يكي از وجوه عدالت اجتماعي رعايت حقوق برابر براي افراد جامعه در استفاده از امكانات زندگي اجتماعي است با این وجود شاهد هستیم که در کلانشهر مشهد كه در طول سال هزاران زائر و مسافر معلول و كم توان و سالمند دارد حتي يك اتوبوس مناسب‌سازي نشده وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، سالمندان، معلولين، زنان باردار، بيماران و خانم‌هايي كه با كالسكه‌ كودكان به داخل شهر مي‌آيند همه نياز به مناسب‌سازي محيطي و مناسب‌سازي اماكن دولتي دارند اما این ضرورت اجرایی نشده است.

در حالی که باید شوراي شهر مشهد به عنوان نماينده‌ مردم بر كار شهرداري در خصوص عدم صدور پروانه و پايان‌كار براي ساختمان‌هاي مناسب‌سازي نشده، نظارت جدي ‌تري داشته باشد به نظر می رسد این مهم در پس پرده فراموشی از خاطره ها پاک شده است.

بنا به گزارش رسيده از كميته مناسب‌سازي شهرستان مشهد قطار شهري مشهد موظف شده بود تا پايان خرداد آسانسور انتهاي بلوار وكيل‌آياد را نصب و گزارش اقدام انجام شده را به بهزيستي مشهد ارسال كند ولی این مهم هنوز محقق نشده است.

به گفته دبير كميته مناسب‌سازي مشهد سازمان قطار شهري مشهد نيز موظف شد كه تا پايان آذرماه دو ايستگاه از ايستگاه‌هاي قطار شهري را براي تردد آسان نابينايان و ساير توان‌يابان مناسب‌سازي کند، این امید نیز هنوز در کوچه پس کوچه های وعده و وعید به سر می برد.

قول مساعد قطار شهري براي مناسب‌سازي

محمد فياض عنوان كرد: رئيس قطار شهري مشهد سال گذشته، در خصوص مناسب‌سازي سامانه قطار شهري براي نابينايان، قول مساعد داده است.

فياض گفت: اداره كل اوقاف و امور خيريه نيز موظف شده بود با توجه به مصوبه اين كميته در مرداد ماه سال قبل، تا پايان خرداد‌ماه جاري نتيجه بررسي وضعيت 20 مسجد جهت مناسب‌سازي را به بهزيستي مشهد ارائه كند.

وي افزود: بازديد كارشناسان بهزيستي، ورزش و جوانان و راه و شهرسازي مشهد از استخر 15 خرداد و اعلام نتيجه‌ قطعي اين بازديد جهت مناسب‌سازي از ديگر مصوبات كميته بود.

فياض اظهار كرد: در زمينه مناسب‌ سازي اماكن عمومي نيز مقرر شد اتحاديه‌هاي هتل‌ داران و هتل ‌آپارتمان ‌داران مشهد اسامي و نشاني هتل‌ها و هتل‌آپارتمان‌هاي مناسب‌سازي شده و داراي محدوديت مناسب‌سازي را به كارشناس مناسب‌سازي بهزيستي مشهد ارائه كنند تا بازديد از اين مراكز صورت گرفته و نتيجه به كميته اعلام شود.

همچنين شهرداري مشهد، اداره كل ميراث فرهنگي و اتحاديه‌هاي متبوع مكلف شدند در هنگام صدور و تمديد مجوز و نيز صدور پايان كار براي هتل‌ها و هتل‌آپارتمان‌ها رعايت ضوابط مناسب‌سازي در اين مراكز را لحاظ كنند.

عدم نظارت مناسب بر قانون مناسب سازي

مدير عامل انجمن شهر بدون حامي گفت: بر اساس ماده 2 قانون جامع حمايت از حقوق معلولين، شهرداري‌ها بايد براي ساختمان‌هايي كه مناسب‌سازي را رعايت نكنند پروانه و پايان‌كار صادر نكنند اما اين قانون در حال حاضر توسط شهرداري‌ها اجرا نمي‌شود.

