بجنورد - خبرگزاری مهر: نمایشگاه تخصصی فرش دستباف خراسان شمالی فرصتی برای نمایش جلوه تار و پود در دل نقش ها و رنگ ها است، موعد تماشای دست بافته های رنجبران دار و قلاب و نقشه های رنگین.

به گزارش خبرنگار مهر، سالانه حدود 100 هزار متر مربع فرش دستباف معادل هشت درصد فرش دستباف تولیدی کشور، در خراسان شمالی تولید می شود.

بر اساس آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي، در این استان 23 هزار و 500 بافنده فرش فعالیت می کنند که از اين تعداد پنج هزار بافنده به صورت دائمي و بقيه به صورت فصلي فعال هستند.

 در شهرستان هاي مختلف خراسان شمالی فرش های دست بافی شامل فرش هاي كردي، تركمني، بلوچي، تبريز، اصفهان، نائين و مشهد توليد و غالب این فرش تولیدی نیز به كشورهاي آلمان، انگليس، امارات و آمريكای شمالي صادر مي شود.

علاوه بر این بافت فرش"دو رو" که در شهرستان مرزي راز و جرگلان صورت می گیرد از توليدات مهم و منحصر به فرد خراسان شمالی محسوب مي شود که شهرت جهانی دارد.

این در حالی است که خوشه صنعتی فرش دستباف خراسان‌شمالی دومین خوشه صنعتی بعد از خوشه آب‌نبات در این استان بوده که با پیگیرهای شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان شمالی در جهت توسعه آن برنامه‌ریزی شده است.

سال گذشته خوشه فرش دستباف این استان در نمایشگاه فرش تهران شرکت کرد و علاوه بر نمایش قابلیت‌های فرش دستباف خراسان‌شمالی، برای توسعه بازار این محصول بومی و جذب سرمایه‌گذار در راستای ساماندهی خوشه فرش دستباف استان نیز اقداماتی انجام شد.

نمایشگاه فرش دستباف در خراسان شمالی

سرپرست معاونت توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی از برگزاری نمایشگاه تخصصی فرش دستباف در این استان خبر می دهد.

مهرداد داود زاده می گوید: نمایشگاه تخصصی فرش در استان از سوم لغایت پنجم تیرماه سال جاری در محل تالار ارغوان واقع در ابتدای جاده بجنورد- مشهد برپا خواهد شد.

به گفته وی قیمت محصولات عرضه شده در این نمایشگاه با رعایت ضوابط قیمت گذاری نمایشگاهی سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خواهد بود.

داود زاده اضافه می کند: در این نمایشگاه 200 متر فرش اعم از تابلو فرش، قالیچه و فرش به نمایش گذاشته می شود.

وی اظهار می کند: شهروندان می توانند با حضور در این نمایشگاه نسبت به بازدید و خرید فرش های مورد علاقه خود اقدام نمایند.

9 هزار دار قالی در خراسان شمالی فعال است

سرپرست معاونت توسعه تجارت داخلي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي می گوید: بيشترين فرش دستباف این استان به ترتيب در شهرستان هاي مانه و سملقان، شيروان و بجنورد توليد مي شود.

حسين كاظم زاده در ادامه می گوید: تاكنون 21 هزار و 500 قاليباف استان برای دریافت گواهي مهارت فني و حرفه اي به سازمان آموزش فني و حرفه اي معرفي و 14 هزار نفر از آنها نيز موفق به دريافت گواهي تخصصی شده اند.

وی تعداد قالیبافان بیمه شده استان را حدود شش هزار نفر ذكر می کند و می افزاید: در اين استان 9 هزار دار قالي، 26 كارگاه قاليبافي متمركز خانگي و 56 كارگاه غيرمتمركز فعال است.

كاظم زاده کمبود نقدینگی، پایین بودن کیفیت تولیدات و متناسب نبودن تولیدات فرش دستباف با سلايق مشتریان و نیز کمبود امکانات زیرساختی را از اساسی ترین مشکلات فعالان این صنعت در این استان اعلام می کند.

شهرک صنعتی فرش در بجنورد

توليد سالانه 100 هزار مترمربع فرش در خراسان شمالي در حالي صورت مي گيرد كه سال گذشته عملیات اجرایی نخستین شهرک تخصصی فرش دستباف کشور در بجنورد آغاز شد.

بنا بر اعلام مسئولان شركت شهرك هاي صنعتي خراسان شمالي تاکنون برای آماده سازی این شهرک دو میلیارد ریال اعتبار هزینه شده اما برای تامین ساير امکانات زیرساختی آن دو میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار ديگر مورد نیاز است.

قرار است که در سال 92 با تکمیل امکانات زیرساختی در اين شهرك تخصصي، کار واگذاری زمین به متقاضیان انجام شود و از طرف ديگر تولید کنندگان نيز می توانند در قالب شرکت های تعاونی، برای ایجاد کارگاه تولیدی فرش در اين شهرك، زمین دریافت کنند.

امکانات زیرساختی شهرک تخصصی فرش ایران در بجنورد شامل کارگاه رنگرزی، ریسندگی، به بافی، قالیشویی، کلاس های آموزشی و کارگاه اجاره ای تولید فرش است.

البته در حالی که حدود یک سال از کلنگ زنی این شهرک می گذرد، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی خراسان شمالی از تکمیل نشدن شهرک صنعتی فرش دستبافت در این استان خبر می دهد.

محمدرضا باقری با اشاره به اینکه کلنگ این شهرک در اولین روز هفته صنعت و معدن سال گذشته به زمین زده شد، می افزاید: قرار بر این بود، آماده سازی زیرساخت های این شهرک طی یک سال به اتمام برسد.

وی اظهار می کند: از سال گذشته تاکنون اقداماتی از قبیل بازگشایی معابر و آب رسانی انجام شده و تنها عملیات برق رسانی باقی مانده است.

باقری می گوید: با این وجود این شهرک آماده واگذاری است و سرمایه گذاران متقاضی در صورت تمایل به سرمایه گذاری می توانند تقاضاهای خود را ارائه دهند.

وی اضافه می کند: علاوه بر این در جریان سفر مقام معظم رهبری به این استان نیز مبلغ 20میلیارد ریال اعتبار برای ساخت این شهرک اختصاص یافته که با جذب این اعتبار، عملیات برق رسانی نیز به پایان می رسد.