در تداوم زمینه‌سازی و بسترسازی برای توسعه اقتصادی کشور در بخش خصوصی و گسترش همکاری‌های به ویژه با کشورهای همسایه این بار جمهوری آذربایجان و شهر باکو مدنظر فعالان اقتصادی اتاق تهران قرار گرفت و گروهی از فعالان اقتصادی به سرپرستی یحیی آل‌اسحاق به این کشور سفر کردند تا جاده‌صاف‌کن راه پر مانع توسعه مبادلات تجاری و مراودات اقتصادی بین دو کشور باشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، این هیات تجاری سی نفره اتاق تهران که غروب دوشنبه گذشته به باکو سفر کرده بود، پس از سه روز نشست‌ها و مذاکرات فشرده در آخرین ساعات روز پنج شنبه به تهران بازگشت.

علاوه بر این که هیات تجاری اتاق تهران در باکو دیدارهای متعددی با هلدینگ‌های قدرتمند اقتصادی آذربایجان، شرکت‌ها و فعالان بخش خصوصی این کشور برگزار کرد، یحیی آل‌اسحاق نیز چندین دیدار با مسئولان ارشد و افراد بانفوذ این کشور از جمله کمال‌الدین حیدر اف وزیر حوادث غیرمترقبه، نیازی صفر اف معاون وزیر اقتصاد و صنایع و زیاد صمدزاده نماینده و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ملی آذربایجان داشت و برای یافتن راهکارهایی بجهت حل مشکلات و موانع موجود در حوزه‌های مختلف مذاکره و گفت‌وگو کرد.

امضای تفاهم‌نامه با کنفدارسیون ملی سازمان‌های کارفرمایی آذربایجان

اولین میزبان رسمی هیات تجاری ایرانی محمد موسی‌یف رئیس‌ کنفدارسیون ملی سازمان‌های کارفرمایی آذربایجان و اعضای تشکل بزرگش بودند که در هتل پارک‌این باکو در دو نوبت صبح و بعدازظهر پذیرای فعالان اقتصادی ایرانی بودند و در حوزه‌های مختلف تجاری و صنعتی گفت‌وگو و مذاکره داشتند.

در این دیدار تفاهم‌نامه‌ای بین اتاق تهران و این کنفدراسیون به امضای یحیی آل‌اسحاق و محمد موسی‌یف رسید که بر تداوم و تشدید همکاری دو تشکل به ویژه در بخش اطلاع‌رسانی از پروژه‌ها و برنامه‌های اقتصادی دو کشور به فعالان بخش خصوصی و ارسال هیات‌های تجاری تاکید ویژه‌ای داشت. این تشکل هم‌چنین با تشکل همتای خود در ایران یعنی کانون عالی انجمن‌های صنفی کارفرمایی ایران نیز تفاهم‌نامه‌ای به امضا رساند. محمد عطاردیان دبیر این کانون در هیات تجاری اتاق تهران حضور داشت و با همتایان آذری خود برای پیگیری برنامه‌های تشکلی خود دیدار و گفت‌وگو کرد.

آخرین تشکلی که میزبانی اعضای هیات تجاری اتاق تهران را برعهده داشت، اتاق بازرگانی و صنایع آذربایجان بود که در عادل‌حسین نایب رئیس اتاق در غیاب رئیس 87 ساله و ناخوش احوال میزبانی نشست را برعهده گرفت. عادل حسین در این دیدار با ارائه توضیحاتی در مورد اقتصاد آذربایجان و فعالیت بخش خصوصی در اقتصاد این کشور و هم‌چنین نقش اتاق بازرگانی آذربایجان به سوالات اعضای هیات در مورد قوانین و مقررات تجاری و بازرگانی آذربایجان و ظرفیت‌های موجود در این کشور پاسخ داد. نکته مشهود در این دیدار علاقمندی اتاق بازرگانی و اعضای فعال آن برای توسعه همکاری‌های اقتصادی با ایران به عنوان کشور همسایه و هم‌مرز که تولیدات فراوانی برای بازار آذربایجان دارد بود.

دیدارهای اقتصادی آل‌اسحاق در آذربایجان

یحیی آل‌اسحاق رئیس هیات تجاری اتاق تهران به باکو علاوه بر این دیدارهای جمعی مذاکراتی نیز با مسئولان ارشد دولت و پارلمان ملی آذربایجان داشت.

کمال‌الدین حیدر اف وزیر حوادث غیرمترقبه که یکی از مدیران تجاری بانفوذ در این کشور است در دیدار با آل‌اسحاق با اظهار خوشنودی از توسعه روابط با ایران قول داد به موانع گمرکی و تجاری بین دو کشور توجه ویژه‌ای داشته باشد و با برگزاری نشست‌های با مسئولان گمرک این کشور زمینه تسهیل مراودات تجاری بین دو کشور را فراهم آورد.

حیدر اف دراین دیدار به مکانیزه شدن کامل و بازرسی دقیق امور جاری گمرک در آذربایجان توسط خودش اشاره کرد و تعهد داد که با هرگونه تخلف از جمله رشوه‌گیری در گمرک از فعالان اقتصادی برخورد کامل می‌کند. او در مورد این دغدغه فعالان اقتصادی ایران به سیستم جدید کنترل گمرکات آذربایجان اشاره و تاکید داشت این مشکلات در آذربایجان برطرف شده است.