وي با بيان اينكه بسياري از ساختمان‌هاي دولتي و اماكن عمومي كه در سال‌هاي اخير ساخته شده‌اند به دليل عدم نظارت مناسب، از اين قانون فرار كرده‌اند گفت: اگر صاحبان ساختمان‌ها بدانند كه اجراي ضوابط مناسب‌سازي هيچ هزينه‌اي براي آنها در بر ندارد و به سهولت تمام قابل انجام است، از قانون فرار نمي‌كنند.

وي تأكيد كرد: اگر موضوعاتي مانند سطح شيب دار، درب اتوماتيك، آسانسور و سرويس‌هاي بهداشتي مخصوص معلولين، كه ضوابط اصلي مناسب‌سازي در ساختمان‌ها را تشكيل مي‌دهد در نقشه‌ها و طراحي‌هاي اوليه‌‌ ساختمان‌ها در نظر گرفته ‌شود از اتلاف منابع در مراحل بعدي و دوباره‌كاري جلوگيري مي‌شود.

وي گفت: تنها تفاوت رعايت با عدم رعايت اين ضوابط در نحوه‌ اجراي اين موارد است كه انجمن حاميان حاضر است بر اجراي اين موارد نظارت و به عنوان بازوي شوراي شهر و شهرداري، به اجراي صحيح اين ضوابط كمك كند.

حسيني با تأكيد بر اينكه حتي يك بانك نداريم كه ضوابط مناسب‌سازي را به طور كامل رعايت كرده باشد اظهار داشت: شوراي شهر به عنوان نمايندگان مردمي كه بخشي از آنها معلولين و ديگر اقشار نيازمند به مناسب‌سازي است بر عملكرد اجرايي شهرداري‌هاي مناطق نظارت بيشتري داشته باشد.

تنها مناسب‌سازي ساختمان‌هاي دولتي مطرح نيست

وي با تأكيد بر اينكه اعضاي شوراي شهر نمايندگان مردم هستند و بايد توجه بيشتري به خواست‌هاي به ‌حق مردم داشته باشند گفت: جامعه رو به سالمندي است و اين موضوعي نيست كه از ديد اعضاي شوراي شهر پنهان باشد بنا بر اين بايد توجه كنيم كه مناسب‌سازي براي ساير گروه‌ها به‌جز معلولين نيز ضرورت دارد.

وي در خصوص ويژگي‌هاي پروژه‌ها و برنامه‌هاي شهرداري‌ها گفت: هر طرح و برنامه‌اي كه توسط شهرداري‌ها به شورا ارائه مي‌شود بايد در صحن شورا با نگاه جامع به حقوق شهروندان بررسي شود.

وي افزود: تنها مناسب‌سازي ساختمان‌هاي دولتي و اماكن عمومي مطرح نيست بلكه شهرسازي، معبر سازي، احداث بوستان و فرهنگ‌سرا، مسجد، كتابخانه، رستوران، هتل، ساختارهاي عمومي و سرويس بهداشتي و ديگر ابنيه‌ شهري، همه و همه بايد با توجه به عدالت اجتماعي اجرا شود.

مدير عامل انجمن حاميان شهر بدون مانع گفت: يكي از وجوه عدالت اجتماعي، رعايت حقوق برابر براي تمام افراد جامعه در استفاده از امكانات زندگي اجتماعي است كه شامل معلولين و بيماران و جانبازان و سالمندان هم مي‌شود.

وي با اشاره به عدم توجه نهادهاي فرهنگي و آموزشي استان در زمينه‌ عمومي كردن و ترويج انديشه‌ مناسب‌سازي گفت: شوراهاي شهر مي‌توانند با برگزاري همايش‌ها و كارگاه‌هاي آموزشي، آگاهي متخصصان را ارتقا داده و با تصميم‌سازي در خصوص مناسب‌سازي اماكن تفريحي ورزشي و فرهنگي، روح نشاط را به درون اين قشر بازگردانند.

