به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، در گفتگوهايي جداگانه اي كه طي هفته گذشته با چند تن از مسئولان فرهنگي و تبليغي كشور صورت گرفت ، عده اي ضعف در آموزش مباني ديني را مهمترين مشكل جوانان امروز اعلام كردند ، اين گروه اعتقاد دارند نبود سيستم آموزشي قوي ، با نظارت كارشناسان امر موجب شده است كه اطلاعات بصورت ضعيف و مقطعي عنوان شده و تأثيرگذاري عميقي بر مخاطب ندارد ، در اين شرايط قشر جوان از آموزشهاي سطحي برخوردار بوده و از آنجا كه اصول و مباني ديني را بصورت عميق و قلبي ، درك و دريافت نكرده است ، با تلقينات و تبليغات سوء ، به سرعت دچار انحراف مي شود :
ضعف آموزش مباني ديني مهمترين چالش جوانان امروز است
حجت الاسلام عباسعلي اختري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" با تأكيد بر اينكه در مجال كوتاه و با استفاده چند جمله نمي توان درراستاي اين موضوع مهم سخن گفت ، يادآورشد : عدم دريافت صحيح فرهنگ اسلام ، يكي از مشكلات و معضلات بزرگ جوانان امروز است .
عضو كميسيون فرهنگي مجلس گفت : بدليل ضعف تربيتي و آموزشي ، قشر جوان جامعه شناخت دقيق و صحيحي از اسلام و مباني ديني نداشته و همين عدم آگاهي ، غفلت از دين را در پي داشته است .
وي تصريح كرد : چنانچه از ابتدا ، درون خانواده و مراكز آموزشي مختلف ، سيستم صحيح و دقيقي حاكم بوده و مباني ديني و اخلاقي ، به زيبايي بيان شوند ، گرايش به دين و رشد معنوي افراد مختلف جامعه ، تقويت خواهد شد .
عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي ، القائات سوء دشمنان را يكي ديگر از مشكلات امروز جوانان اعلام كرد و گفت : بيگانگان حقايق را تحريف كرده و نمي گذارند جوان ، دين را بخوبي درك كند ، البته اگر آموزش بخوبي صورت گرفته و شناخت اقشار مختلف از دين ، صحيح و عميق باشد ، اين فعاليتها تأثيري نخواهد داشت .
آموزش صحيح نقش مؤثري در رشد معنوي جوانان دارد
حجت الاسلام مهدي ستوده رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان اردبيل در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت : ايجاد خودباوري در جوانان يكي از اولويتهاي مهم ، بمنظور رشد معنويت در اين گروه و همچنين گرايش صحيح آنها به خداوند متعال است .
حجت الاسلام ستوده با اشاره به اينكه برنامه ريزي براي قشر جوان جامعه از حساسيت ويژه اي برخوردار بوده و ريزه كاري هاي خاصي را مي طلبد ، افزود : انسان بواسطه فطرت خداجويي خود ، بطور طبيعي به درگاه خداوند تمايل دارد ، در اين شرايط چنانچه شناخت كافي از سوي مسئولان فرهنگي كشور ارائه شده باشد ، فطرت انسان پيروز خواهد بود ، اما اگر در راستاي ارائه شناخت دقيق ، فعاليت مناسب صورت نگرفته باشد ، غرايز انسان ، وي را هدايت خواهد كرد .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان اردبيل ، اول اقدام عملي و بعد برنامه ريزي را، از نقاط ضعف فعالان فرهنگي كشور اعلام كرد و گفت : متأسفانه اغلب مسئولان پيش از آنكه برنامه ريزي دقيق ، منسجم و كارشناسي شده اي داشته باشد ، فعاليت را آغاز و پس از كسب نتايج آن در صدد برنامه ريزي بر مي آيند .
تغيير نظام آموزشي زمينه اي براي رشد معنوي در قشر جوان است
حجت الاسلام مرتضوي رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان چهارمحال و بختياري در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" يادآورشد : متأسفانه جوان امروز با چالشهاي متعددي روبروست كه ناخودآگاه در روحيه وي تأثيرگذاشته و مانعي براي رشد و ارتقاء معنوي در وي است .
وي مسكن ، شغل ، افزايش اعتياد و بحران اخلاقي را از جمله مشكلات جوان امروز اعلام و تأكيد كرد : جواناني كه با هر يك از اين مشكلات دست به گريبان باشند ، نمي توانند از روحيه مناسبي برخوردار بوده و دچار چالش معنوي خواهند شد.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان چهارمحال و بخيتاري آموزشهاي پايه اي و بنيادي را از مهمترين اولويت براي رفع ضعفها و موانع موجود اعلام كرد و گفت : آموزش و پرورش ، مراكز پيش دبستاني و خانواده هر يك در جايگاه خود نقش مهم و سرنوشت سازي در تربيت معنوي و بيان مباني و مفاهيم ديني و مذهبي صحيح به آينده سازان كشور ، دارند .
