یاسوج – خبرگزاری مهر: کمبود مسجد و روحانی به عنوان یکی از مهمترین مشکل حوزه فرهنگ دینی کهگیلویه و بویراحمد، این روزها بیشتر به چشم می خورد به طوری که 400روستا فاقد مسجد و روحانی هستند.

این روزها حال و هوای کهگیلویه و بویراحمد عاشورایی است و مردم شیفته اهل بیت(ع) این استان در عزای شهادت سید الشهدا و یارانش به سوگ نشسته اند. در هر کوی و برزن و هر شهر و روستای استان، دستجات عزاداری در سوگ امام سوم شیعیان و یاران باوفایش نوحه می خوانند و بر سر و سینه می زنند.

عشایر بویراحمدی و قشقایی هم که تازه از روزهای پر رنج کوچ رسته و در قشلاق مسکن گزیده اند، پرچمی سیاه بر بالای سیاه چادر خود افراشته اند. عشق و علاقه مردم کهگیلویه و بویراحمد به اهل بیت عصمت و طهارت وصف ناشدنی است و اینگونه است که 100درصد جمعیت این استان شیعه هستند و دل در گرو اهل بیت(ع) دارند.

همچنین وجود بیش از 300بقعه متبرکه در استان خود گواهی بر ارادات دیرینه مردم این دیار به خاندان پاک پیامبر(ص)در طول تاریخ است.

با این همه عشق و علاقه اما هنوز زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری در حوزه فرهنگ دینی آن گونه که شایسته است مهیا نشده است. کمبود مسجد و روحانی از جمله مشکلاتی است که این روزها در استان نمود بیشتری دارد.

عزاداری محرم در 400روستا بدون روحانی

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد از اعزام بیش از 700روحانی به مناطق مختلف این استان در دهه اول محرم خبرداد و گفت: با این حال هنوز در بسیاری از مناطق کمبود روحانی وجود دارد.

حجت الاسلام سید جعفر مرتضوی به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون بیش از 400روستا در این استان مراسم عزاداری ماه محرم را بدون حضور روحانی برگزار می کنند.

وی بیان کرد: در ماه رمضان نیز 400روستای بالای 500 نفر این استان فاقد روحانی بودند.

مرتضوی کمبود روحانی در استان را زمینه ساز بسیاری از آسیبها و مشکلات اجتماعی و فرهنگی دانست و اظهار داشت: تنها 30روحانی مستقر و 70 روحانی طرح هجرت در این استان مشغول فعالیت هستند که این میزان کمتر از میزان استاندارد است.

وی بیان داشت: این اداره کل برای اعزام روحانی به مناطق مختلف در ماه رمضان و ماه محرم با کمبود اعتبار مواجه است.

700روحانی بومی استان در سایر استانها فعالیت می کنند

مرتضوی تصریح کرد: این در حالی است که بیش از 700روحانی بومی این استان در سایر استانها مشغول فعالیت دینی هستند.

وی به وجود بیش از 60 خانه عالم در استان اشاره کرد و گفت: اغلب خانه های عالم این استان فاقد روحانی است.

مرتضوی افزود: این خانه ها با مشکلات زیادی ساخته شده اند اما به دلیل عدم رعایت پیوست فرهنگی آن توسط استانداران قبلی اکنون عالم در آنها نیست.

اما کمبود روحانی تنها مشکل بخش فرهنگ دینی نیست بلکه کمبود مسجد نیز از دیگر مشکلات این بخش در این استان است. مسجد از دیرباز به ‌عنوان اصلی‌ترین پایگاه دینی مسلمانان مطرح بوده و از همین مکان مقدس بود که مرزهای عقیدتی و جغرافیایی اسلام به سایر بلاد دور و نزدیک گسترش یافت. با این حال کهگیلویه و بویراحمد به شدت با کمبود مسجد مواجه بوده و این کمبود در شهر یاسوج نمود بیشتری دارد.

برای هر12هزار نفر یک مسجد در یاسوج وجود دارد

یک کارشناس فرهنگی و اجتماعی در استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: هم اکنون برای هر 12هزار نفر در شهر یاسوج تنها یک مسجد وجود دارد.

رضا محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: حدود 120 هزار نفر در شهر یاسوج و حومه آن سکونت دارند و این در حالی است که تنها 10 مسجد در این شهر وجود دارد.

وی بیان کرد: هم اکنون برخی از مناطق و محله های شلوغ در این شهر فاقد مسجد هستند و این می تواند مشکلات فرهنگی و اجتماعی عدیده ای ایجاد کند.

محمدی تصریح کرد: هرگاه نقش و جایگاه مسجد در مناسبات اجتماعی کمرنگ شود زمینه بروز برخی انحرافات و آسیبهای اجتماعی و فرهنگی ایجاد خواهد شد.

