حجت الاسلام والمسلمین محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه چرا با وجود تلاش و هشدارهای مستمر، برخی مسائل و ناهنجاری های اجتماعی مانند طلاق، اعتیاد و تخلفات و تصادفات رانندگی همچنان در جامعه ما روند افزایشی دارند. چرا در مدیریت و کنترل این مسائل موفق نبوده ایم، گفت: به اصطلاح اهل منطق این مسئله یک برهان خلف است. یعنی وقتی می بینیم که برنامه هایی را طراحی می کنیم ولی نتیجه عکس می گیریم یا نتیجه مطلوب بدست نمی آید نشان می دهد که در آن مبانی طراحی و برنامه ریزی باید تجدیدنظر کنیم.
وی با اشاره به اینکه به هر حال هدف سازمان ها و حاکمیت و برنامه های فرهنگی ما این است که اعتیاد و طلاق و سایر ناهنجاری ها کم شود گفت: ولی می بینیم که روند افزایشی پیدا می کنند این مسئله نشان می دهد که ما سبب و منشأ اصلی را پیدا نکرده ایم لذا باید کارشناسانی این پدیده ها را دوباره بررسی کنند تا به سبب و منشأ اصلی آنها پی ببرند. گاهی ترکیب چند عامل باعث پیدایش این ناهنجاری های رفتاری و اجتماعی می شوند و ما خیال می کنیم تک عامل هستند در حالی که تک عامل و تک سبب نیستند.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة اظهارداشت: بلکه عامل و سبب مرکب است باید آن سبب مرکب راکشف کنیم. به هر حال باید دائماً این وضعیت اخلاقی و فرهنگی و رفتاری جامعه را رصد کنیم و یک مقداری هم شفاف سازی لازم است. یعنی بعضی چیزها را شفاف بیان نمی کنیم و نمی خواهیم واقعیت ها را ببینیم این خودش مشکل ساز می شود.
وی در مورد اینکه چقدر جامعه و چقدر شخصیت افراد در بروز این گونه ناهنجاری ها نقش دارند هم عنوان کرد: این نکته مهمی است. ما معتقدیم انسان موجودی با اراده و با اختیار است و خودش انتخاب می کند. نه می شود گفت صددرصد جامعه مقصر است و نه صددرصد فرد مقصر است. اراده فرد در درون جامعه شکل می گیرد، ترکیبی است از اراده شخصی افراد و مؤثرات اجتماعی و محیط اجتماعی و وراثت و امثال اینها در کارها و رفتارهای انسان مؤثر هستند. ولی انسان موجودی با اراده است. اگر شخصیت خود فرد از نظر معرفتی و عقلی و علمی شخصیت ساخته شده و بالایی باشد و خودش مواظب خودش باشد بهترین راه حل است. یعنی فرد باید خودش از خودش محافظت کند مانند حمل کردن پول است که بایستی از آن پول حفاظت کند حالا می تواند پول را در دستش بگیرد یا در وسیله ای که معلوم شود دارد پول حمل می کند و یا می تواند پول را در جیبش بگذارد و یا وسیله ای که نشان ندهد پول همراهش است یا اینکه در کیف مطمئن بگذارد. یعنی این حفاظت به خود فرد بر می گردد یک مقداری هم به جامعه بر می گردد که سارقان کیف قاپ یا زورگیر در جامعه نباشند که آن پول را بدزدند. به هرحال حفظ پول به مقدار زیادی به معرفت و شناخت و زرنگی صاحب پول بستگی دارد و مقداری هم به اوضاع امنیتی جامعه بر می گردد. در مسائل روحی و روانی و اخلاقی هم همینطور است. خود فرد با اراده و انتخابش باید از خودش محافظت کند محیط هم البته مؤثر است.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة در مورد اینکه وظیفه و مسئولیت نهادهای آموزشی و تربیتی در آماده کردن افراد برای پذیرش مسئولیت اجتماعی مانند رعایت قانون، احترام به دیگران، احساس مسئولیت نسبت به جان و مال و وقت مردم تا چه حد است جرا کمتر در این مسائل موفق بوده اند هم اظهارداشت: یک عامل دیگر هم باید اشاره کنم و آن رسانه ها هستند. بالاخره تأثیر گذاری رسانه ها از بیرون جامعه هم عامل مهمی است. به هر حال دنیای امروز دنیای ارتباطات است و آنها هم فرهنگشان را منتقل می کنند. کسانی که از این رسانه های بیگانه استفاده می کنند ماهواره و اینترنت و سایت ها، فراوان هستند . امروز دائماً روی سر ما امواج جابجا می شوند و در این امواج فرهنگ های مختلف وجود دارد.
غرویان در ادامه سخنانش اظهارداشت: اینکه موفق نبوده اند صددرصد به آنچه که می خواهند برسند یک بخشش هم به قدرت و قوت فرهنگ های معارض بر می گردد. اینجا هم نهایتاً خود فرد است که بر اساس شناخت و معرفت خودش انتخاب می کند و آن فرهنگ و کمال و زندگی خودش را از بین گزینه های مختلف بر می گزیند.