وي با اشاره به اينكه نقش رسانه هاي گروهي نيز در اين مورد بسيار تأثيرگذار خواهد بود، افزود : شك نيست كه امر آموزش ارزشها و مباني ديني ، از همان سنين كودكي ، سبب مي شد كه مباني ديني و اخلاقي با فكر و روح فرد عجين شده و در شرايط مختلف زندگي اسير تندبادها نشود ، البته در اين ميان مسئولان مي بايست براي رفع مشكلات و دغدغه هاي قشر جوان جامعه فعاليتهاي لازم را داشته باشند .
گروه ديگري در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ضمن تأكيد بر نقش آموزش ، فضاي مناسب را نيز ضروري اعلام كردند .
اين افراد اعلام كردند ، فضاي خانوادگي ، آموزشي و اجتماعي ، كه جوان بطور طبيعي اوقات خود را در آنها مي گذراند ، مي بايست از موقعيت معنوي مناسبي برخوردار بوده و بتواند تأثيري مثبت در وي داشته باشد ، چرا كه فضاي مناسب يكي از عوامل و بسترهاي مناسب براي رشد معنوي ، فرهنگي و اجتماعي افراد است .
البته برخي نيز وظيفه مسئولان فرهنگي را در اين راستا خطير اعلام كرده و اظهار داشتند يك مسئول و مقام فرهنگي مي بايست بعنوان يك الگو و مبلغ مطلوب ، تنها به سخن گفتن اكتفا نكرده و اظهارات و عقايد خود را در مرحله عمل پياده كند ، در واقع علاوه بر فعاليتهاي اجرايي ، خود نيز با دقت نظر كامل و بدرستي به مباني ديني پايبند بوده به دستورات آن عمل كند :
فضاي مناسب ، بهترين بستر براي رشد معنوي جوانان است
حجت الاسلام علي نعمت الهي رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان بوشهر نيز در گفتگو با خبرنگار گروه دين انديشه "مهر" اظهار داشت : دوران جواني ، دوران شكل گيري شخصيت است ، روانشناسان در اين زمينه اعتقاد دارند كه بين 15 تا 25 سالگي شالوده شخصيت افراد بطور كامل شكل گرفته است ، البته بايد در نطر داشت در اين زمينه نيز مانند ساير موارد ، استثناهايي وجود دارد .
وي با اشاره به اينكه دوران جواني دوران بروز و ظهور احساسات است و در موارد بسياري ، احساسات جوانان بر منطق آنها غلبه مي كند ، گفت : بطور طبيعي جوان كم تجربه است و بايد براي كنترل احساسات ، همچنين بهره گيري مناسب از آن و هدايت صحيح ، به فضاسازي مناسب و هدايتگري مطلوب نياز دارد .
وي با تأكيد بر اينكه در جامعه اسلامي و معنوي ايران ، مسئولان فرهنگي وظيفه دارند بستري فراهم كنند كه سلامت جامعه تأمين شود ، گفت : فضاسازي مناسب ، بهترين بستر براي رشد معنوي در اقشار مختلف ، بويژه جوانان است .
حجت الاسلام نعمت الهي تصريح كرد : جوانان بطور فطري ، به معنويت گرايش دارند و تا زماني كه آلوده زندگي دنيوي و مادي نشده اند ، چنانچه بسترسازي مناسب و برنامه ريزي هاي دقيق و عميق وجود داشته باشد ، رشد و ارتقاء معنويت در جوان سطح جامعه را شاهد خواهيم بود .
براي جذب جوان به معنويت دولتمردان مي بايست فراتر از شعار عمل كنند
حجت الاسلام سيد حسين بهشتي نژاد رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" تأكيد كرد : براي شناخت صحيح و درك مناسب جوان ، مي بايست ابتدا به مسئله انسان شناسي از نظر قرآن كريم پرداخت ، در اين مرحله است كه در مي يابيم ويژگي هاي بسيار مهمي براي انسان تعريف شده است ، آسيب پذيري ، اثر پذيري و تربيت پذيري از جمله ويژگي هاي انساني عنوان شده است .
حجت الاسلام بهشتي نژاد تصريح كرد : نظام و دولتمردان بايد فراتر از شعار ، ( كه البته در جاي خود مفيد است )، عمل كنند ، اين گروه مي بايست نيازها را شناسي ، با صداقت و بر اساس امكانات واقعي كشور ، جوان را در اولويت قرار داده در رفع نيازهاي وي تلاش كنند .
