دكتر مجيد غفار پور استاد بيماري هاي اعصاب دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با خبر نگار علمي خبرگزاري مهر ، در باره كليات بيماري ميگرن ، يافته هاي باليني ، عوامل تشديد كننده آن و نحوه درمان بيماران توضيحاتي ارائه كرد و گفت : ميگرن شايع ترين سر درد عروقي است كه تقريبا 15 درصد زنان و 9 درصد مردان رادرگير مي كند . ميگرن را معمولا سر دردي يك طرفه و غالبا ضربان دار كه همراه با تهوع ، استفراغ ، فتوفوبيا ( نور گريزي ) ، فنوفوبيا ( صداگريزي ) و احساس خستگي است تعريف مي كنيم .
رئيس بخش اعصاب بيمارستان امام خميني ( ره) افزود : شروع بيماري معمولا در دوران جواني است به طوري كه 25 درصد موارد در دهه نخست ، 55 درصد موارد تا 20 سالگي و بيش از 40 درصد تا قبل از 40 سالگي آغاز مي شود . براساس تحقيقات انجام شده ، به نظر مي رسد كه ايجاد سر درد ميگرني تا حدودي به سطح ماده شيميايي به نام" سروتونين" در بدن ارتباط دارد ، به گونه اي كه با كاهش سطح آن عروق گشاد مي شوند و اين گشاد شدگي سبب سردرد مي شود. سطح سروتونين در بدن با قند خون ، مصرف برخي غذاها و تغييرات سطح هورمون استروژن در زنان بستگي دارد .
وي براساس علا ئم ايجاد شده توسط اين بيماري آن را به دو نوع ميگرن كلاسيك و ميگرن شايع تقسيم بندي كرد و گفت : در ميگرن كلاسيك پيش از بروز سردرد علائم عصبي به صورت گذرا ايجاد مي شود . شايع ترين نوع اين علائم اختلالات بينايي است و بيماران از ضعف عضلا ني در يك سمت بدن و احساس خستگي و افسردگي رنج مي برند . در بيش از نيمي از بيماران حداكثر يك حمله در هفته اتفاق مي افتد كه بين 2 تا 24 ساعت طول مي كشد . سردرد در اكثر موارد يك طرفه و ضربان دار است اما در مواردي سر درد دوطرفه نيزديده مي شود .
ميگرن شايع نوع ديگري از اين بيماري است كه اختلالات به همراه ندارد و معمولا سر درد دو طرفه است و در اطراف چشم ها احساس مي شود ، با تداوم درد ، انقباض عضلات گردني نيز به علائم ذكر شده اضافه مي شود ، درد معمولا بعد از استفراغ از بين مي رود .
دكتر غفار پور در مورد علائم تشديد كننده ميگرن گفت : بسياري ازمواد غذايي ، حالت هاي فيزيولوژيك بدن و تغييرات هورموني در ايجاد سر درد موثرند .
گوشت مانده و كنسرو شده ، پنير كهنه ، نوشابه هاي الكلي ، شكلات ، عدس و نخود و كشمش و انجير ، نورهاي خيره كننده و صدا هاي بلند و بوهاي محرك ، تغييرات آب و هوا و ارتفاع ، خستگي و افسردگي و استرس ، تغيير الگوي خواب و گرسنگي طولاني از عوامل تشديد كننده ميگرن به شمار مي روند. در مطالعات انجام شده ، مشاهده شده است كه ميگرن در دوره حاملگي به خصوص در سه ماهه سوم ، در زنان يائسه و در كساني كه الگوي خواب مناسبي براي خود تنظيم مي كنند بهبود ي قابل توجهي دارد .
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران درمان اين بيماري را در سه مرحله غير دارويي ، دارويي و پيشگيري از حمله دسته بندي كرد و افزود : رعايت رژيم غذايي ، خودداري از مصرف مواردي كه ذكر شد ، ورزش ، تنظيم الگوي خواب و كنترل پاسخ هايي كه فرد مقابل استرس هاي روزانه از خود نشان مي دهد ، از راه هاي كنترل غير دارويي بيماري به شمار مي رود .
درمان دارويي بستگي به شدت درد دارد ، در موارد خفيف از ضد درد هاي خوراكي و در موارد شديد از ضد درد هاي تزريقي استفاده مي شود .
در بيماراني كه بيش از 3 حمله در طول يك ماه داشته باشند ، يا درد شديد باعث به هم خوردن برنامه زندگي روزانه آنها مي شود و يا كساني كه علائم شديد مانند تهوع و استفراغ دارند به عنوان پيشگيري از داروهايي مانند " پروپرانولول " استفاده مي شود . نشانه هاي تاثير داروهاي پيشگيري به2 تا 6 هفته زمان نياز دارد .
تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۸۲ - ۱۳:۱۰
تحقيقات اخير نشاندهنده ارتباط بين سردرد ميگرن با سطح ماده شيميايي سروتونين در بدن است ، بطوريكه با كاهش آن ، عروق گشاد شده و سر درد ايجاد مي شود .