وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با انتقاد از نبود نگاه جمعی و تیمی در عرصه کسب و کار و عدم توجه به زمان، تاکید کرد: میزان بهره وری در کشور ما حتی از سایر کشورهای آسیایی نیز پایین تر است.

به گزارش خبرنگار مهر از قم، علی ربیعی در مراسم اختتامیه نهمین دوره مسابقات کشوری قرآن کریم ویژه جامعه کار و کارگری که در مرکز همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، اظهار داشت: فضای حسینی(ع) در محیطی قرآنی حتما خیر و برکتی برای جامعه کار خواهد داشت و حسین(ع) به ما آموخت که بر اساس آموزه‌های قرآنی آنچه حق می‌دانیم در مقابل ظلم و تزویر بیان کنیم و آنچه برای هر انسانی شیرین‌ترین داشته یعنی جان است را در طبق اخلاق بگذاریم.

وی ادامه داد: امیدواریم خداوند به ما کمک کند تا به برکت قرآن و نگاه به خون حسین بتوانیم در عرصه خدمت به مردم و سربلندی اسلام عزیز و سرفرازی میهن، فعالیت‌های موثری داشته باشیم.

بوسه پیامبر بردست کارگر یک جهت دهی مهم است

ربیعی با بیان اینکه اولین آموزه دینی ما نسبت به موضوع کار این است که همیشه شنیده‌ایم حضرت رسول(ص) بر دستان کارگر بوسه زده است، گفت: درحقیقت این یک درس بزرگ است که ایشان به ما می‌دهد و آن ارزش دستی است که در جهت پیشرفت یک جامعه تلاش می‌کند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه خیلی‌ها در عرصه تجارت فعالیت می‌کردند و مسلمانان معتقدی هم بودند، گفت: اما بوسه رسول اکرم(ص) بردستان فردی که با کار خود چیزی به جامعه اضافه می‌کند یک علامت و جهت برای ما است، و امروز در بحث‌های سرمایه اجتماعی و در بحث‌های اینکه چگونه یک جامعه می‌تواند به یک جامعه‌ای بالنده برسد نگاه رهبران جامعه شاید کمی از این حرکت نمادین حضرت رسول(ص) را در برنداشته باشد.

وی اظهار داشت: من معتقد هستم قرآن برای خلاق‌ترین و سازنده‌ترین و بنیادی‌ترین فعالیت‌های انسانی یعنی کار رهنمودهای زیادی را مطرح کرده است، یکی از بحث‌ها مهم در جامعه امروز ایران در عرصه آسیب‌شناسی فرهنگی در مسیر توسعه این است که اگر حتی اقتصاد و مسائل زیرساختی و پول حل شود تا یک مشکل و مسئله اساسی حل نشود فایده‌ای ندارد.

ربیعی با اشاره به اینکه پاشیدن پول به یک زمینی که آمادگی نداشته باشد نتیجه‌ای نخواهد داشت، گفت: مسئله اساسی مذکور این است که ما آسیب‌های فرهنگی اساسی در زمینه کار داریم، یکی از عرصه‌های مهم در زمینه آسیب‌شناسی کار نبود فرهنگ پس انداز در جامعه ما است، شاید بگوییم پولی نیست که پس انداز شود، نباید به کارگران نگاه کرد، پس انداز در جامعه ما که با فرهنگ قناعت یکی می‌شود مورد توجه نیست، در ژاپن خرید سهام یکی از مهم‌ترین خصلت‌های فرهنگی در این کشور است.

وی تصریح کرد: ما امروز واقعا در زمینه پس انداز در جامعه دچار مشکل هستیم و اگر پس اندازی هم می‌شود مولد نیست و یا سکه است یا ارز، این پس انداز‌ها راهی به سوی تولید و خرید سهام ندارد، این یکی از مسائل جدی در جامعه ایرانی است، فرهنگ قرآنی ما بر این مسئله توجه داشته و برقناعت و تولید تاکید دارد.

نگاه ارزشی به کار کاهش یافته است

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: مسئله مهم دیگر این است که نگاه به کار در بین کارکنان ما تغییر کرده است، اتفاقا یکی از مواردی که قرآن برآن تاکید زیادی دارد نوع نگاه به کار است، مطالعات بنده نشان داده است که کارکنان ایرانی معتقد هستند پولی که می‌گیرند حقشان است و در ازای کار زورکی برای دولت اخذ می‌شود.

وی با بیان اینکه ارزش کار باید مورد توجه باشد، تاکید کرد: حتی در جوامعی که سکولار هستند و در جوامعی که نگاه دینی به موضوع کار ندارند پدیده‌ای به عنوان اخلاق حرفه‌ای وجود دارد و آن را به عنوان یک تعهد اجتماعی مورد نظر دارد، در قرآن هم شاهد یک نوع تعهد الهی به کار هستیم اما متاسفانه امروز کار یک ارزش نیست.

ربیعی اضافه داشت: یک زمانی واقعا در ایرانی که نوعی از فرهنگ در اثر انقلاب و جنگ رخ داد و متاسفانه مدت زمان ماندگاری‌اش به هژمونی میان نسلی تبدیل نشد، در آن زمان اگر پول روی میز می‌گذاشتند فرد مقابل می‌گفت من به اندازه روزهایی که کار کردم پول بر می‌دارم، آموزه‌های ما بر این موضوع تاکید دارد اما به دست آوردن پول در ازای تلاش امروز به اندازه کافی در قالب فرهنگ ایرانی نیست.