وي با اعلام اينكه ايجاد بستر مناسب ، زمينه رشد و تعالي جوان را فراهم مي آورد ، گفت : شايسته است مسئولان اجرايي كشور ، نيازهاي جوان امروز را بخوبي شناخته و با توجه به مباني ديني و اخلاقي در راستاي رفع آنها ، اقدامات لازم را انجام دهند .
اما در مقابل تمام مطالبي كه مسئولان مختلف اظهار داشتند و تأكيد همگان بر وجود ضعف و مشكل براي قشر جوان جامعه در راستاي رشد معنوي ، رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كرمان معتقد است در جامعه امروز مشكلي در اين زمينه وجود ندارد ، تنها مي بايست مسئولان و اقشار مختلف مردم ، با دقت بيشتري به مسائل و مباني ديني توجه داشته باشند .
مانعي براي گرايش جوانان به معنويت وجود ندارد
حجت الاسلام مهدي عرب پور رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كرمان در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت : به اعتقاد بنده در جامعه امروز ، چيزي به عنوان مانع براي ارتقاء معنويت در جوانها وجود ندارد .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كرمان با اشاره به اينكه براي ارتقاء معنويت در جوانان امروز ، كمبودهايي وجود دارد ، تصريح كرد : اين كمبودها را نمي توان مانع تلقي كرد .
حجت الاسلام عرب پور نبود الگوهاي مناسب و تضاد بين اعمال و گفتار برخي از مسئولين را از جمله كمبودها و ضعفهاي موجود اعلام كرد و گفت : مسئولان مي بايست با صداقت در اعمال و گفتار و همچنين ايجاد زمينه مناسب براي جذب جوانان به معنويت ، با برنامه هاي عبادي مناسب ، در راستاي رسالت هاي خود موفق عمل كنند .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كرمان در ادامه توطئه هاي دشمنان به منظور منحرف كردن جوانان ، بواسطه تهاجم فرهنگي و سم پاشي هاي مسموم را مشكلي ديگر عنوان كرد و افزود : مقابله با اين تهاجم و ايجاد بستر و زمينه مناسب براي جذب جوانان به معنويت ، كاري بسيار ظريف و حساس است و مسئولان بايد با دقت نظر و برنامه ريزي دقيق در اين زمينه فعاليت كنند تا نتيجه مطلوب حاصل شود .
تهاجم فرهنگي ، نبود استدلالهاي قوي و عملكرد ضعيف مسئولان از ديگر موارد مطرح شده از سوي مسئولان فرهنگي و تبليغي كشور است .
اين گروه اعتقاد دارند چنانچه با تهاجم فرهنگي مقابله صحيحي صورت گرفته و فرهنگ سازي اصولي در كشور داشته باشيم ، بسياري از مشكلات برطرف خواهد شد .
همچنين اگر در پاسخگويي به پرسشهاي مختلف جوانان ، از استدلالهاي قوي ، روشن و منطقي استفاده شود ، ميل و رغبت جوانان به مباني ديني و اسلامي افزايش يافته ، با پذيرش قلبي به دستورات و مباني ديني و اخلاقي عمل خواهند كرد .
و البته برخي نيز عملكرد ضعيف مسئولان ديني و فرهنگي را عامل ضعف معنوي در جوانان مي دانند و اعتقاد دارند اگر مسئولان در راستاي رفع مشكلات جوانان در عرصه هاي مختلف اقتصادي واجتماعي ، بدرستي عمل كرده و در كنار آن نيز آموزش صحيح و دقيقي داشتند ، رشد معنوي مطلوبتري را در سطح جامعه شاهد بوديم .
نبود استدلالهاي قوي ديني و معنوي از چالشهاي جوان امروز است
حجت الاسلام علي دشتكي رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" تأكيد كرد : يكي از مشكلات و معضلاتي كه جوان امروز با آن مواجه است و مانعي براي رشد معنويت در وي تلقي مي شود ، عدم پاسخگويي مناسب والدين و مسئولان ، به سؤالات متعدد و مختلف اين قشر در ارتباط با مسائل ديني و معنوي است .