وی همچنین اعلام کرد در اواخر زمستان و پیش از تعطیلات نوروزی به ایران خواهد آمد تا با مسئولان بازرگانی و صنعت ایران برای توسعه روابط اقتصادی گفت‌وگو کند. یحیی آل‌اسحاق نیز با اشاره به ظرفیت‌های کنونی اقتصادی ایران از این سفر استقبال کرد و از حیدر اف خواست تا در سفر خود حتما هیاتی تجاری نیز به ایران بیاورد تا مذاکراتی مستقیم با فعالان بخش خصوصی ایران داشته باشند. در این دیدار هم‌چنین بر توسعه گردشگری در حوزه‌های سلامت، زیارتی و سیاحتی نیز تاکید و مقرر شد زمینه ایجاد پروازهای بیشتر از باکو به شهرهای مهم ایران از جمله مشهد و اصفهان پیگیری شود.

معاون وزیر اقتصاد و صنایع دیگر میزبان یحیی آل‌اسحاق در محل این وزراتخانه بود که با توضیحاتی کامل در مورد جهش‌های اقتصادی یک دهه اخیر آذربایجان در حوزه‌های مختلف اقتصادی از آمادگی کامل باکو برای توسعه روابط تجاری با ایران خبر داد. نیازی صفر اف با اشاره به آمادگی بنادر و گمرکات آذربایجان برای نقل و انتقال کالا و خدمات از فعالان اقتصادی ایرانی خواست تا توجه بیشتری به بازار آذربایجان داشته باشند. او هم‌چنین آذربایجان را پایگاهی برای ارتباط ایران با بازار کشورهای مشترک‌المنافع خواند و به یحیی آل‌اسحاق قول داد این کشور زمینه صدور کالاهای ایرانی به بازار کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق را فراهم کند.

اما یکی از مهمترین دیدارها و مذاکرات یحیی آل‌اسحاق در پارلمان ملی آذربایجان رخ داد. جایی که رئیس اتاق تهران به دیدار رئیس کمیته اقتصادی مجلس ملی آذربایجان رفت تا در مورد قوانین و مقررات تجاری و از جمله برخی تعرفه‌های بالا در تجارت با این نماینده پارلمان دیدار کند. در این دیدار که رئیس کمیته دوستی ایران و آذربایجان نیز حاضر بود، مقرر شد دو طرف با شناسایی کامل مشکلات و موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی دو کشور سعی در یافتن راهکارهای مناسب باشند. از این جمله می‌توان به خبر رئیس کمیته اقتصادی مجلس ملی آذربایجان در مورد طرحی جدید برای کاهش تعرفه‌های تجاری خبر داد که حدود دو هفته قبل به مجلس برده شده و قرار است به زودی در صحن مجلس مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار گیرد.

هم‌چنین می‌توان به فعالیت خوب محسن پاک‌آیین سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو و رایزن بازرگانی سفارت اشاره کرد که با ارائه اطلاعات مناسب و دقیق از قوانین و مقررات این کشور به هیات تجاری اتاق تهران زمینه توسعه روابط را با این کشور فراهم کردند.

محمدرضا بختیاری معاون امور بین‌الملل اتاق تهران نیز در این دیدارها با اشاره به وضعیت صدور ویزا برای رفت‌وآمد فعالان بازرگانی دو کشور اشاره کرد و از همکاری خوب سفارت ایران با فعالان اقتصادی آذری گفت. او با تاکید بر این که سفارت آذربایجان باید تسهیلاتی در صدور ویزا برای فعالان بازرگانی ایرانی فراهم کند به کار خوب سفارت ایران در باکو اشاره کرد که در حال حاضر بدون صدور روادید اجازه سفر اتباع آذری به ایران را فراهم کرده و آنها به راحتی می‌توانند به ایران مسافرت کنند. در مقابل گلایه مسئولان هیات تجاری ایران که چندین مرتبه به گوش مسئولان ارشد جمهوری آذربایجان رسانده شد مساله صدور روادیدهای کوتاه‌مدت 10 روزه و یکماهه بود. یحیی آل‌اسحاق در این رابطه با تاکید بر این که این مدت برای انجام امور اقتصادی و بازرگانی بسیار اندک است از وزرا و نمایندگان پارلمان آذربایجان خواست تا نسبت به حذف روادید برای سفر اتباع ایران به آذربایجان اقدام کنند.

در پایان این سفر تجاری و در نشستی که در منزل سفیر ایران در باکو و با حضور نماینده مقام معظم رهبری در جمهوری آذربایجان برگزار شد، اعضای هیات دستاوردهای تجاری خود از این سفر را تشریح کردند و از تفاهمات مناسب و ارزشمند خود را همتایان آذری خود گفتند. از جمله در حوزه‌های نساجی و صدور محصولات نساجی ایرانی به آذربایجان، اجرای پروژه‌های مشترک ساختمانی در دو کشور، صدور خدمات فنی و مهندسی، بررسی اجرای طرح‌های مشترک پتروشیمی در آذربایجان برای تولید محصولات جدید، همکاری در صدور محصولات کشاورزی و صنایع غذایی، بررسی بازار برای صدور مصالح ساختمانی به ویژه سیمان که در آذربایجان تقاضای بالایی دارد، تامین مواد اولیه از آذربایجان برای تولید کاغذ و چوب و ارسال مواد مکمل غذایی برای دام و طیور خبرهایی از رسیدن به تفاهم و بعضا قرارداد بین اعضای هیات ایران و طرف‌های آذربایجانی خبر داده شد.

در پایان این دیدار نیز یحیی آل‌اسحاق در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرد و دستاوردهای این سفر را برای دو کشور بسیار ارزشمند خواند. رئیس اتاق تهران در این کنفرانس خبری ابراز امیدواری کرد که با توافقات حاصل شده و اراده‌ای که برای تسهیل روابط و برداشتن موانع احتمالی وجود دارد تا پایان سال 2014 مبادلات 532 میلیون دلاری فعلی بین ایران و آذربایجان حداقل به یک میلیارد دلار بالغ شود.

برچسب‌ها