محققان سازمان زمین‌شناسی و اكتشافات‌ معدنی کشور نقشه‌های پهنه‌ بندی مهار ریزگرد استان خوزستان را تهيه کردند ضمن آنکه مطالعات در مناطق کویری برای تهیه نقشه ریزگردها در دست انجام است و فاز دوم مطالعات مربوط به کشور عراق است که به زودی آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دكتر راضيه لک- عضو هیات علمی سازمان زمین‌شناسی منشاء عمده ریزگردها را در بخش‌هایی از عراق، سوریه، عربستان، خوزستان، شرق ايران، پلايای جازموريان، درياچه‌های خشک شده و پهنه‌های ساحلی عنوان كرد و افزود: یکی از مهم‌ترین مخاطراتی که مردم استان خوزستان و غرب کشور را در چند سال اخیر به شدت رنج می‌دهد ‌پدیده گرد و غبار است که شناخت کافی از منشاء شکل‌گیری و زمان وقوع آن می‌تواند در کاهش خسارات ناشی از آن موثر باشد.

وی با اشاره به اجرای پروژه مطالعه رسوب‌شناسی دشت خوزستان به عنوان یکی از منشاءهای تولید ریزگرد، اظهار داشت: در این مطالعات حدود 80 نمونه رسوب از چشمه‌هاي توليد ريزگرد در استان خوزستان برداشت شد و نمونه‌های رسوب تهيه شده مخلوطی از نمونه‌های برداشت شده به‌صورت شبكه منظم 5 در 5 متر است.

لک با بیان اینکه نمونه‌های رسوب 1600 متر مربع از دشت خوزستان را پوشش می‌‌دهد، ادامه داد: نمونه‌های برداشت شده مورد آنالیز دانه‌بندی و شیمیایی قرار گرفت.

وی از تهيه نقشه پهنه‌بندی ریزگردها خبر داد و یادآور شد: بر اساس نتایج به دست آمده نقشه ریزگردهای استان خوزستان تدوین شد. مشابه این پروژه در سایر مناطق تولید ریزگرد در ایران شامل پهنه ساحلی، پلایای جازموریان، دریاچه‌های هامون صابری و هلمند و دریاچه‌های مهارلو، تشک و بختگان با مسئولیت مهندس علی محمدی از كارشناسان سابق مديريت زمين‌ شناسی دريايی سازمان زمين‌شناسی انجام شده و هم اکنون نقشه اولویت مهار ریزگرد در آن مناطق توسط تيم ايشان نيز در دست تهیه است.

عضو هیات علمی سازمان زمین شناسی خاطر نشان کرد: در حال حاضر این مطالعات در مناطق کویری با مسئولیت مهندس مجید معینی در دست انجام است و فاز دوم مطالعات مربوط به کشور عراق نيز به زودی آغاز خواهد شد.

وی ایران را جزء سرزمین‌های خشک و نیمه‌خشک جهان توصیف ياد كرد و گفت: اين موقعيت از نظر طول و عرض جغرافيايی با كمربند بيابانی جهان مطابقت دارد به نحوی که مساحت تقريبی بيابان‌های ايران حدود 450  هزار كيلومتر مربع برآورد شده است.

لک افزود: با توجه به قرارگيری ايران در اين اقليم طوفان‌های گرد و غبار در جنوب غربی، پهنه ساحلی، نيمه شرقی و مركزی ايران بسيار شايع است كه با تغيير اقليم، خشكسالی‌‌های اخير، تغییر کاربری اراضی و کاهش قابل توجهی از پوشش گیاهی، مدیریت گاه نامناسب منابع آب، اكثر درياچه‌ها و مناطق مرطوب خشک شده و به عنوان منبع مهمی برای تولید ریزگرد به‌شمار می‌‌آيند.

وی با تاکید بر اینکه پهنه ساحلی جنوب ایران 16 درصد از غبار جهان را تولید می‌کند، يادآور شد: برای کنترل و کاهش ریزگرد باید از کشور ایران آغاز كرد و سپس از سایر کشورها درخواست كرد که برای کنترل و مهار ریزگردها حساسیت نشان دهند.