به گزارش خبرنگار مهر، استان چهارمحال و بختیاری استانی عشایری و برف گیر در رشته کوه زاگرس مرکزی است. همان گونه که از نام استان چهارمحال و بختیاری پیداست، این استان از دو بخش چهارمحال و بختیاری تشکیل شده است.
منطقه بختیاری که موطن اصلی بخش عشایر بختیاری است، با تمدن و فرهنگ دیرینه ایران پیوند ناگسستنی دارد. مردمان بختیاری بیشتر به صورت کوچ گری زندگی میکردند و بین استانها و نواحی زاگرس میانی کوچ میکنند.
ناحیه بختیاری ناحیهای است کوهستانی، برف گیر و با مناظر بدیع مشتمل بر بخشهایی از دهستانهای جانکی، فلارد، خانمیرزا، تنگزی، بازفت، دوآب صمصامی، دیناران، اردل، مشایخ، میانکوه و چغاخور و به طور کلیتر عشایر در شهرستانهای کوهرنگ، اردل، فارسان و لردگان و برخی از مناطق شهری و روستایی دیگر زندگی میکنند.
بیشتر عشایر چهارمحال و بختیاری در شهرستان کوهرنگ به دلیل وجود منابع خدادادی و شرایط آب و هوایی مستقر می شوند.
آغاز کوچ عشایر شهرستان کوهرنگ از اواخر تابستان آغاز شد و هم اکنون عشایر از استان خارج شده اند و خانه های روستاهای عشایرنشین این شهرستان خالی از سکنه شده است. بیش از 16 روستا در این شهرستان محل زندگی عشایر است که هم اکنون خالی از سکنه شده است و زندگی تا بهار سال آینده در آنها وجود ندارد.
تعداد زیادی روستای عشایر نشین در شهرستان کوهرنگ وجود دارد و خانه های این روستاها از سنگ و مصالح طبیعی ساخته شده است.
بارش شدید برف در شهرستان کوهرنگ و بالا رفتن ارتفاع برف به بیش از 3 متر در بسیاری از اوقات موجب ناپدید شدن بسیاری از خانه های روستایی عشایری می شود وخانه ها به زیر برف می روند.
هم اکنون با ترک این روستاها توسط عشایر سکوت جای عشایر را در این روستاها فرا گرفته است. حیوانات وحشی از جمله گرگ، روباه،شغال و... برای پیدا کردن غذا در بسیاری از اوقات به این روستاهای خالی از سکنه می آیند. ورود حیوانات وحشی در کوچه روستاها در شبها بسیار بیشتر از روز است.
22 هزار نفر عشایر در شهرستان کوهرنگ وجود دارد
بخشدار مرکزی کوهرنگ در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص اظهار داشت: بسیاری از جمعیت شهرستان کوهرنگ عشایری است و با آغاز فصل سرما عشایر، کوهرنگ را ترک می کنند وبه سمت مناطق گرمسیر جنوب کشور حرکت می کنند.
حمید میر علایی ادامه داد: در حدود 22 هزار نفر عشایر در شهرستان کوهرنگ وجود دارد که در فصل بهار و تابستان در روستاهای عشایری شهرستان زندگی می کنند و به شغل دامداری مشغول هستند.
وی اعلام داشت: عشایر این شهرستان دارای دام های فراوانی هستند و با آغاز فصل سرما و نبود علوفه نمی توانند در منطقه بمانند و باید به مناطق گرمسیر برای تهیه علوفه دامها بروند.
بخشدار مرکزی کوهرنگ اذعان داشت: در بخش مرکزی کوهرنگ بیش از 10 روستا وجود دارد که با کوچ عشایر خالی از سکنه می شوند و زندگی در روستاها دیگر جریان ندارد و این در حالی است تعداد روستاهای عشایری خالی از سکنه در کل شهرستان بیشتر از این تعداد است.
بخشدار مرکزی کوهرنگ ادامه داد: عشایر تمام وسایل خود را از خانه های روستایی خود در این شهرستان بر می دارند و همراه خود به سمت مناطق گرمسیر کشور از جمله استان خوزستان می برند.
میر علایی تاکید کرد: بارش برف در بسیاری از روستاهای عشایری به گونه است که کوچه ها پر از برف می شود وحرکت کردن در آنها میسر نیست وباید تاگرم شدن هوا و آب شدن برفها صبر کرد.
بخشدار مرکزی کوهرنگ با اشاره به اینکه زیبایی فصل زمستان مسافران بسیاری را به منطقه کوهرنگ می کشاند یاد آور شد: باید مسافران نسبت به سوانح و حادثه هایی که برف می تواند ایجاد کند بسیار هوشیار باشند.
وی تصریح کرد: باد در بسیاری از مواقع برف را به داخل جاده می کشاند(بادروف ) و می تواند سلامتی سرنشینهای خودروهایی که در جاده های پر برف منطقه تردد می کنند را به خطر بااندازد که باید رانندگان در ابن خصوص بسیار هوشیار باشند و با تجهیزات کامل وارد شهرستان شوند.
..........................
گزارش از سید محمد رضا موسوی