به گزارش خبرنگار مهر، ایران یکی از کشورهای برتر در زمینه تولید علم و دانش در جهان است و هر ساله تعداد زیادی دانشجوی آموزش عالی از مراکز موجود در سراسر کشور فارغ التحصیل می شوند و استان كردستان نيز در اين زمينه به يكي از استان هاي پيشرو در كشور تبديل شده است.
در سال های قبل از سال ۵۷ و پیروزی انقلاب اسلامی تعداد مراکز عالی انگشت شمار بود و بنابر گزارش های وزارت علوم تنها ۱۷۵ هزار دانشجو در داخل خاک ایران با جمعیت ۳۵ میلیون تحصیل می کردند و برابر همین تعداد هم در خارج از کشور مشغول به تحصیل بودند.
بعد از پيروزي انقلاب اسلامی ایران و با در نظر گرفتن آغاز جنگ تحمیلی كه هشت سال به طول انجاميد و تمام فرصت سازندگی در تمام عرصه ها از جمله آموزش و پژوهش را از ایران گرفت در دهه دوم توسعه آموزش عالي در دستور كار قرار گرفت و در اين روند در دهه سوم به صورت خيلي جدي ادامه پيدا كرد و به همين دليل نيز در طي سال هاي اخر حوزه آموزش عالي و توليد علمي در كشور به وضعيت قابل قبول رسيده است.
کم کم و با گذشت سال ها پس از انقلاب جمعیت ایران دو برابر و نزدیک ۷۵ میلیون نفر رسید و در کنار آن شهرها نیز توسعه پیدا کردند که این خود بیانگر توجه و اهمیت احداث مراکز آموزش عالی در تمام مراکز شهرستانی را نشان می داد.
دانشسرای عالی سنندج در سال ۵۳ وابسته به تربیت معلم تهران و زیر نظر پردیس دانشگاه رازی احداث شد و در سه رشته دبیری ریاضی، شیمی و انگلیسی به تربیت معلم پرداخت که بعدها نیز دبیری ادبیات فارسی نیز به لیست دروس تدریس شده اضافه شد.
با این حال در این مرکز تنها کمی بیش از ۳۰۰ نفر دانشجو تا اوایل پیروزی انقلاب مشغول به تحصیل و فراگیری آموزش عالی بودند و به همين دليل مي توان گفت كه كردستان در زمان پيروزي انقلاب اسلامي ايران فاقد مركز دانشگاهي مستقل بوده است.
انقلاب اسلامی با ملاک قرار دادن سه اصل دسترسی آسان، عدالت توزیعی و عدالت اقتصادی در نظام آموزشی خود موفق به افزایش تعداد دانشجویان و محصلین آموزش عالی در طی سه دهه شد به طوری که رشد دانشجوی بعد از انقلاب اسلامی ۲۰ برابر نظام شاهنشاهی بود.
مراکز آموزش عالی در حال حاضر بیش از ۲۲۰۰ مرکز است که شامل ۱۲۰ مرکز آموزش عالی دولتی، ۶۰ پژوهشگاه دولتی، دانشگاه های آزاد اسلامی، پیام نور، مراکز غیرانتفاعی بخش خصوصی و نیز مراکز وابسته به وزارت بهداشت و فنی حرفه ای است.
تحصیل ۷۰ هزار دانشجو در کردستان
در استان کردستان قبل از پيروزي انقلاب اسلامی تنها حدود 3۰۰ دانشجوی مراکز عالی مشغول به تحصیل در تنها پردیس تربیت معلم دانشگاه کردستان بودند امروز و با گذشت بيش از سه دهه از عمر انقلاب اسلامی و احتساب سالها دور ماندن از توسعه به دلیل جنگ تحمیلی و هم مرز بودن با کشور عراق و حضور گروهک های ضدانقلاب در حال حاضر حدود ۷۰ هزار دانشجو در مراکز عالی استان کردستان مشغول به تحصیل هستند.
توسعه مراكز مختلف دانشگاهي در استان كردستان در حوزه هاي مختلف صورت گرفته است و به همين دليل همزمان با توسعه دانشگاه كردستان، علوم پزشكي، پيام نور علمي و كاربردي، دانشگاه آزاد اسلامي واحد سنندج نيز توسعه پيدا كرد و امروز 24 هزار دانشجو در واحدها و مراكز مرتبط با آن در استان كردستان تحصيل مي كنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج و دبير هيئت امنا استان كردستان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: در سال ۶۲ دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج آغاز به کار کرده و در حال حاضر در شش شهرستان سنندج، قروه، بیجار، سقز، مریوان و بانه این واحد دانشگاه عالی دانشجو می پذیرد.
محمد قربان کیانی بیان کرد: این دانشگاه در کل استان کردستان نزدیک به ۲۴ هزار دانشجو دارد و اعضای هیت علمی این دانشگاه در استان ۴۵۰ نفر است و سنندج به عنوان يكي از واحدهاي برتر منطقه 330 عضو هيئت علمي داشته و ۱۳ هزار دانشجو در قالب هفت دانشکده در آن تحصیل می کنند.
