ارومیه - خبرگزاری مهر: گندم به عنوان یک کالاهای استراتژیک کشاورزی امسال هم سودی برای کشاورزان آذربایجان غربی نداشت و قیمت پایین خرید تضمینی، پدیده قاچاق گندم به کشورهای همسایه را در پی داشت.

به گزارش خبرنگار مهر، با آغاز فصل برداشت گندم از مزارع دیمی و آبی آذربایجان غربی بحث خرید تضمینی این محصول کشاورزی استراتژیک توسط دولت نیز داغ شد، ولی تفاوت قیمت بازار آزاد و کم بودن قیمت خرید تضمینی، منجر به عدم تحویل گندم به دولت و قاچاق آن به کشورهای همسایه شد.

قیمت خرید تضمینی 720 تومان برای هر کیلو گندمی که از مزارع آبی برای کشاورز 650 تومان آب می خورد از دید کشاورزان ناعادلانه بود، بطوریکه دولت برای کنترل قاچاق گندم این میزان را به 800 تومان افزایش داده ولی هنوز هم کشاورزان ناراضی هستند.

هر چند امسال به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اقدامات پیشگیرانه بیماری سن زرد گندم کنترل و کیفیت گندم تولیدی استان در حد قابل قبولی است، ولی شرکت غله جوابگوی خواسته های کشاورزان در خصوص قیمت محصول نیست.

قیمت پائین خرید تضمینی گندم مهمترین مشکل پیش رو

مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به کیفیت خوب گندم تحویلی کشاورزان با وجود بارندگیهای دیررس بهاره و نگرانی از طغیان بیماری سن زرد، افزود: در صورت بروز چنین مشکلی هم وزن محصول و هم قیمت تحویلی بسیار کاهش می یافت.

هوشمند جوادی با اعلام اینکه مشکلی از بابت تحویل گرفتن و ذخیره سازی گندم تحویلی کشاورزان نداریم، اظهار داشت: تنها مشکل پیش رو اعتراض کشاورزان به پائین بودن قیمت خرید تضمینی بوده که امیدواریم با تدبیر دولتمردان و همکاری مردم و مسئولان این موضوع مرتفع شود.

وی از پرداخت مطالبات کشاورزان تا 11 مرداد ماه امسال خبر داد و گفت: کشاورزانی که گندم خود را با قیمت 720 تومان تحویل سیلو ها داده اند به ترتیب ما به التفاوت آن با 800 تومان فعلی به حسابهای انان واریز می شود و مشکلی از این بابت وجود ندارد.

اعلام قیمت خرید تضمینی گندم قبل از آغاز کشت پاییزه

مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی خواستار اعلام قیمت خرید تضمینی گندم سال آینده قبل از آغاز کشت پاییزی شد و ادامه داد: اعلام دیر هنگام قیمت و در آستانه برداشت باعث سردگمی و ناراحتی کشاورزان شده که باید مورد توجه قرار گیرد.

جوادی ضمن تاکید بر تامین نهاده های کشاورزی برای افزایش سطح کیفی گندم تولیدی در آذربایجان غربی بعنوان یکی از قطبهای اصلی کشاورزی در کشور، اعلام کرد: همچنین با ارائه تسهیلات ویژه به کشاورزان می توان میزان برداشت در هکتار و کیفیت محصول را ارتقا داد.

وی در پایان یادآور شد: شرکت غله آماده دریافت شکایات احتمالی و پاسخگویی به سئوالات مردم استان و کشاورزان است که افراد می‌توانند سئوالات و شکایات خود را با شماره تلفن‌های 3448017 و 3448018 در میان بگذارند.

لزوم آزمایش آب و خاک مزارع گندم در آذربایجان غربی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر خواستار آزمایش آب و خاک مزارع گندم استان توسط کشاورزان شد و افزود: باید برای افزایش سطح کیفی محصول و فروش با قیمت مناسب تر نوع و مقدار کودهای مصرفی تعیین شود.

سید علی مختاری با اعلام اینکه امسال 11 هزار و 200 تن بذر اصلاح شده گندم در اختیار کشاورزان قرار گرفته بود، ادامه داد: همچنین 6 هزار و 500 تن نیز انواع کود شیمیایی در بین مزارع توزیع شد که در صورت وجود نتیجه آزمایش آب و خاک می توان به نتایج بهتری در تولید گندم دست یافت.

وی با اشاره به پرداخت 520 میلیارد ریال تسهیلات سرمایه در گردش به گندم کاران آذربایجان غربی طی سال زراعی جاری، عنوان کرد: در این راستا 6 میلیون ریال برای خرید نهاده به مزارع آبی و 4 میلیون ریال برای خرید نهاده به مزارع دیمی پرداخت شد.

مبارزه با آفت سن گندم در 134 هزار هکتار از مزارع گندم آذربایجان غربی

رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به نظارت 194 ناظر گندم برای روند تولید این محصول استراتژیک در سطح استان طی سال زراعی جاری، ادامه داد: در این راستا 5 میلیارد و 670 میلیون ریال اعتبار هزینه شده تا محصولی با کیفیت تولید شود.

مختاری با اشاره به اینکه خوشبختانه امسال به دلیل پیشگیری و مبارزه به موقوع با آفت سن گندم کمترین میزان آفت سن مادری را در مزارع شاهد بودیم، عنوان کرد: در این راستا در 134 هزار هکتار مبارزه بیولوژیکی بر علیه این بیماری انجام شد.

وی متوسط برداشت گندم از مزارع آذربایجان غربی را 1.5 تن از هر هکتار اعلام کرد و ادامه داد: میزان قیمت تمام شده گندم تولیدی در مزارع آبی استان 650 تومان برآورد شده که امیدواریم با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده در جلب رضایت کشاورزان موفق شویم.

به هر روی به نظر می رسد، قیمت خرید تضمینی گندم با توجه به افزایش تورم در جامعه افزایش نمی یابد بطوریکه امسال شاهد بروز پدیده قاچاق گندم که قوت غالب اغلب مردم است، شدیم، که امید می رود مسئولان در فرصت باقی مانده و سالهای آینده برنامه عملی جدی تری برای رفع مشکلات این حوزه داشته باشند.

..........................

گزارش: الناز ملک زاده