به گزارش خبرنگار مهر، میگویند، قدیمیترها آن چه را که از طبیعت گرفتند به آن پس دادهاند، اما امروزیها، آنچه را که طبیعت به آنها داد، تنها گرفتند. زندگی روزمره و کار و کار و کار، گاهی آنقدر تکراری میشوند که برای مرخصی گرفتن از آنها و ساعتی در دل طبیعت رفتن یک بهانه لازم است، بهانهای که شاید هفتهای به نام گردشگری بتواند آن را دست و پا کند تا محیط دود گرفته شهر را برای ساعاتی با یک محیط آرام و آب و هوایی پاک و روح بخش و دشت سر سبز و گلهای وحشی رنگارنگ و یا کویری پوشیده از شوره زار عوض کرد.
تالابهای قم که هر یک در اضلاعی از موقعيت جغرافیایی این استان قرار گرفتهاند؛ محلهایی برای حضور طبیعت گردان و علاقمندان به اکوسیستم شده و تماشا و بررسی گونههای مختلف گیاهی و حیوانی بر جذابیت این حضور اضافه میکند.
شناسایی یک تالاب درست در سمت شمال قم و کیلومتر سه اتوبان قم - تهران، موضوعی است که توجه طبیعت دوستان را در سال جاری به خود جلب کرده است و بهانهای شد تا میراث فرهنگی قم، اقدام به برگزاری تور طبیعت گردی کند.
در تور طبیعت گردی، دانشجوها و خانوادهها رفته بودند. مردی با پسر و عروسش رفته بود؛ عروس کم سن و سال، مانند خیلیهای دیگر برای پیاده روی در کویر و بالارفتن از تپههای ماهوری مجهز نبود، اما با دوربینی که در دست داشت، لحظهها را ثبت میکرد.
رهاسازی بزمجه
دانشجویی که به گفته خود، هتلداری میخواند بدون در نظر گرفتن غریبه یا آشنا بودن مخاطبش گفت: قرار بود امروز یک جلسه توجیهی برای دانشجویان علمی کاربردی صنایع دستی هم برگزار شود اما خبری نشد؛ رهاسازی بزمجه هم شد جلسه توجیهی.
اشاره او به یک بزمجه بود که رهاسازی آن یکی از برنامههای جانبی تور بود و تا قبل از آن در دستان یک کارشناس خزنده شناسی سوژه عکس بسیاری از حاضران بود که از زوایای مختلف در قاب دوربینها ثبت میشد و در این بین کارشناس تلاش داشت اطلاعات مفیدی در مورد این گونه حیوانی در اختیار مخاطبان قرار دهد.
در مسیر تالاب معصومه با عبور از سایت دفن زباله و اسقاط خودرو، جمعی از عقابهای دشتی شکوه پرواز خود را به رخ بینندگان می کشیدند، پرندگانی که به دلیل تخریب زیستگاه ها، به سایت زباله رو آورده بودند و از زبالهها تغذیه میکردند. فاجعهای که شاید باعث منقطع شدن نسل این گونه پرندگان باشد و سندی برای شهرسازی بی رویه و از بین رفتن زیست بوم های طبیعی.
تماشای عقاب بر فراز کویر قم
تماشای عقاب های در حال پرواز و آن دسته ای که یک جا روی تپه های شنی و ماسه ای نشسته بودند، مورد علاقه طبیعت گردان قرار گرفت تا جایی که برنامه بازدید از تالاب با تاخیر رو به رو شد.
تپه های ماهوری اطراف تالاب به علاقه مندان این امکان را می داد که به تالاب نزدیک تر شوند و انواع پرنده های مهاجر را که از تالاب های شمالی در آبگیر معصومه استراحت می کنند از نزدیک ببینند.
مرغابی، آبچلیکها، کاکایی و حواصیل و دم جنبانک از پرندگانی هستند که علاقه مندان به پرنده شناسی به راحتی می توانند از فاصله نزدیک و بدون دوربین هم آنها را به تماشا بنشینند.
این تالاب به دلیل موقعیت جغرافیایی به عنوان استراحتگاه این مهاجران محسوب می شود و از آنجا که استان قم کریدور تالاب های شمال و جنوب است، شاهد حضور گونه های حیوانی متنوعی در تالاب معصومه است.
وجود پرندههای مهاجر و گونههای گیاهی
راهنمای تور در جمع طبیعتگردان ایستاد و شنوندگان شنیدند که پرندههای مهاجری که از سیبری وارد تالاب های شمالی میشوند در زمان عبور به سمت تالابهای جنوبی کشور مثل شادگان و خوزستان و ... از آبگیرهای میانی مانند بهشت معصومه قم به عنوان یک حد فاصل و استراحتگاه استفاده میکنند.
گونه های گیاهی مختلف از یک طرف و زمین چاک خورده و شور شده از سویی پشت قاب دوربین عکاسان کلید می خورد، اما پسماندهای موجود در مسیر این تالاب نیز در نگاه لنزها با حیرت و تاسف کلید خورد.
تالاب یهشت معصومه به رغم دیگر تالابهای استان که فصلی هستند، در تابستان و زمستان آب دارد و این یعنی حضور هر چه بیشتر پرنده های مهاجر و حضور گردشگران.
گردشگری که در گفتههای حجتالاسلام سید مهدی حسینی، مديركل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم كه چند روز پيش جاي خود را به معاون خود داده است، صنعت اول استان عنوان شد، در جادهای که به سمت تالاب معصومه میرود، با انبوهی از پسماندهای کارخانهها و کارگاهها روبه رو است.
صنعت اول استان که میتواند پای بسیاری از گردشگران را برای بازدید از پرواز دسته جمعی عقاب های دشتی به قم باز کند و یا علاقمندان را برای تماشای بیش از 500 گونه پرنده مهاجر در تالاب دعوت کند، آلوده از پسماندهای کارگاهی است.
مسیری که از مجموعه پهنههای آبی تشکیل شده و در انتها به یک رودخانه ختم میشود، از انبوه شیشه های شکسته قلیان و پارچههای تریکوبافی مملو است، اما مسیر ادارات و نهادهای نظارتی از جاده تالاب به دور است.