وی با بیان اینکه واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامي نیز در مرکز سنندج دایر است، افزود: تاکنون ۴۵ هزار دانشجو در واحدهای دانشگاه آزاد در رشته های مختلف تحصیلی فارغ التحصیل شدند.
۷۶۰۰ هزار دانشجوی کردستانی در علمی کاربردی مشغول به تحصیل هستند
رییس دانشگاه علمی کاربردی استان كردستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعيت اين دانشگاه در استان و شمار دانشجويان آن بیان کرد: در استان کردستان ۷ هزار و ۶۰۰ دانشجو در مراكز علمي كاربردي مشغول به تحصیل هستند.
رحمت الله میرزایی افزود: مراکز علمی کاربردی در استان کردستان ۱۷ مرکز هستند و ۱۰ مرکز آن دولتی و هفت مرکز وابسته به بخش خصوصی است که ۱۲ مرکز آن در شهر سنندج و پنج مرکز دیگر در شهرستانهای قروه، بیجار، دیواندره و سقز فعال هستند.
وی عنوان کرد: مراکز بانه و کامیاران نیز در آینده نزدیک دایر خواهند شد و این در حالی است که ۷۰ درصد دانشجویان در مقطع کاردانی و ۳۰ درصد در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.
دانشگاه پیام نور كردستان بيشترين جمعيت دانشجويي استان را داراست.
رئیس دانشگاه پیام نور استان کردستان نیز با بیان اینکه دانشگاه پیام نور با بیش از ۲۴ هزار دانشجو بزرگترین دانشگاه جمعیتی در استان کردستان است، افزود: مرکز دانشگاه پیام نور سنندج با بیش از ۹ هزار دانشجو بزرگترین واحد این دانشگاه در کردستان است.
ایوب مرادی بیان کرد: دانشگاه پیام نور به دلیل فراهم کردن آموزش راحت و آسان در سراسر کشور دارای شعبه است و این شعبه ها در کردستان به واحدهای ۱۰ گانه پیام نور نامیده شدند.
وی افزود: فراهم کردن آموزش عالی و امکان دستیابی راحت به آموزش عالی برای تمام افراد و خصوصا بانوان که در دوره های قبلی امکان تحصیل حتی ابتدای برای آنها فراهم نبود یکی از مهمترین نتایج دانشگاه پیام نور است که شعار آن علم آموزی اسان و همه جا است.
در سالهای اخیر و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حضور بانوان در عرصه های مختلف خصوصا دستیابی به مدارج عالی آموزشی تسهيل شد و به همين دليل نيز اين حضور در حوزه دانشگاهي در استان كردستان با جديت هر چه تمامتر دنبال و پيگيري مي شود.
نزديك به 10 هزار دانشجو در دانشگاه كردستان تحصيل مي كنند
در استان کردستان نزدیک به ۶۰ درصد بانوان در سطح آموزش عالی مشغول به تحصیل هستند و این بیانگر آسان شدن تحصیل و فراهم کردن امکان آن برای نیمی از جمعیتی است که در نظام شاهنشاهي تقریبا حذف شده بودند و فرصتي براي حضور در عرصه پيدا نمي كردند.
چهار رشته دانشگاهی تدریس شده در دانشسرای سنندج در سالهاي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي هم اکنون به بیش از ۱۲۰ رشته در قالب راه اندازي و توسعه دانشگاه كردستان افزايش پيدا كرده است و بر اساس اعلام رئیس دانشگاه کردستان تعداد رشته های تدریس شده در این مرکز تا پایان سال ۹۳ به ۲۲۰ رشته خواهد رسید.
جهانشير امینی بیان کرد: در حال حاضر حدود 10 هزار دانشجو در دانشگاه کردستان مشغول به تحصیل هستند كه طي چند سال اخير توسعه و تقويت تحصيلات تكميلي به عنوان يك اصل در دستور كار قرار گرفته است.
وي با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستاي توسعه همه جانبه دانشگاه كردستان، بيان كرد: در حوزه توليد علم و اقدامات پژوهشي دانشگاه كردستان يكي از مراكز آموزش عالي برتر در سطح منطقه به شمار مي رود.
توسعه مراكز دانشگاهي استان كردستان طي سال هاي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران در حالي غيرقابل مقايسه با گذشته است كه اين استان يك دهه ابتداي بعد از پيروزي انقلاب را به دليل جنگ تحميلي و همچنان فعاليت هاي ضد انقلاب از دست داد و به همين دليل انتظار مي رود كه با فراهم كردن زيرساخت هاي لازم فرصت هاي بهتري براي حضور افراد فارغ التحصيل دانشگاهي در بازار كار ايجاد شود.
...............
گزارش؛ رويا عبدي