به گزارش خبرنگار مهر در همدان، بقعه امامزاده حسین بن علی النقی (ع) یا آن چنانکه در همدان معروف است، شاهزاده حسین در مرکز شهر همدان و در ابتدای خیابان شهدا قرار گرفته است. این بنا از نظر معماری بسیار زیبا بوده و از چندین بخش مختلف شامل ایوان ورودی، شبستان پیشین، اتاق مقبره و سرداب تشکیل شده است و مرمتها و نوسازیهای این بنا در چند سال اخیر بر زیبایی این مکان افزوده است.
این بنا با وجود داشتن وضعیت مطلوب ظاهری، هویت تاریخی مشخصی ندارد و به اعتقاد برخی از نسبشناسان و تباردانان، مزار مزبور مدفن یکی از فرزندان امام علی بن النقی (ع) به نام حسین عموی بزرگوار امام زمان (عج) است.
عدهای از مزارشناسان نیز بر این باورند که مزار نامبرده آرامگاه خانوادگی چند تن از بزرگان و رئیسان خاندان علویان در سدههای 5 و 6 هجری است و در برخی روایتهای تاریخی نیزگفته میشود که برای نخستین بار به عهد ایلخانان مغول و به دستور خواجه نصیرالدین توسی، وزیر دانش دوست هلاکوخان مغول، ساختمان امامزاده در ابعاد وسیعتری مورد بازسازی قرار گرفته است و بنابر همین نقل قولها، یکی از منتسبین به خواجه نصیرالدین نیز در صحن این مزار معتبر دفن شده است.
روایتهای تاریخی دیگری نیز درباره مزار امامزاده حسین همدان وجود دارد و گفته میشود در سال 1140 هجری قمری پس از کشته شدن سلطان حسین صفوی سر او را در ایوان جنوبی این بقعه دفن کردهاند، اما آن چه مدنظر است این که بقعه شاهزاده حسین از مهمترین بقاع متبرکه استان همدان و مورد احترام و تکریم اهالی همدان است و به احتمال زیاد در دوره ایلخانی ساخته شده است و در دورههای صفوی و قاجار تغییراتی در آن به وجود آمده است.
بقعه امامزاده حسین در همدان در حال حاضر یکی از مکانهای مورد توجه مردم است و در سالهای اخیر و پس از بازسازی و مرمت بنا به محلی جهت برپایی مراسم مذهبی تبدیل شده است. این مکان بیش از 1300 مترمربع وسعت دارد و با معماری شکیل، امکانات ویژهای در آن تعبیه شده است.
گچبریهای بنای امامزاده در سال 83 با صرف 140 میلیون ریال از محل درآمد و نذورات این بقعه متبرکه مرمت شده است و بلافاصله و بعد از اتمام گچبریها، فعالیت آینهکاری بقعه توسط از هنرمندان استان فارس آغاز و پس از انجام نمونه اول در طاق نخست، بعد از تلاش یک ساله این شخص، آینهکاری داخل بقعه به پایان رسید و ضمن صرف 250 میلیون ریال در این امر، فعالیت جهت کفسازی بقعه در سال 85 آغاز و با تلاش هیئت امنای امامزاده حسین و به کارگیری هنر سنگکاری هنرمندان قزوینی، با صرف 120 میلیون ریال کف سازی این مکان مقدس انجام شد.
مرمت سرداب بقعه متبرکه امامزاده حسین که در عمق سه متری از کف زمین و در مکانی از محوطه آستان مقدس امامزاده قرار گرفته نیز در سال 81 انجام شد.
ایجاد مکانهایی در داخل بقعه نیز از فعالیتهای عمرانی صورت گرفته در این مکان بوده است و دور تا دور حرم امامزاده حسین، مکانهایی به طول و عرض 60 سانتیمتر و عمق 70 سانتیمتر ایجاد شده است که نقش مهمی در جذب رطوبت داخل حرم ایفا میکند و از زمان احداث گربهروها بیش از 80 درصد از رطوبت داخل حرم از بین رفته است.
اما آنچه مد نظر است اینکه متاسفانه به دلیل شرایط حاکم بر کشور در نظام ستمشاهی بخشی از املاک موقوفه امامزاده حسین در اختیار بانک ملی قرار گرفته که بارگاه را محاصره کرده است.
بنا به اعلام ارگانهای رسمی از جمله اوقاف هم اکنون سند رسمی عرصه و اعیان ساختمان بانک ملی به نام امامزاده است ولی مسئولان نسبت به تخلیه و تحویل آن جهت الحاق به محدوده آستان امتناع میکنند.
این قضیه در سفر اول هیئت دولت به استان همدان نیز مطرح شد اما تا کنون اقدامی در راستای تخریب بانک ملی صورت نگرفته است.
وسعت بانک ملی در محدوده بقعه متبرکه حضرت حسین بن علی النقی (ع) یک هزار و 680 مترمربع است که وسعت آستان مقدس امامزاده حسین با احتساب اضافه شدن بانک ملی به آستان، بیش از 3 هزار و 500 مترمربع خواهد شد.
در این خصوص مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان گفت: زمین بانک ملی وقف امامزاده شاهزاده حسین (ع) است که در صورت اجرای حکم این امامزاده نیز از مهجوریت در میآید، البته هدف ما در این است که اتصال زمین بانک به امامزاده با اصل حفظ ظاهر بیرونی میراث فرهنگی صورت بگیرد تا به بافت سنتی این ناحیه آسیب وارد نشود.
حجت الاسلام محمد صالحی با اشاره به نامشخص بودن وضعیت موقوفه شاهزاده حسین(ع) و با بیان اینکه تعیین وضعیت آن در حال پیگیری است، ابراز داشت: تاکنون چندین رأی به نفع موقوفه و چندین رأی نیز به نفع بانک ملی صادر شد است.
وی با بیان اینکه سند بانک ملی سندی وقفی است، گفت: دادگاه برای دادن رأی قطعی دلایل لازم را از هر دو طرف دعوی میخواهد.
صالحی با بیان اینکه تصرف زمین موقوفه شاهزاده حسین توسط بانک ملی، سابقه طولانی دارد، عنوان کرد: بانک ملی زخم ۸۰ سالهای بر این موقوفه است.
وی در ادامه اظهار داشت: بحث وقف یکی از موضوعات بسیار زیبا و احکام مورد تأیید همه ادیان است و در اسلام نیز دارای حرمت ویژهای است که افراد با بصیرت در جامعه وارد شده و ضعفها را شناسایی میکنند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با تأکید بر لزوم شناساندن امامزادگان استان برای فعالیتهای فرهنگی اشاره و عنوان کرد: بهتر از این فضاها برای انجام امور فرهنگی هیچ مکانی را نمیتوان یافت و در خصوص بهتر شناساندن این فضا به جامعه همه باید تلاش کنیم چرا که تاکنون تبلیغ صورت گرفته اما کافی نبوده است.
براساس این مطالب و با توجه به استقبال مردم و مسافران از این مکان زیارتی میتوان انتظار داشت که با اضافه شدن بانک ملی به آستان مقدس امامزاده حسین (ع) این مکان مذهبی به عنوان قطب گردشگری مطرح شود چرا که امروزه گردشگری و توریسم زیارتی به عنوان یکی از ارکان اصلی و شاخههای مهم صنعت گردشگری در جهان مطرح است و همه ساله بر تعداد علاقهمندان به شرکت در این گونه سفرها افزوده میشود.