یک باستان شناس گفت: 80 درصد از چهارطاقی های موجود در ایران، همچنین نقش برجسته های متعلق به دوره ساسانیان در کنار رودخانه ها، چشمه ها و حوضچه های آب واقع شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، دومین همایش باستان شناسی و هنر ساسانیان با حضور  تورج دریایی، ساسانی‌شناس و استاد دانشگاه کالیفرنیا، شاهرج رزمجو و میلاد وندایی از باستان شناسان کشور در موزه فرش ایران برگزار و تندیس دکتر عزت الله نگهبان به تورج دریایی ساسانی شناس برجسته اهدا شد.

در ادامه، میلاد وندائی دبیر اجرایی دومین همایش باستان شناسی و هنر ساسانیان و از باستان شناسان کشور از بررسی های خود درباره چهارطاقی ها و نقش برجسته های دوره ساسانی در ایران سخن گفت و بیان کرد: تمامی نقوش برجسته ساسانی غیر از یک نمونه در کنار رودخانه، چشمه و حوضچه های آب قرار گرفته اند.

وی گفت: نقش رستم و نقش رجب در کنار رودخانه بزرگی قرار گرفته اند و نقش برجسته های فیروزآباد متعلق به اردشیر بابکان نیز در کنار رودخانه هستند شاید می خواستند نشان دهند که عنصر آب در کنار نقش برجسته باید حضور داشته باشد. حتی این دیدگاه در کنار مجسمه شاپور نیز وجود دارد و با اینکه در مرتفع ترین بخش کوه واقع شده و دسترسی به آن مشکل ات اما در پشت سر مجسمه سه استخر وجود دارد و یک چشمه درحال جوشیدن است.

وندائی گفت: نقش برجسته سلماس تنها نقش برجسته ای است که در کنار آب دیده نمی شود شاید برای اینکه پیام این نقش برجسته چیز دیگری بوده که با ماهیت نقش برجسته های دیگر کاملا متفاوت است به همین علت در زمان خاص و برای موضوع خاصی حجاری شده است.

وی همچنین درباره رابطه میان آب و چهارطاقی های تاریخی نیز بیان کرد: 98 چارطاقی ثبت شده است که حدود 80 درصد آنها در کنار رودخانه و چشمه های آب قرار گرفته اند.