به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم رحیمی زنگنه شامگاه یکشنبه در نهمین نشست تخصصی از سلسله برنامه های فرهنگی هنری بر امواج هنر، با موضوع سعدی شناسی که در تالار غدیر برگزار شد، به جایگاه واقعی غزلیات سعدی در جهان اشاره کرد و اظهار داشت: سعدی شاعری استثنایی است و زبان معرفت را با زبانی گویا و شیوا بیان کرده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه اوج شکل گیری روح غزلیات سعدی را مربوط به دوران نوجوانی او دانست و گفت: هیچ شاعری به اندازه سعدی در جریان سازی در ادبیات فارسی تاثیرگذار نبوده و تاثیر اشعار سعدی به عنوان شاعری پارسی گوی در دنیا بی نظیراست.
وی افزود: سعدی استاد مسلم غزل سرایی است و سه گونه غزل دارد و تا کنون هیچ شاعری در بحث جریان سازی در سرائیدن غزلیات نتوانسته به مقام و جایگاه سعدی دست پیدا کند.
رحیمی با بیان اینکه گونه اول غزلیات سعدی عاشقانه است و نمونه های فراوانی در غزلیات سعدی وجود دارد، گفت: نوع دوم غزلیات سعدی ملامتی و قلندری است و این نوع غزلیات از نوع غزلیات سنایی است.
وی در ادامه با بیان اینکه سنایی، اولین شاعری است که نظام ملامتی را ایجاد کرده، افزود: بعد از سنایی، شاعرانی چون عراقی و عطار این نظام شعری را به تکامل رساندند و این تا زمان حافظ تداوم داشته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه ادامه داد: نیمی از غزلیات سعدی عاشقانه با محتوایی عارفانه است و غزلیات سعدی دارای بیانی ساده و ساختاری سخت است که با شیوایی تمام به بیان کلام پرداخته است.
رحیمی درادامه با اشاره به اینکه سعدی از پیروان مکتب جمال است، افزود: در این مکتب غزلیات شاعرانی همچون" احمد غزالی"، "عطار"، "حافظ" و "سعدی"، دارای رگه هایی از این اندیشه است.
وی ادامه داد: سعدی از جمله شاعرانی است که معتقد بود جمال خداوند در عرصه هستی تجلی می یابد و اینان جمال خدا را درک و جز زیبایی نمی بینند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه افزود: اوج این نگاه را در مکتب حافظ و سعدی می توان دید، وقتی زیبایی و جمال درک شود، عشق پدید می آید و در عشق احسن الخالقین تجلی می یابد و این به طور واضح دراشعار و غزلیاتشان پیداست.