وي با اشاره به اينكه هر اندازه خانواده مذهبي باشد ، توجه به رشد معنويت ، متناسب با شرايط روز جامعه امري ضروري است ، تصريح كرد : والدين نبايد تنها به اينكه فضايي معنوي را براي فرزندان ايجاد كرده و خود به مباني ديني و اسلامي معتقد هستند اكتفا كنند ، حتي در چنين خانواده هايي نيز بايد مباني ديني بخوبي تبيين شده ، مسائل مختلف مذهبي تشريح شود تا جوان با آگاهي كامل به موضوعي گرايش و به آن عمل كند .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان زنجان تأكيد كرد : در چنين شرايطي ايمان و باور جوان بسيار سست بوده و با كوچكترين نسيمي ، تغيير جهت خواهد داد ، شايد به همين علت است كه جوانان تا در محيط خانواده و تحت نظارت و كنترل هستند ، باورهاي معنوي بيشتري دارند ، اما به محض اينكه از خانواده دور و مثلا وارد دانشگاه مي شوند ، اعتقادات آنها تغييرات اساسي مي يابد و متأسفانه ضعيف مي شود .
تهاجم فرهنگي بزرگترين چالش امروز جوان ايراني است
حجت الاسلام موسوي اطهر رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كهكيلويه و بويراحمد در گفتگو با خبرنگار گروه دين وانديشه "مهر" اظهار داشت : بزرگترين مشكلي كه امروزه به عنوان مانعي بزرگ براي گرايش جوانان به معنويت محسوب مي شود ، تهاجم فرهنگي و فعاليتهاي گسترده دشمنان در اين ارتباط است .
حجت الاسلام موسوي اطهر با اعلام اينكه سازمان تبليغات اسلامي در اين راستا برنامه هايي را طراحي كرده است ، گفت : با برگزاري جلسات " گفتمان مساجد " ، ويژه نسل جوان جامعه ، مسائل و مشكلات جوانان و همچنين نيازهاي آنان با بهره گيري از حضور كارشناسان علمي و مذهبي ، شناسايي و بررسي خواهد شد .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان كهكيلويه و بوير احمد با تأكيد بر اينكه در شرايط فعلي تهاجم فرهنگي دشمنان با بهره گيري از فيلم ، نشريات و مجلات غير اخلاقي ، بزرگترين مشكل و مانع براي گرايش جوانان به معنويت است ، رفع چالش هاي موجود و همچنين تلاش براي فرهنگسازي دقيق را عاملي براي ايجاد بستر مناسب ، بمنظور گرايش جوانان به معنويت و خداجويي اعلام كرد .
مسئولان فرهنگي براي جذب جوانان به معنويت عملكرد موفقي نداشته اند
حجت الاسلام شريفي راد رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان ايلام در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت : عوامل مختلفي در راستاي ارتقاء معنويت در جوانان امروز تأثيرگذار است كه از آن جمله مي توان به مواردي چون محيط خانوادگي ، محيط اجتماعي ، بويژه محيط آموزشي و همچنين القائات و تبليغات سوء و منفي دشمنان اشاره كرد .
وي مشكلات اقتصادي را نيز از ديگر موانع براي گرايش هر چه بيشتر جوانان به معنويت عنوان كرد و گفت : بي ترديد براي رفع اين موانع و جلب و جذب شايسته قشر جوان جامعه به معنويت ، مي بايست خانواده ، مسئولان آموزشي و همچنين مسئولان فرهنگي ، در راستاي رسالتهاي تربيتي و هدايتي خود عملكرد مثبتي داشته باشند .
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان ايلام با اشاره به اينكه به نظر مي رسد طي سالهاي اخير دستگاههاي فرهنگي و اجرايي كشور ، بدليل مشكلات و كمبودهايي كه داشته اند ، نتوانسته اند توفيقات لازم را داشته باشند ، گفت : چنانچه بستر لازم براي جوان فراهم شود ، اين قشر به خوبي در مسير معنويت حركت خواهد كرد .
وي برقراري ارتباط سالم مسئولان فرهنگي كشور با جوانان جامعه را راهكاري براي شناخت نيازها و درك عاطفي اين گروه اعلام كرد و افزود : در اين صورت است كه مسئولان مي توانند اعتماد جوان را جلب كرده ، از نيازهاي وي آگاهي يافته و برنامه ريزي صحيح و سازنده اي داشته باشند .
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، شك نيست ، تنها نماز خواندن ، روزه گرفتن و انجام ديگر اعمال ديني ، ملاكي بر معنويت افراد نيست ، بلكه معنويت ، بايد در اقشار مختلف ريشه عميق داشته و به قول معروف با گوشت و خون انسان عجين شده باشد ، در چنين شرايطي است كه تمام اعمال ، رفتار و گفتار انسان رنگ خدايي گرفته و براي رضاي خدا ، تقرب به او و رسيدن به كمال انجام مي شود .
در چنين شرايطي مي توان گفت معنويت رشد يافته و بارور شده است ، بنابراين علاوه بر آموزش و تبيين اعمال ديني ، لازم است رفتار و تفكر معنوي را نيز در افراد تقويت و آنها را بارور كرد .