ارومیه -خبرگزاری مهر:‌ همزمان با پیشرفتهای علمی بكار گيري دانش هواشناسي به خصوص در آذربایجان غربی با توجه به موقعیت ویژه اقلیمی به عنوان بستر برنامه ريزي هاي علمي، فني، صنعتي، كشاورزي، عمراني و گردشگری، داشتن یک سازمان قوی و کارا برای ارائه پیش بینی های دقیق ضروری است، فرصتی که در جاده عدم تخصیص اعتبارات کافی استان در حال نابودی است.

به گزارش خبرنگار مهر، امروزه در بيشتر كشورهاي توسعه يافته و حتي درحال توسعه، دنيای اطلاعات و داده هاي هواشناسي بعنوان زيربناي اجراي طرحهاي عمراني و اجتماعي و اقتصادي كه در راستاي آباداني هر منطقه اي صورت مي گيرد اهميت بسزايي داشته بطوري كه در برخي كشورهاي دنيا سيستم هاي هواشناسي بعنوان يك بازو در اختيار مسئولان محلي قرار دارد.

لذا در زمان حاضر دايره وسعت ارائه خدمات هواشناسي باید بقدري گسترش پيدا کند كه علاوه بر ارائه اطلاعات آمار به بخش هاي مختلف دولتي از جمله هوانوردي و امنيت پروازي، زيست محيطي، منابع آب، كشاورزي و امنيت غذائي، شهرسازي و ...، بخشهاي غيردولتي نیز با صدور پيش آگاهي ها و مديريت ريسك بحران هاي طبيعي بتوانند حافظ جان و مال عموم مردم و منابع ملي باشند.

آذربایجان غربی به دلیل کوهستانی بودن، استقرار تعداد زیادی از نواحی روستایی و شهری در امتداد پایکوه ها، دشت ها و جلگه ها، بستر مناسبی برای بروز انواع بلایای طبیعی است طی سالهای اخیر در فصول بهار و پاییز بارش تگرگ و جاری شدن سیل به معضل اکثر شهرها و روستاهای این منطقه تبدیل و خسارت های میلیاردی بر جای می گذارد، امری که با پیش بینی پیش از موعد می توان بخشی از آن را با تجهیز ایستگاه های هواشناسی موجود به دستگاه های پیشرفته کاهش داد.

در این میان کمبود اعتبار تاکنون، به این دستگاه فرا بخشی اجازه توسعه بر اساس برنامه های تدوین شده برنامه های چهارم و پنجم توسعه نداده بطوری که تعداد ايستگاه هاي هواشناسي استان در سال 74 تنها 7 ايستگاه بوده كه در پايان سال به 16 ايستگاه و اداره هواشناسي، 6 ايستگاه اقليم شناسي و 120 ايستگاه  باران سنجي رسيد این در حالی است که بر اساس برنامه مدون سازمان هواشناسي كشور و بمنظور تكميل شبكه ايستگاه هاي هواشناسي استان در طول برنامه چهارم توسعه بايد 22 ايستگاه احداث می شد.

آمارهای متناقض و کاهش تعداد ایستگاه های هواشناسی به جای توسعه

این در حالی است که مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی بعد از گذشت 7 سال خبر از وجود 14 ایستگاه سینوپتیک اصلی و فرعی( با کاهش 2 ایستگاه)، 2 ایستگاه هواشناسی فرودگاهی، 2 مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی، 6 ایستگاه اقلیم شناسی و 100 ایستگاه باران سنجی(با کاهش 20 ایستگاه) خبر می دهد که با وجود راه اندازی 4 ایستگاه هواشناسی فرودگاهی و مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی در بقیه ایستگاهها نیاز به اطلاعات هواشناسی و لزوم افزایش و تجهیز ایستگاه ها بیش از پیش احساس می شود.

نیاز ضروری آذربایجان غربی به توسعه هواشناسی که از محل اعتبارات استانی تامین اعتبار می شود، باید یکی از اولویت های اصلی مسئولان برنامه و بودجه استان باشد، چرا که مردم و دستگاه های اجرایی طی سال های اخیر متحمل خسارتهای فراوان مالی و جانی شدند که با پیش بینی به موقع وضعیت جوی و انجام اقدام حفظ و نگهداری می توان در جهت توسعه و پیشرفت همه جانبه استان گامهای موثرتری برداشت.

