گرگان - خبرگزاری مهر: درحالی دولت در روزهای آخر فصل خرید گندم تسلیم خواسته افزایش قیمت خرید تضمینی گندم شد که تاکنون بخشی از این محصول استراتژیک توسط بخش غیردولتی و آزاد خریداری شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، افزایش نرخ خرید تضمینی گندم در روزهای پایانی فصل نوشدارویی بعد از مرگ سهراب است زیرا که بخشی از گندم توسط بخش ها غیردولتی و آزاد خریداری شده است.
 
پایین بودن قیمت خرید تضمنی گندم سبب شده که تاکنون حدود بیش از یک سوم گندم تولیدی گلستان توسط بخش دولتی خریداری شود و مابقی یا از طریق واسط ها خرید شود یا اینکه در انبارها نگهداری شود.
 
در روزهای پایانی فصل خرید گندم و درحالیکه تاکنون دو سوم گندم تولیدی گلستان در خارج از شبکه های تولید خریداری یا نگهداری می شود، دولت اقدام به افزایش حدود 800 ریالی نرخ خرید تضمینی گندم کرده است.
 
این درحالیست که فعالان بخش کشاورزی از همان ابتدای اعلام نرخ خرید تضمینی گندم با پایین دانستن قیمت خرید، خواهان افزایش قیمت بودند.
 
پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم و فروش آن به بخش غیردولتی و آزاد، تامین ذخیره غذایی را با مشکل روبرو می سازد و نیاز است متولیان امر در سالهای آتی اقدام اساسی برای افزایش قیمت خرید تضمینی گندم داشته باشند.
 
نرخ خرید گندم تضمینی تاکنون به ازای هر کیلوگرم 720 تومان بود که با افزایش 80 تومانی به 800 تومان و گندم دروم نیز به 830 تومان رسیده است.
 
قیمت گندم واقعی شود
 
محمد تقی احسن عضو خانه کشاورز گلستان در این زمینه به خبرنگار مهر می گوید:دولت باید از همان ابتدای سال نسبت به واقعی کردن قیمت گندم اقدام کند.
 
وی اظهار داشت: از ابتدای سالجاری اعلام کردیم که حداقل قیمت گندم باید به ازای هر کیلوگرم هزار تومان باشد تا بخشی از هزینه های این بخش را جبران کند و برای کشاورز به صرفه باشد.
 
وی عنوان کرد: نرخ کنونی گندم با هزینه ها تناسبی ندارد و به عنوان نمونه تولید گندم استان سالانه یک میلوین تن بوده که حدود 350 هزار تن آن توسط بخش دولتی خریداری شده که بیش از یک سوم آن را شامل می شود.
 
سود افزایش دیرهنگام قیمت به جیب واسطه ها سرازیر شد
 
احسن گفت: مابقی این گندم تولید یا توسط واسطه ها خریداری شد یا اینکه در انبارها نگهداری می شود و در این وسط، آن واسطه ای که گندم را با نرخ 700 تا 740 تومان از کشاورز خریداری کرد، با افزایش کنونی قیمت، سود می کند و سرکشاورز باز بی کلاه می ماند.
 
عضو خانه کشاورز گلستان یادآورشد: بعضا واسطه ها این گندم خریداری شده را به دولت یا به کارخانه ها می فروشند.
 
قیمت محصول کشاورزی متناسب با تورم باشد
 
احسن یادآورشد: برابر قانون ، قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی که استراتژیکی ترین آن گندم است به میزان تورم افزایش یابد و امسال که قیمت دلار آزاد شد، قیمت کف گندم حدود هزار و 100 تومان است.
 
وی عنوان کرد: درحالی نرخ خرید تضمینی گندم تاکنون 720 تومان بود که حتی بازرگانان عراقی نیز تا قیمت 1200 تومان نیز از کشاورزان درحال خرید بودند که جلوی این کار گرفته شد و نگذاشتند کشاورز به صورت اقتصاد آزادانه عمل کند.
 
عضو خانه کشاورز گلستان بیان داشت: پایین بودن نرخ خرید تضمینی سبب شد تا کشاورزی که به سیستم بانکی بدهکار بود، گندمش را تا نرخ موجود به دولت یا بازار بفروش برساند.
 
درشرایطی که تنها بیش از یک سوم گندم گلستان در بخش دولتی خریداری شد رئیس جهاد کشاورزی گلستان از افزایش 80تومانی نرخ خرید تضمینی گندم خبر می دهد و از کشاورزان می خواهد تا گندم را به این بخش تحویل دهند.
 
خواهش از کشاورزان برای فروش گندم به دولت
 
سید نصیر سیدمحمدی با اشاره به افزایش نرخ خرید تضمینی گندم از کشاورزان خواهش کرد تا اگر گندمی را با احتمال افزایش قیمت در انبارها نگهداری کرده اند، به دولت تحویل دهند.
 
وی اظهار داشت: تحویل گندم به دولت سبب تامین افزایش ظریب امنیت غذایی کشور می شود و لازم است تا کشاورزان گندم را به این بخش بفروشند.
 
امر خرید در استان از اوایل خرداد ماه با راه اندازی 53 مرکز آغاز و با گسترش برداشت گندم در اقصی نقاط استان تعداد آن به 63 مرکز افزایش پیدا کرد ، همچنین تا تاریخ 22/3/92 میزان 350 هزار تن گندم در کلیه مراکز خرید و نگهداری سراسر استان ذخیره سازی شده است.
 
میانگین 11 ساله تولید گندم از سال 79 تا 90 این امر رانشان می دهد که به طور میانگین بین 955 هزار و566 تن سالانه گندم تولید می شد که سطح زیر کشت 376 تا 421 هزار هکتار بود و میانگین خرید دولتی 802 هزار و42 تن بود که 84 درصد تولید گندم را شامل می شد.
 
تاکنون بسیاری از کارشناسان نسبت به پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم انتقاد کرده و هشدار داده بودند که اگر این نرخ افزایش نیابد، در سالهای آتی کشاورز رغبتی به تولید این محصول نخواهد داشت.
 
امسال حدود 370 هزار هکتار از مزارع گلستان به زیر کشت گندم رفته است.