مدیران دستگاههای اجرایی این حوزه به عدم حضور و نداشتن طرح بررسی و آسیب شناسی تصادفات جاده ای و در نتیجه راهکارهای عملی در اولین جلسه شورای ترافیک آذربایجان غربی که 7 اردیبهست ماه امسال با هدف بررسی دلایل تصادفات و راهکارهای کاهش تلفات در محورهای ارتباطی استان برگزار شده بود، است.

تصادفات؛ زلزله ای خاموش در محورهای ارتباطی آذربایجان غربی

معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، با انتقاد از نبود تحلیل – بررسی علل تصادفات جاده ای در دستگاههای اجرایی ذیربط، افزود: متاسفانه جلسات بررسی علل تصادفات و یافتن راهکارهای کاهش تلفات جاده ای نیز برگزار ولی مسئولان بدون آمادگی در آن حاضر شدند.

جواد محمودی تصادفات را به زلزله خاموش محورهای ارتباطی آذربایجان غربی تشبیه کرد و با بیان اینکه طی سال 91 بالغ بر 500 نفر یعنی بیش از تلفات 300 نفری زلزله ورزقان آذربایجان شرقی جان خود را در اثر وقوع سوانح از دست داده اند، گفت: کاهش تلفات همیشه هم با اختصاص اعتبار امکان پذیر نیست.

دستگاههای برنامه عملیاتی برای کاهش تصادفات ندارند

وی با انتقاد از نبود ایده و طرح اجرایی دستگاههای ذیربط برای کاهش میزان تلفات جاده ای بعنوان یکی از مطالبات اصلی رهبری، اظهار داشت: با ادامه روند فعلی نباید منتظر تحول و کاهش تلفات و خسارات سوانح رانندگی باشیم و همه دستگاههای موظف به ایده پردازی هستند.

معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی مسئول کاهش تصادفات و تلفات جاده ای را مدیران و کارشناسان دستگاههای اجرایی دانست و با طرح این سوال که چرا همه به وظایف خود عمل نمی کنند، گفت: با توجه به مشخص نبودن وضعیت بودجه امسال باید به سمت اجرای طرحهایی باوجه حماسی حرکت کنیم.

محمودی با تاکید بر اینکه اعضای شورای ترافیک باید باور کنند که جز تیره و طایفه حماسه سازان هستند، ادامه داد: حال چرا از خلق حماسه عاجریم و توانایی کاهش تلفات جاده ای را نداریم، باید با تدبیر و فکر خلاقانه برنامه های عملیاتی برای کاهش تعداد تصادفات و تلفات انسانی ارائه شود.

برای رسیدن به نقطه مطلوب کاهش تلفات جاده ای فاصله زیادی داریم

وی با اعلام اینکه برای رسیدن به نقطه مطلوب و کاهش تصادفات در محورهای ارتباطی آذربایجان غربی فاصله زیادی داریم، ادامه داد:  در انجام مطالعات جامع و راهبردی نباید از اقدامات زودبازده غافل شد و در این راستا پلیس، ادارات راه و شهرسازی و حمل و نقل جاده ای و رسانه های جمعی باید به افزایش میزان نظارت و کنترل خودروها، اجرای طرحهای ساماندهی نقاط حادثه خیز و آگاه سازی عموم مردم اقدام کنند.

این انتقادات معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی در حالی است که نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس جاده های استان را قتل گاه و عابد فتاحی دیگر نماینده این شهرستان تصادفات جاده ای را عامل اصلی افزایش جمعیت معلولان و به بار آمدن هزینه های هنگفت درمان و نگهداری دانسته و محمد رضا فروتنی رئیس مرکز فوریتهای پزشکی استان خواستار تهیه نقشه اپیدمیولوژیک نقاط حادثه خیز جاده ها است.

هر چند از سال گذشته کمیته بررسی فنی-ایمنی جاده های آذربایجان غربی آغاز بکار کرد ولی طی 6 ماه گذشته نمود بارز فعالیت این کمیته نصب بنرهای اعلام هشدار در چند پیچ حادثه خیز گردنه قوشچی در محور ارومیه- سلماس بود، این در حالی است که محورهای مناطق جنوبی استان با وجود چند شهر مرزی و پایانه ها و بازارچه های مشترک مرزی بیشترین آمار تصادفات و تلفات انسانی را به خود اختصاص دادند.

محورهای جنوب آذربایجان غربی مامن اصلی تصادفات و تلفات انسانی

رئیس پلیس راه فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، محورهای ارتباطی جنوب آذربایجان غربی را مامن اصلی تصادفات رانندگی و تلفات انسانی ناشی از این حوادث دانست و افزود: ایمن سازی و احداث 30 کیلومتر اه اصلی در سطح استان برای کاهش آمار تلفات انسانی مصوب شده که اجرای این طرحها منتظر تامین اعتبار است.

عباس فرمانی با اعلام اینکه هم اکنون در محورهای رشکان- دیزج لو، میاندوآب- شاهین دژ، سد حسنلو- سه راهی محمدیار، سه راهی محمدیار- مهاباد و شاهین دژ- حیدرآباد با مشکلات، سوانح رانندگی و تلفات انسانی غیر قابل قبولی مواجه هستیم، گفت: در برخی محورها نیز با عدم اجرای کامل تعهدات توسط پیمانکاران راهسازی و بروز مشکلات جدی هستیم.

بررسی ویژگی های بومی فرهنگ ترافیکی مردم آذربایجان غربی

دبیر شورای ترافیک آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه هم اکنون طرح بررسی تحلیل دلایل سوانح رانندگی در محورهای ارتباطی و راهکارهای کاهش آنها در دست اجرا و مطالعه است، گفت: با توجه تاثیر گذاری بالای عامل انسانی در تصادفات کمیته ای با حضور روان شناسان و جامعه شناسان برای بررسی ویژگی های بومی فرهنگ ترافیک و رانندگی تشکیل شده است.

پیمان آرامون با بیان اینکه عدم توجه به جلو، سرعت و سبق غیر مجاز عامل اصلی تصادف در محورهای ارتباطی آذربایجان غربی اعلام می شود، تاکید کرد: پلیس راه در اجرای مقررات اغماض نداشته باشد چرا که قانون با اعمال فشار پلیس تبدیل به فرهنگ می شود.

وی از برگزاری دوره های آموزشی برای رانندگان وسائط نقلیه بویژه خودروهای نقلیه عمومی خبر داد و گفت: رانندگان باید با شناخت کامل از جاده های استان نسبت به انتخاب سرعت و روند حرکت خودرو اقدام کنند.

...............

الناز ملک زاده