بندرلنگه - خبرگزاری مهر: بندر لنگه یکی از شهرهای تاریخی و با قدمت است که دریانوردان بسیاری به این بندر بزرگ سفر کرده اند. بندری که این روزها با اختصاص يك پست اسكله ثابت برای تخليه محمولات ترانزيتي، خريد اراضي جديد، احياي اراضي غير مستعمل بندر و بهره برداري از 80 هزار متر مربع از اراضي جديد موانع پیش روی ترانزیت را برداشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، تجارت در بندر لنگه با کشورهای حوزه خلیج فارس به علت شرایط مناسب حمل و نقل، هزینه کم و تسهیلات انجام شده در بندر رو به افزایش است؛ چنان که مقایسه آمار عملکرد سال گذشته با سال ماقبل آن، رشد 9 درصدی صادرات کالا را نشان می دهد.

از یک سو، موقعيت جغرافيايي و ترابري دريايي بندر لنگه آن را تبدیل به بهترين پايانه لجستيكي براي جزاير ايراني حوزه خليج فارس (سيري ،لاوان،كيش ،هندرابي،تنب بزرگ و كوچك و ابوموسي) کرده و همچنين داشتن حداقل فاصله دريايي با شيخ نشين هاي امارات متحده عربي از جمله دبي - شارجه، اين بندر را از بعد كاهش هزينه حمل و كاهش استهلاك شناورها از بنادر مشابه ديگر متمايز نموده است.

از سوي ديگر، بهره گيري این بندر از كارشناسان و نيروهاي جوان، متخصص و كارآمد موجب شده تا با استفاده حداكثري از امكانات، تجهيزات، تاسيسات، اراضي و امكانات بندري، انبارها و كليه زيربناها، زيرساخت ها و روساخت هاي موجود، نیازهای مشتريان و ذينفعان بندري برآورده شده و در نهایت، بندرلنگه به کانونی پررونق برای فعالیت تاجران و سرمایه گذاران تبدیل شود.

بندرلنگه بستری مناسب براي تجارت دریایی در غرب هرمزگان

اسماعيل مكي زاده مديراداره بنادر و دريانوردي بندر لنگه با بيان اينكه اين بندر بستری مناسب براي تجارت دریایی در غرب هرمزگان را فراهم کرده است، تصريح كرد: شركت هاي فعال در این زمینه به خوبي مي دانند كه فعاليت های تجاري در سال های اخیر به ویژه در بخش ترانزيت خودرو در این بندر براي آنان يك فرصت محسوب می شود.

وی ضمن اشاره به میزان تقریبی نهصد هزار تن تخلیه و بارگیری کالا طی سال 92 و رشد 6 درصدی آن نسبت به سال گذشته آن، معتقد است؛ ضرورت تعريف و تبيين راهبردهاي تجاری و ترانزيتي با قابليت تاثير پذيري از شرايط بومي براي رسیدن به اهداف تعیین شده، سیاست کاری این بندر برای دستیابی به قله های موفقیت بوده است.

مکی زاده از اقدامات برجسته این بندر در راستای جذاب شدن بندر لنگه برای تجار و صاحبان کالا صورت گرفته است که از این میان تشكيل جلسات متعدد با شركت هاي حمل و نقل كالا به منظور شناسايي موانع پيش روي ترانزيت در بندر لنگه، نشست هاي تخصصي با ارگانهاي ذيربط براي حل اين موانع، ايجاد تسهيلات گوناگون در زمينه هاي اسنادي، اداري و عملياتي به شناور ها و متقاضيان فعاليت در زمينه ترانزيت و همچنين كاهش هزينه و زمان مشتريان با استقرار ارگانهاي مرتبط نظارت بر فرآيندهاي گمركي و بندري از طريق راه اندازي سيستم پنجره واحد تجاري را از جمله اين اقدامات دانست.

رفع موانع پیش روی ترانزیت؛ دستاورد بزرگ بندرلنگه

این مقام مسئول در ادامه از دیگر اقدامات کارشناسان اداره بنادر و دریانوردی بندرلنگه در رفع موانع پیش روی ترانزیت سخن گفت و اختصاص يك پست اسكله ثابت جهت تخليه محمولات ترانزيتي، خريد اراضي جديد، احياي اراضي غير مستعمل بندر و بهره برداري از 80 هزار متر مربع از اراضي جديد صرفاً به منظور انجام فعاليت هاي ترانزيتي را از جمله این اقدامات برشمرد.

وی همچنین ساخت و نصب سكوي بارگيري از طريق سرمايه گذاري بخش خصوصی و ترمينال اپراتور به منظور حل مشكل بارگيري وسايل نقليه سنگين، بازاريابي و جذب شركت هاي حمل و نقل بين المللي كالا و كشتيراني هاي جديد، توجه ويژه به موضوع مديريت ارتباط با مشتري از طريق افزايش ساعات ارائه خدمات و پيش بيني نيازهاي آتي مشتريان را از دیگر اقداماتی عنوان کرد که در راستای رفع موانع رونق یافتن ترانزیت در غرب هرمزگان صورت گرفته است.

مکی زاده در پایان خاطرنشان کرد: با وجود استراتژي مشخص و كارآمد در مديريت موثر و بكاربردن امكانات، پتانسيل ها و ويژگي هاي خاص بندر لنگه با بكارگيري نيروهاي متخصص و متعهد، بازخوردي جز جذابيت اين بندر در تجارت و ترانزيت غير نفتي كالا از ديدگاه مشتريان، نمي توان متصور بود.