به گزارش خبرنگار مهر، خانههای کم دوام و خشت و گلی روایتی از درد و رنج روستائیان خراسانی است و شاید اگر روند بهسازی و مقاومسازی این خانهها با دلسوزی بیشتری دنبال میشد، امروز هیچ سرپناه فرسودهای در این استان وجود نداشت.
استقامت خانههای روستایی در قالب "طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی" از سال 1384 تاکنون اجرایی شده و اکنون به اعتقاد کارشناسان دوام خانههای روستایی در این استان به 30 درصد افزایش یافته است.
دوام خانههای روستایی خراسان رضوی به 30 درصد افزایش یافت
رسیدگی به سرپناههای کم دوام روستایی یکی از اقداماتی است که باید در راستای مقابله با حوادث طبیعی با سرعت هرچه بیشتری انجام شود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان میکند: مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال 1385 حدود 392 هزار و 78 واحد مسکن روستایی در این استان وجود دارد که از این میزان 30 هزار و 194 واحد بادوام بوده و با اجرای طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی در حال حاضر استقامت خانه های بادوام روستایی خراسان رضوی از 7.6 درصد به 30 درصد افزایش یافته است.
92 درصد خانههای روستایی کم دوام و نیمه دوام
رضا موسوینیا ادامه میدهد: براساس این سرشماری حدود 92 درصد خانههای روستایی این استان کم دوام و نیمه دوام بوده و اکنون با اجرای طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی این میزان به 63 درصد رسیده و این امر نشانگر پیشرفت پروژه مقاومسازی خانههای روستایی است.
وی می افزاید: طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی از سال 1384 و در راستای ایجاد مسکن مناسب و مقاوم برای خانواده های روستایی در دستور کار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار گرفته و از سال 84 تاکنون تسهیلات بانکی با کارمزد اندک برای بهسازی 100 هزار واحد مسکن روستایی در این استان اختصاص یافته است.
بهسازی خانه های کم دوام و نیمه دوام با استفاده از مصالح مقاوم
وی بیان میکند: سیاستگذاری این نهاد بهسازی خانههای کم دوام و نیمه دوام با استفاده از مصالح بادوام و مقاوم است زیرا اعتقاد داریم که باید خانههای فرسوده در برابر حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله بیمه شود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی از سهمیه 111 هزار و 625 واحدی این استان برای اجرای طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی خبر میدهد و می گوید: بنیاد مسکن خراسان رضوی تاکنون بیش از سهمیه و تعهد خود اقدام کرده و برای 150 هزار و 975 خانه روستایی پرونده تشکیل داده است.
وی تصریح می کند: در حال حاضر از مجموع پروندههای تشکیل شده 13 هزار و 140 واحد مسکونی در شهرهای کمتر از 12 هزار نفر جمعیت و 120 هزار و 709 واحد در روستاهای استان برای دریافت تسهیلات بهسازی مسکن روستایی به بانکها معرفی شدهاند و تاکنون مالکین 107 هزار و 689 واحد مسکونی با بانکها قرارداد منعقد کرده اند.
به گفته وی تاکنون کار بهسازی 87 هزار و 361 واحد مسکونی در خراسان رضوی به پایان رسیده است.
تکرار سریال سقفهای خسته و لرزههای ویرانگر
با وجود اقدامات صورت گرفته مبنی بر بهسازی و مقاومسازی خانههای روستایی هنوز سرپناه های بسیاری در این استان با کوچکترین باد و طوفانی ویران میشود و در حال حاضر سالهاست که سریال سقف های خسته و لرزههای ویرانگر تکرار می شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسانرضوی در این رابطه به خبرنگار مهر میگوید: در حال حاضر ساخت و سازهای خشت و گلی در روستاها یکی از عواملی است که موجب شده خطر بروز حوادث طبیعی بیش از بیش این استان را در معرض تهدید قرار داده و این امر در حالی است که 65 درصد از مساحت این استان با خطر نسبی بالا و 35 درصد در محدوده متوسط خطر زلزله محاصره شده است.
لزوم فرهنگسازی برای ساخت خانه های مقاوم
حجت علی شایان فر عنوان میکند: امروز باید ساخت خانه های مقاوم و با دوام در سطح استان فرهنگسازی شود زیرا بعد از بم بزرگترین و خطرناکترین زلزله ها خراسان رضوی را تهدید می کند.
وی ادامه میدهد: در صورتی که پروژه مقاومسازی و بهسازی روستاها با جدیت بیشتری دنبال شود آنگاه شاهد ماندگاری روستاییان و معکوس شدن پدیده مهاجرت خواهیم بود.
تنها 30 درصد خانههای روستایی در برابر زلزله 6 ریشتر مقاوم است
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسانرضوی اظهار میکند: اکنون تنها 30 درصد خانههای روستایی استان در برابر زلزله 6 ریشتر مقاوم و با دوام است و باید هرچه سریعتر برای مقاوم سازی تمامی واحدهای روستایی اقدام کرد زیرا حوادث طبیعی هیچ گاه خبر نمیکند.
وی بیان میکند: خانههای روستایی که پیش از این مقاوم سازی شده در برابر زلزله سالهای اخیر آسیب ندیده است لذا اگر مقاومسازی خانههای روستایی به صورت یک فرهنگ نهاینه سازی شود دیگر شاهد ریزش آوار بر سراهالی روستاها و اتفاقاتی ناگوار در این بخش نیستیم.
خراسان رضوی بر دامنه حوادث طبیعی قرار دارد
وی یادآور میشود: این استان در دامنه حوادث طبیعی قرار دارد و دیر یا زود، زلزله، سیل و طوفان پهنه این سرزمین پهناور را با خطر جدی روبرو میکند بنابراین از همین امروز باید نسبت به ساخت خانه های بادوام دغدغه داشت.
وی تصریح میکند: 65 درصد از مساحت این استان در خطر نسبی بالا و 35 درصد نیز در محدوده متوسط خطر زلزله است و در چنین شرایطی باید با آمادگی کامل، علاج واقعه را قبل از وقوع کرد.
یک کارشناس زمین و مسکن نیز در زمینه مقاوم سازی خانههای روستایی به خبرنگار مهر میگوید: در حال حاضر اغلب روستاییان به دلیل پرداخت کارمزدهای بالا رغبتی به مقاومسازی ندارند و بر همین مبنا تلاش شده تا مبلغ تسهیلات پرداختی به متقاضیان از 120 میلیون ریال به 180 میلیون ریال با کارمزد پنج درصد افزایش یابد.
پرداخت تسهیلات طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی با کارمزد 5 درصد
علی شاهرخی میافزاید: پرداخت نخستین تسهیلات طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی از ابتدای سال 1385 با مبلغ 50 میلیون ریال و افزایش 15 درصدی سالانه و با کارمزد پنج درصد تا سال 1390 ادامه داشت و سپس کارمزد تسهیلات 120 میلیون ریالی از سوی بانک ها به 21 درصد افزایش یافت اما به دلیل اینکه روستاییان قادر به بازپرداخت تسهیلات با آن کارمزد نبودند دولت در شهریور ماه سال 1390 بانکها را موظف به پرداخت وام با کارمزد پنج درصد کرد.
وی بیان می کند: در حال حاضر نه تنها خانه های روستایی بلکه اغلب منازل شهری نیز با دوام نیست و این امر در حالی است که خطر زلزلههای ویرانگر این استان را تهدید می کند بنابراین باید نهضت ساخت خانه های بادوام در سراسر این استان آغاز شود.
................................
گزارش: مرضیه صاحبی