وي توضيح داد: براي مثال يكي از خيرين محترم مدرسه‌ساز كه چندين بنا و ساختمان مورد نياز براي فرزندان اين شهر را ساخته و به آموزش و پرورش تحويل داده، به دليل ناآگاهي يا غفلت مسئولان سازمان نوسازي و تجهيز مدارس، ضوابط مناسب‌سازي را رعايت نكرده است.

مردم بهترين نظارت كنندگان بر عملكرد مسؤولين

وي گفت: مردم بهترين نظارت كنندگان بر عملكرد مسؤولين هستند و ما موارد زيادي را سراغ داريم كه سازمان نوسازي و تجهيز مدارس، به وظايف خود در مورد مناسب‌سازي عمل نكرده اما نه شوراي شهر و نه هيج دستگاه ديگري، اين سازمان را مورد سؤال قرار نداده‌اند.

حسيني با بيان اينكه انجمن حاميان حاضر است تمام اطلاعات تخصصي خود در زمينه‌ مناسب‌سازي را در اختيار اعضاي شوراي شهر و مسؤولين شهرداري‌ها قرار دهد گفت: مسئولان اجرايي بايد بدانند كه هر روز و هر لحظه ممكن است به خاطر يك حادثه، خود يا يكي از اعضاي خانواده‌شان به معلوليت دچار شود بنا بر اين، بايد موضوع مناسب‌سازي را جدي‌تر بگيرند.

وي با اظهار تأسف از اينكه به گفته‌ او در رشته هاي دانشگاهي مشهد كه با عمران و شهرسازي مرتبط هستند توجهي به مناسب‌سازي نمي‌شود گفت: در كل مشهد حتي يك اتوبوس مناسب‌سازي نشده نداريم و اين با روح نام‌گذاري پايتخت معنوي ايران هيچ‌ سازگاري ندارد.

وي گفت:‌ از طرفي اين موضوع كه در طول سال هزاران زائر و مسافر معلول و كم توان و سالمند به كلان‌شهر مذهبي مشهد مي‌آيند ضرورت پرداختن به مناسب‌سازي را بيش از پيش نمايان مي‌كند.

حقوق معلولين بايد رعايت شود

وي با بيان اينكه مشهد به عنوا ن الگوي آزمايشي شهر اسلامي انتخاب شده گفت: يكي از آيتم‌هاي معماري اسلامي، عدالت در رعايت حقوق همه‌ي شهروندان است كه اگر از اين جنبه هم به موضوع نگاه كنيم حقوق معلولين بايد به عنوان يكي از طيف‌هاي اجتماعي تأثيرگذار رعايت شود.

وي با تأكيد بر اينكه بسياري از معلولين در حال حاضر از امكانات اجتماعي مثل تحصيل،‌ گردش در پارك، سوار شدن به اتوبوس و رفتن به دانشگاه محروم هستند گفت: فقط قطار شهري مشهد در بعضي قسمت‌ها به مناسب‌سازي توجه كرده كه اجاي تشكر دارد.

وي با يادآوري اينكه بحث‌هاي تازه‌اي در زمينه‌ مناسب‌سازي امكانات آي‌تي در دنيا مطرح شده گفت: ما هنوز داريم در مورد مناسب‌سازي فيزيكي امكانات ساختماني در شهر صحبت مي‌كنيم در حالي كه دنيا امكان دسترسي الكترونيك براي معلولين را بررسي مي‌كند.

 شوراي شهر مشهد به عنوان كلانشهر ايران مي‌تواند با نظارت دقيق‌تر بر شهرداري‌ها و ساخت‌و سازهاي عمومي، در زمينه‌ رعايت مناسب‌سازي، الگوي شهرستان‌ها قرار گيرد تا آنها حركت‌هاي خود در اين زمينه را تسريع و تقويت كنند.

............................................

گزارش: ملیحه زرین پور

برچسب‌ها