به گزارش خبرنگار مهر، کردستان از دیر باز مهد هنر و هنر مندان بسیار بوده است که هر کدام از جایگاه و هنر خاص خود برخوردار بوده اند و این سرزمین کهن هنر های بسیاری را مادری کرده و رشد داده است از هنر خطاطی گرفته تا سفالگری و کاشی کاری و صدها هنر دیگر، نقاشی هم یکی از هنرهایی است که در سرزمین کرد زبان ایران زمین از دیر باز مریدان و استادان بسیاری داشته است.
وجود نقاشان مختلف و صاحب نام ایرانی در دوره های مختلف تاریخ گواهی است از اینکه کشورمان، کشوری است که از نظر هنری غنی و بی نیاز بوده و این هنر نسل به نسل با آموزش اساتید به شاگردان منتقل شده و به این نقطه رسیده است.
هنرهای زیادی در ایران اسلامی وجود دارد که هنر دست هر کدام از این هنرمندان آوازه ای بلند را در تمام دنیا به صدا در آورده است اما یکی از شاخه های هنری که شاید از میلیونها سال پیش در میان جوامع انسانی شکل گرفته، هنر نقاشی و طراحی است.
سیروان کنعانی هنرمند نقاشی است که از زمان کودکی و نوجوانی به هنر طراحی و نقاشی علاقه خاصی پیدا کرده است و طرح های زیبای این هنرمند امروز حرفی برای گفتن در وادی هنر دارد.
این هنرمند بیجار در گفتگو با خبرنگار مهر، به عشق و علاقه خود از هنر طراحی گفت: از دوران کودکی علاقه خاصی به نقاشی و طراحی کردن داشتم و نقاشی را به صورت اصولی از سال 1377 شروع کردم و تا کنون شش نمایشگاه انفرادی و بیش از 15 نمایشگاه گروهی طراحی و نقاشی در شهر های سنندج، تهران، سقز، یزد، مریوان، اربیل، سلیمانیه و... داشته ام که با استقبال خوبی مواجه شده اند.
وی دارای دیپلم و کاردانی هنرهای تجسمی ( نقاشی ) بوده و همچنین در ادامه مسیر تحصیل خود فارغ التحصیل مقطع کارشناسی گرافیک است و از سال 1374 ضمن آشنایی با خوشنویسی و ادامه مسیر به شکل آکادمیک نزد تنی چند از مدرسان سنندجی توانست مدرک عالی را از انجمن خوشنویسان ایران دریافت نموده و کم کم این فعالیت مقدمه ای شد برای آشنایی با دنیای هنر و به این بهانه در سال 1377 وارد هنرستان شده و رشته نقاشی را شروع و تا کنون ادامه داده است.
برپایی نمایشگاه نقاشی دچار
کنعانی در خصوص برگزاری نمایشگاه نقاشی دچار گفت: این نمایشگاه با عنوان کُردی " دچار" یا اصطلاحاً گرفتار نمایشگاهی از آخرین تجربیات هنری بنده در زمینه ی نقاشی است که 45 اثر به نمایش درآمده حاصل انتخابی میان بیش از 120 اثر بنده در سال 1392 است.
وی در ادامه به گرایش آثار نمایشگاه نقاشی خود اشاره کرد و بیان داشت: گرایش این آثار به بیانی اکسپرسیونیستی و مرزی از انتزاع قرار دارد که فکر می کنم بیانی صادقانه از روزگار و شرایط فکری من و روابط اجتماعی و ... دارد که به نوعی همه گرفتارش هستیم.
هنرمند کردستانی به مشکلات کاری خود و کاستی های عرصه هنر اشاره مي كند و معتقد است: عدم اختصاص بودجه های مشخص و شفاف به حوزه ی هنرهای تجسمی و نبود فضا و مکان مناسب برای نقد و بررسی آثار و جشنواره های بومی و منطقه ای از عمده کاستی های این حوزه در منطقه می باشد.
وی به میزان فضا و پتانسیل لازم برای استفاده از کار های هنری اشاره کرد و بیان داشت: تا حدودی فضای لازم برای برزو استعداد ها در استان وجود دارد هر چند این فضا و پتانسل را در درجه اول باید خود هنرمند در خود ایجاد نموده و خوب هر داشتن و رسیدنی بهایی دارد که طبیعتاً ایثار لازم را می طلبد.
حمايت هاي مالي از فعاليت هاي فرهنگي و هنري ضروري است
وی به ضرورت رفع مشکلات این عرصه تاکید کرد و گفت: چرخ هنر و اقتصاد بدون شک در هم تنیده اند. هرچند ارتقای ذائقه ی بصری مخاطب و جامعه در کل نیاز به همکاری چندین ارگان فرهنگی هنری دارد که در یک مسیر فرآیندی و با ایجاد ظرفیت های لازم امکان پذیر می باشد.
وی ادامه داد: ریشه ی سرمایه های هنری، زیرمایه های اندوخته در طول تاریخ اند و تاریخ هنرمندان در گذار تاریخ جامعه، هویت پیدا می کند و بدیهی است باید هنر از دو جهت بررسی گردد كه در ابتدا از جهت گذار تاریخ جامعه و هم از لحاظ تاثیر متقابل محیط بر هنرمند و هنرمند بر محیط است.
کنعانی به تعریف کلی هنر اشاره کرد و اظهار داشت: شاید به قول نیچه هنر تنها راه فرار از پوچی برای انسان باشد اما من فکر می کنم هنر به شکلی می تواند مسیر و راه حقیقت باشد و این مهم زمانی واقع می گردد که اثر هنری پیش از آنکه بار تعهد یا التزامی را به دوش بکشد، هویت هنری خود را ثابت کند. هرچند انسان معاصر تمام این خط کشی ها را نسبی دانسته و تعهدی به هیچ کلیشه و چهارچوبی ندارد.
وی در ادامه با پیشنهاد به دوستان نوجوان و جوان هنرمند کردستانی گفت: در فضایی که گفتگو نباشد سوء تفاهم و عدم درک متقابل به اوج خود رسیده و این همه راه را برای تکروی ها و با هم نبودن ها باز می کند.
وی به استقبال مردم از روند برپایی نمایشگاه اشاره کرد و افزود: دیدن هر اثر هنری باید در آزادی کامل صورت پذیرد تا زمانی که مخاطب بخواهد مبنای آنالیز و تجربه ی بصری خود را بر کلیشه های تجربه شده خود و یا دیگران بگذارد بدون شک ارتباطی حاصل نخواهد گشت.
وی ادامه داد: فضای نقاشی های بنده نیاز به رهایی مخاطب و سیری آزادانه در فرم و رنگ و ریتم دارد و فکر می کنم بعد از گذار از این مبانی، عمق احساس و اندیشه ی اثر تفسیر خواهد شد که به نوعی می تواند کاملاً شخصی باشد.
نمایشگاه نقاشی دچار از 10 تا 16 اسفند ماه در نگار خانه ارشاد سنندج برپا می شود و پذیرای علاقه مندان این حوزه می باشد.
.............
گفتگو؛ سميه رمضان نيا