این کارشناس فرهنگی و اجتماعی اظهار داشت: متاسفانه امروزه جامعه ما در معرض آسیبها و خطرات زیادی است که تنها با تقویت اعتقادات مذهبی به خصوص تقویت مهمترین پایگاه اجتماعی مذهب یعنی مساجد می توان این خطرات را دفع کرد.

وی بیان داشت: در صورتی که در همه محله ها و مناطق این شهر مسجد احداث و همچنین به کارکردهای اجتماعی و فرهنگی مساجد توجه بیشتری شود، امنیت اجتماعی و روانی جامعه ارتقا خواهد یافت.

محمدی یادآور شد: لازم است شورای فرهنگ عمومی استان نسبت به این مسئله حساسیت بیشتری نشان دهند و راهکارهایی برای حل این مشکل بیاندیشد.

برخی روستاهای کشور بیشتر از یاسوج مسجد دارند

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این خصوص گفت: شهر یاسوج نسبت به جمعیت کمترین مسجد را در بین شهرهای استان دارد.

حجت الاسلام سید علی صالح موسوی اعظم در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: هم‌اکنون تعداد مساجد در برخی روستاهای کشور از تعداد مساجد در یاسوج بیشتر است.

وی بیان کرد: با توجه به جمعیت رو به رشد شهر یاسوج و حومه هم اکنون به 30 مسجد در این شهر و حومه آن نیاز است.

این مسئول همچنین از کمبود 50 مسجد در دیگر شهرهای این استان خبر داد و گفت: 12 شهر دیگر این استان نیز هرکدام به یک تا پنج مسجد نیاز دارند.

موسوی اعظم کمبود زمین در شهرها، عدم توجه به جایگاه مسجد در طراحی شهرها در گذشته و بنیه ضعیف مالی مردم را از دلایل کمبود مسجد در شهرهای این استان عنوان کرد.

اما کمبود مسجد تنها مختص به شهرهای این استان نیست و بسیاری از روستاهای کهگیلویه و بویراحمد هم فاقد مسجد هستند.

400روستای کهگیلویه و بویراحمد مسجد ندارند

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: 400 روستای بالای 20 خانوار در این استان نیز هم اکنون فاقد مسجد هستند.

موسوی اعظم اظهار داشت: در حال حاضر زمینهای زیادی از سوی مردم این استان به منظور احداث مسجد وقف شده اما به دلیل کمبود اعتبار هیچ کاری انجام نشده است.

وی تصریح کرد: دولت سالانه اعتباری برای ساخت مسجد کمک می کند اما این اعتبار کافی نیست و لازم است مردم هم به مسجد سازی روی بیاورند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: همه مسئولان به خصوص دستگاههای فرهنگی نسبت به ترویج فرهنگ مسجد سازی تلاش کنند تا زمینه مشارکت مردم و خیرین در این خصوص بیشتر شود.

وی بیان کرد: در طول تاریخ مساجد توسط مردم ساخته می شد و امروز هم باید با فرهنگسازی این سنت حسنه گسترش یابد.

بر اساس یک آمار غیر رسمی بیش از 400مسجد در مناطق مختلف در حال ساخت هستند اما اغلب آنها به دلیل کمبود اعتبار پیشرفتی کمتر از 20درصد دارند و یا هنوز عملیات احداث آنها آغاز نشده است.

بخش فرهنگی هم از محرومیت رنج می برد

به گفته مدیرکل سازمان تبلیغات کهگیلویه و بویراحمد، کمبود اعتبار مهمترین مشکل دستگاههای فرهنگی استان برای اجرای برنامه ها و فعالیتهای فرهنگی است.

مرتضوی گفت: بخش فرهنگی این استان نیز همانند سایر بخش ها از محرومیت رنج می برد.

وی تصریح کرد: لازم است در کنار تلاش برای محرومیت زدایی از بخشهای مختلف استان، بخش فرهنگی نیز مورد توجه قرار گیرد.

مرتضوی بیان داشت: حمایت ويژه مسئولان و مشارکت مردم در اجرای این برنامه ها نقش مهمی در توسعه فرهنگ دینی در استان خواهد داشت.

وی بر ضرورت تحول فرهنگي و نگاه جامع به اين مقوله تاکید کرد و گفت: پيشرفت فرهنگي بسترساز پيشرفت در ساير بخش‌ها است.

به گزارش خبرنگار مهر، توسعه و تقویت شبکه ارتباطات اجتماعی، مقابله با انحرافات دینی و آسیبهای اجتماعی، تقویت وحدت و همگرایی مسلمین، تبلیغ دینی و پاسخگویی به شبهات، رفع مشکلات مردم و ... برخی از کارکردهای مسجد هستند که توجه ویژه به آنها می تواند زمینه ‌ساز بروز و ظهور تحولات چشمگیر و تغییرات بنیادین در جامعه شود.

به نظر می رسد دولت و مردم و به ویژه خیرین باید اهتمام بیشتری برای ساخت مساجد در مناطق مختلف استان داشته باشند تا مردم و به خصوص جوانان از آماج رو به رشد تهاجم فرهنگی در امان بمانند.