در این راستا چنانچه باور مسئولان استاني بر اين نكته معطوف شود که دستگاه هاي هواشناسي بعنوان يك منبع و مرجع اطلاعات و آمارهاي جوي بصورت كاربردي مي تواند بسياري از مشكلات استاني را مرتفع کند، در واقع گام بلندي در راستاي شكوفایي منطقه برداشته شده و هر چقدر كه توان و پتانسيل فني و تخصصي اين سيستم افزايش يابد، روند توسعه ای آذربایجان غربی بویژه در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، حفظ محیط زیست، اجرای طرحهای عمرانی و هوانوردی و امنیت پروازی تسریع می یابد.

لزوم توجه مردم و مدیران دستگاه های اجرایی آذربایجان غربی به داده های هواشناسی

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، این نهاد را یک دستگاه فرابخشی دانست و گفت: اطلاعات و داده های هواشناسی در حوزه های مختلف استانی و منطقه ای در امور کشاورزی، آب، راه و شهرسازی، منابع طبیعی، محیط زیست و ... حائز اهمیت بوده که با توجه به ارائه روزانه اطلاعات و آمار و ارقام مردم و مسئولان دستگاه های اجرایی باید به اطلاعات و هشدارهای هواشناسی توجه ویژه و کافی داشته باشند.

فرخ مطلبی فر با اعلام اینکه در حوزه کشاورزی با توجه به اهمیت ویژه این حوزه در استان هر هفته 2 جلسه بحث و بررسی با حضور کارشناسان جهاد کشاورزی برگزار و نسبت به صدور بولتن های کشاورزی شامل پیش بینی و اطلاعیه های جوی، زمان سمپاسی، هشدار سرمازدگی و ... اقدام می شود، اظهار داشت: همچنین در حوزه زیست محیطی با پایش گرد و غبار که طی چند سال گذشته به یکی از معضلات تبدیل شده، پیش آگاهی و داده های هواشناسی جمع آوری و برای انجام تدابیر و تصمیم گیری های لازم ارائه می شود.

وی با اشاره به وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه، با اعلام اینکه وضعیت بارندگی و شرایط جوی روزانه اخذ و به محیط زیست ارسال می شود، ادامه داد: در حوزه راه و شهرسازی نسبت به نصب ایستگاه های خودکار هواشناسی جاده ای بویژه در گردنه ها پرتردد برای اطلاع رسانی وضعیت موجود و پیش بینی آینده اقدام شده، بطوری که هم اکنون 2 ایستگاه خود کار هواشناسی جاده ای قوشچس و قره تپه خوی نصب شده و در برنامه های آینده در صورت تخصیص اعتبار لازم سعی در تجهیز همه گردنه های استان به این سامانه داریم.

ایستگاه های هواشناسی آذربایجان غربی مکانیزه می شود

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه همچنین به منظور مدیریت بحران همه اطلاعات هواشناسی و پیش آگاهی های جوی به صورت روزانه و در مواقع لزوم به صورت اطلاعیه و اخطاریه صادر می شود، اعلام کرد: هم اکنون این اداره کل مجهز به 14 ایستگاه سینوپتیک اصلی و فرعی، 2 ایستگاه هواشناسی فرودگاهی، 2 مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی، 6 ایستگاه اقلیم شناسی و 100 ایستگاه باران سنجی بوده که اطلاعات جوی به صورت روزانه جمع آوری می شود.

مطلبی فر با اشاره به کامل بودن شبکه ایستگاه های هواشناسی آذربایجان غربی، ادامه داد: به منظور مکانیزه کردن ایستگاه های هواشناسی، نصب ایستگاه های خودکار در ایستگاه های سینوپتیک اصلی و فرعی و نقاط کور برنامه ریزی شده که نیازمند تامین اعتبار برای خرید و نصب تجهیزات برای تبدیل 6 ایستگاه سینوپتیک به سامانه های خودکار است، بطوری که تجهیز این ایستگاه ها به سیستمهای مدرن در واقع نوعی سرمایه گذاری در استان بوده و در توسعه پایدار منطقه نقش بسزایی خواهد داشت.

به هر روی هواشناسي بعنوان زيربناي اجراي طرحهاي عمراني و اجتماعي و اقتصادي که برای توسعه پایدار و آباداني هر منطقه اي مورد استفاده قرار می گیرد، اهميت بسزايي داشته و باید بقدري گسترش پيدا کند که علاوه بر ارائه اطلاعات آماری به بخشهاي مختلف دولتي و مردم، با پیش بینی به موقع در همه مکانها از بروز خسارتهای احتمالی جلوگیری و راهکارهای پیشگیری از آنها را ارائه کند.