وی با اشاره به اینکه ارزش‌ها وجود دارد اما به دلیل برخی مسائل منفعل می‌شود، گفت: ما باید این ارزش‌ها را فعال کنیم، اینکه در جامعه فردی ببیند اقشاری بدون زحمت به پول دست یابند، خودش را مقایسه می‌کند و این نگاه به پایین‌ترین اقشار هم تسری می‌دهد، این فرهنگ امروز قالب شده و باید از قرآن مدد گرفت تا بتوان یک جامعه دینی با اخلاق دینی ایجاد شود.

تا زمانی که فرهنگ کار اصلاح نشود به سعادت نمی‌رسیم

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه تا زمانی که فرهنگ کار در جامعه اصلاح نشود ما به سعادت و آنچه از مقصود پیشرفت هستیم و توسعه همراه با عدالت مد نظر رهبر معظم انقلاب نمی‌رسیم، گفت: یکی از مسائل دیگر پایین بودن بهره وری است، متاسفانه بهره وری امروز ایران حتی از کشورهای آسیایی هم پایین‌تر است، البته در بهره وری عوامل مختلفی موثر هستند اما نوع نگاه و تعامل فرد با شغل خودش و تکنولوژی که با آن کار می‌کند در بهره وری مهم است.

وی تصریح کرد: مشکل دیگر تعاون است، در قرآن کریم پیرامون مشارکت و تعاون تاکیدات زیادی وجود دارد، امروز حتی از مدل‌های کسب و کار کنفوسیوسی که در جنوب شرق آسیا برکار گروهی تاکید دارد عقب هستیم و این درحالی است که دین ما بر این مسئله بسیار تاکید کرده است، کار تیمی هم افزایی ایجاد می‌کند و در این زمینه مشکل داریم، باید فرهنگ ما به سمتی برود که بتوانیم در بخش تولید و اداری و سیاست گذاری خود به سمت کار گروهی برویم.

برای توسعه باید به وقت و زمان توجه داشت

ربیعی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در توسعه نگاه به زمان است، اضافه کرد: تاکید قرآن برنامه ریزی برای آینده است، ما از نظر فرهنگی در گذشته‌ها سیر می‌کنیم و نگاه‌مان هنوز براساس مناسبات گذشته است، ما حتما باید نگاه‌مان به آینده باشد و از حال نگری هم عبور کنیم، یکی از مشکلاتی که ما داریم این است که به وقت توجه نمی‌کنیم، ما در ابتدای انقلاب به دلیل تشکیل یک تشکل کارگری با ایشان دیدار داشتیم که پنج دقیقه دیر کردیم و ایشان به دلیل همین تاخیر بسیار ناراحت شدند، در حال حاضر این نگاه در بسیاری از فضاهای کاری ما وجود ندارد.

وی با انتقاد از کوتاه بینی در جامعه و مسائل اقتصادی گفت: یکی از مشکلات مهم ما در فضای کسب و کار سیفی کاری است، ما نمی‌خواهیم بکاریم تا دیگران بخورند، آموزه‌های قرآنی به ما می‌گوید که بسازید برای دیگران و خیرات از خود به جای بگذارید، خیرات یعنی جامعه‌ای بسازید که آیندگان بتوانند از آن بهره‌مند شوند، ما حتی در بحث تجاری و صنعتی و کارآفرینی به سمتی می‌رویم که گردش پول فردا سود را در جیب خودش بگذارد.

مساعدت جمعی وجود ندارد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: از مسائل دیگر نبود مساعدت و خیر جمعی است، آموزه‌های قرآنی بر این امر بسیار بسیار تاکید دارد، این از آسیب‌های جدی فرهنگی ما است، آیت الله سبحانی عمل صالح را در ذهن ما تغییر دادند و فرمودند که عمل صالح شامل کار مناسب، انجام درست کار، تصمیم درست گرفتن، عقلایی فکر کردن و براساس کار‌شناسی عمل کردن، این مسئله واقعا به دل بنده نشست و حتما در این زمینه کاری خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: ما ناچار هستیم برای رسیدن به جامعه‌ای مطلوب در حال و آینده به سمت احیا کردن ارزش‌های دینی و ارزش‌هایی که فرهنگ جامعه را متحول می‌کند حرکت کنیم، در رابطه کارگر و کارفرما اگر با استفاده از آموزه‌های دینی عمل کنیم و این توجه به مشارکت اجتماعی است و باید به مفاهیم ناب دینی خود برگردیم، جامعه ما باید فرهنگ کار را در عرصه کارگری، تولیدکنندگی، تجارت و... تغییر دهد.

دغدغه حرام و حلال کاهش یافته است

ربعی با بیان اینکه کار و تلاش کافی در جامعه وجود ندارد، گفت: همه ما نیز همیشه انتظار داریم، یک جامعه‌ای که همه از یکی نقد می‌کنند و معلوم نیست سوم شخص مورد انتقاد کیست، این شخص خود ماهستیم، بنده واقعا احساس نگرانی می‌کنم که می‌بینم دغدغه حرام وحلال کاهش یافته و این مفهوم باید به صورت روزمره جلوی چشمان ما باشد، اگر هر عملی با این قیاس سنجیده شود بسیاری از مشکلات ما حل می‌شود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پایان افزود: راه فائق آمدن بر بسیاری از مشکلات توجه به این فرهنگ دینی است و امیدواریم این توجه به قرآن کریم در همه سطوح کشور مورد نظر باشد، باید به وجدان دینی توجه کرد تا بتوان در قبال آن احساس مسئولیت داشت، بعد دین و باور دینی در جامعه ایران فوق العاده زیادی است اما باید این ارزش‌ها از دل باور‌ها به سمت میدان عمل بیاید، ایران دینی و مسلمان باید آموزه‌های قرآنی خود را در صحنه عمل پیاده کند که این باید از بالا و بین مسئولان شروع شود.